model g35f2ec096 1280 1

Emocionalni stres – simptomi

Emocionalni stres ne može uticati na fizičko zdravlje, ali može biti ometač psihičkog zdravlja čoveka. Univerzalni znaci i simptomi za ovu vrstu stresa ne mogu biti klasifikovani zbog činjenice da je emocionalni stres individualnog karaktera.

Emocionalni stres - simptomi

Emocionalni stres

Da se razumemo odmah na početku. U redu je biti tužan, i kada ste tužni, sasvim je u redu plakati. Isplačite sve boli koje vas muče i proganjaju. Tako nećete dozvoliti da se nivo stesa gomila i sprečićete nastanak još većih problema.

Emocije predstavljaju veoma važan aspekt u očuvanju vašeg duševnog mira i blagostanja. Morate ih prepoznavati i ispoljavati. Kada budete bili pogođeni emocionalnim stresom, tada je potrebno svu tu energiju kanalisati na pravi način.

Postoji nekoliko načina za kanalisanje negativne energije izazvane emocionalnim stresom i one su takođe individualnog karaktera. Ako vam se plače, slobodno plačite. Ako vam se peva, pevajte. Ako želite da nešto razbijete, učinite to, naravno neka bude bezbedno.

Vičite, smejte se, trčite, plešite, uradite šta god je potrebno, ali nikako nemojte to zadržavati u sebi. Neka izađe iz vas i neka putuje daleko. Oslobodite se tih stega i okova koji tako žele da se privežu za vas, kako bi postali deo vas i tako narušili vaše zdravlje!

Simptomi

Simptomi

Simptomi ne mogu biti klasifikovani kod ove vrste stresa, kao što sam već naveo u gornjem delu teksta, ali ću vam svakako predstaviti nekoliko univerzalnih simptoma kako bi ste lakše prepoznali postojanje stresa u vašoj svakodnevnici.

Univerzalni simptomi:

  • bol u želudcu
  • znojenje
  • lupanje srca
  • svrab
  • nesanica
  • depresija
  • poremećaji varenja (zatvor, dijareja)
  • pad imunog sistema
  • gubitak seksualne želje (hormonski poremećaj)
  • nervoza
  • osećaj izolovanosti
  • problem sa koncentracijom
  • uznemirenost
  • nemir
  • vrtoglavica

Svaki od ovih simptoma može predstavljati alarm i zabrinutost za neko teže oboljenje, zbog toga se veoma često dešava da neki od ovih simptoma vode u anksioznost, a tada je potrebno reagovati na vreme i sprečiti još teža oboljenja.

Treba napomenuti koliku važnost ima prepoznavanje i rešavanje uzroka i posledica, kao i otklanjanja stresora, na duže staze. Tako se postiže prevencija od svih psihosomatskih oboljenja koja mogu nastati. Nervni sistem često ne prepoznaje istinu od onoga što nam se možda učinilo ili kako smo to shvatili.

Tako da bi valjalo naći neku „zlatnu sredinu“ kada je u pitanju prepoznavanje i klasifikacija ozbiljnosti problema sa emocionalnim stresom. Dakle, puno toga se sastoji od same percepcije! To nas dovodi do važnosti koju za ovu temu predstavlja svest.

Svesnost

Koliko vam se puta dogodilo da niste baš prisutni u nekom trenutku, a dešava se nešto zaista bitno? Naravno, odgovori kasnije pristižu sami, ali tada je već kasno zar ne!? Trenutak je prošao i otišao u prošlo vreme, a tu ne možete puno toga promeniti.

Važnost koju ima svest, a pogotovo svest sadašnjeg trenutka, ne može se uporediti sa mnogo stvari. Od toga može zavisiti vaša percepcija na događaje, reakcija, a na kraju naravno i manifestacija. Kada smo svesni onoga što se dešava, potrebno je da samo malo razmislimo, i odluka će biti ispravna.

Veoma često se dešava da neko pokušava da utiče na naše odluke, razmišljanja i akcije, a da mi toga nismo potpuno svesni. A onda se stvari odigravaju po automatizmu, naravno, gotovo nikada nam ne idu na ruku.

Zato je potrebno podići nivo svesti i biti prisutan u trenutku kada se dešava emocionalni stres. Lakše ćete razumeti ono što se dešava, brzo ćete ukapirati šta bi bilo najbolje da uradite u tom trenutku, i naravno vaša reakcija će biti sasvim prikladna.

Ono što se manifestuje kao posledica stresa na kraju, jesu simptomi koji će definitivno biti izraženi u blažem obliku nego kada izostane postojanje svesnosti. Odlike svesnosti su koncentracija, razumevanje, empatija, razboritost, komunikativnost i odlučnost.

Svesnost

Zaključak

Stres je neizbežan, ali definitivno se može uspešno kontrolisati. Ako na vreme prepoznate simptome emocionalnog stresa, verovatno ćete moći sebi da pomognete. Važno je reći da smanjenje unosta kofeina i duvanskog dima znatno može uticati na nivo stresa i posledice koje mogu nastati.

Na ovom sajtu postoji nekoliko tekstova na ovu temu, budite toliko slobodni da ih istražite, pročitate, preporučite prijatelju ili nekome kome je to potrebno. Stres je pojava koja je potpuno normalna u svakodnevnom životu, zato je potrebno da naučimo da se sa njime nosimo.

Bilo koja vrsta stresa može znatno uticati na zdravlje, pa je od ključne važnosti prepoznavanje simptoma i brzo rešavanje problema. Osluškujte svoje telo, istražite simptome, pokušajte da sebi pomognete dubokim disanjem, uzimanjem puno vode i naravno sa firzičkom aktivnošću.

Izbacite sve nagomilane stresne reakcije koje vam donose nalet negativne energije, depresiju, panične napade i fobije. Ponekad je potrebno razgovarati o tome sa bliskom osobom i tako ispoljiti sve što vas muči. Kroz razgovor možete takođe dobiti korisne informacije koje vam mogu biti od koristi.

Takođe, svaki savet je dobrodošao. Naravno vi nećete usvojiti sve savete koje dobijate, ali moćićete da klasifikujete one koji vam mogu pomoći od onih koji nisu baš korisni. Pokušajte da održite koncentraciju na visokom nivou i zapisujte sve što vam je teško da upamtite.

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da će vam biti koristan. Da će vam doneti nešto dobro i pomoći u prepoznavanju i rešavanju problema. Ako imate nekih pitanja, slobodno me kontaktirajte. Biću tu da vam pomognem na bilo koji način. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!