joker 4676582 1280 1

Kako pobediti osećaj krivice ? Griža savesti

Osećaj krivice ili griža savesti može značajno uticati na poremećaj duševnog mira, ali i opšteg blagostanja svakog pojedinca. Ako vam se dogodilo da osećate krivicu zbog neke situacije koja se dogodila ili vas progoni griža savesti, onda je ovo pravi tekst za vas.

Kako pobediti osećaj krivice ? Griža savesti

Kako pobediti osećaj krivice ?

Dok sve u vama vrišti da ste krivi i progoni vas taj nelagodni osećaj krivice, u vašem organizmu dešava se niz procesa koji negativno utiču na vaše zdravlje. Voleli bi ste da vratite vreme i promenite nešto, ali to je na žalost nemoguće. Minuti se nižu jedan za drugim i postaje sve teže. Da li vam je ovo poznato ?

Gotovo je sigurno da smo se svi nekada u svom životu susretali sa osećajem krivice ili grižom savesti koja nas je progonila i tako remetila normalni tok života. Mogu postojati mnogo razloga za izazivanje ovakve negatinve emocije tako da se nećemo time baviti u ovom tekstu, već ćemo postaviti fokus na rešavanje problema.

Obično je samo potrebno da prođe dovoljno vremena kako bi smo zaboravili taj nemili događaj zbog koga osećamo krivicu, ali ono što možemo da uradimo kako bi smo olakšali sebi u takvim trenucima su nekoliko stvari :

  • osmišljavanje opravdanja za svoje ponašanje (realno bez izgovora)
  • osmišljavanje opravdanja za tuđe ponašanje
  • pravljenje spiska stvari koje smo dobro uradili
  • pravljenje spiska stvari koje ćemo poboljšati ili pokušati da ispravimo
  • pravljenje spiska stvari koje smo naučili iz određene situacije

Ovih nekoliko metoda vam mogu pomoći da jasnije sagledate celu sliku i da imate pravi uvid u situaciju koja vam se dogodila i zbog koje ste osetili krivicu ili grižu savesti. Takođe, lakše ćete preovladati krizne momente i pobediti osećaj krivice, ako budete pred sobom imali ovakav spisak, jer će vam on omogućiti jasniji pogled na stvari i lakše čete oprostiti sebi.

Griža savesti

Griža savesti

Kada smo već kod toga da trebate oprostiti sebi, onda je red da se spomene činjenica da je to svakako nešto što trebate uraditi, ma koliko da ste u krivu, ili nezavisno od toga kolika je šteta nastala vašom greškom. Oprost je nešto što vas čini božanskim bićima i to je jednostavno u prirodi čoveka, a zbog toga se oprost uzima kao veoma važan aspekt u funkcionisanju gotovo svih međuljudskih odnosa.

Svaka griža savesti koja vas progoni vremenom će slabiti i na kraju nestati. Važno je da to razumete, pogotovo kada se budete našli na samom početku ovakvog nemilog osećaja. Dakle, vreme je najvažniji činilac u ovom slučaju. Ali kada želite da ubrzate proces gubitka griže savesti ili osećaja krivice, možete uradiit nekoliko stvari :

  • oprostiti sebi i drugima
  • izviniti se za svoje postupke
  • uraditi nešto lepo za osobu koju ste možda povredili
  • smisliti način da uradite nešto lepo za sebe uprkos svemu
  • duga šetnja u prirodi
  • fizička aktivnost
  • slušanje muzike i.t.d.

Naravno, ovom spisku možete dodati niz drugih stvari za koje mislite da bi lično vama mogle biti od koristi. Uradite sve što vam pomaže da se osećate bolje i obavezno oprostite sebi jer je to veoma važno! Tako ćete se osloboditi unutrašnjeg nemira koja vas progoni, a i lakše ćete pobediti osećaj krivice.

Kako pobediti osećaj krivice ?

Zaključak

Osećaj krivice se može okarakterisati kao negativna emocija koja nepovoljno utiče na zdravlje. Dakle, gledano iz takve perspektive, a ako uzmemo za činjenicu važnost zdravlja uopšte, nije nam u interesu da takva emocija opstane ili da se dugo održi i prepoznaje u našim osećanjima.

U ovom tekstu sam pokušao da vam predstavim nekoliko metoda sa kojima možete pomoći sebi u preovladavanju teških situacija u kojima osećate grižu savesti i nadam se da će vam one biti korisne. Kroz boldirane reči u ovom tekstu se nalaze linkovi ka još nekim mojim tekstovima za koje smatram da se trebaju pročitati.

Naravno svi ti tekstovi su uvek povezani sa temom koju trenutno obrađujem, čak su ponekad i veoma značajni, da ne kažem možda i značajniji od ovog teksta koji trenuntno čitate, to zavisi od problema koje imate, a potrebno vam je da ih što pre rešite.

Budite toliko slobodini da mi se obratite za pomoć, ja ću se uvek potruditi da vam izađem u susret i daću sve od sebe da vam pomognem da rešite probleme koje imate. Možete me kontaktirati preko kontakt forme na ovom sajtu ili preko društvenih mreža.

Želim vam dobro zdravlje! Hvala što čitate moj blog. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli !

moon 5254351 1280 1

nemrznji@gmail.com