boys 1793421 1280 1

Kako pronaći duševni mir ?

Onda kada gotovo sve postane preteško, logično je pitati se, kako pronaći duševni mir ?I sve ono što remeti normalno funkcionisanje života na svakodnevnom nivou, može se klasifikovati kao ometač duševnog mira. Strahovi, panika, „crne misli“, nemir, nervoza, stres, neraspoloženje ili konstantni umor, jasno pokazuju da vam je narušen duševni mir. Ali naravno, rešenje uvek postoji…

Kako pronaći duševni mir ?

Kako pronaći duševni mir ?

Nekako se duševni mir i blagostanje uvek dovode u blisku vezu sa energijom, ali takođe i sa vašom percepcijom na događaje i okolnosti koje vas okružuju. Stanje duha, stanje uma i kompletno stanje organizma zavisi isključivo od toga kako vi odlučujete i reagujete na okruženje.

Naravno, ako se već dugo nije dešavalo da u sebi potražite mir, ali i neke odgovore, onda pretpostavljam da ste u velikom problemu, ali ne brinite, sve se može rešiti i stvari opet mogu biti sjajne. Za početak je potrebno doneti odluku da se nešto promeni i lagano krenuti ka realizaciji.

Puno sam pisao o meditaciji, ali pošto je ona postala neizostavni deo puta ka pronalasku duševnog mira, ni ovog puta je nećemo izostaviti. Dakle, meditacija može pomoći vašem biću da zaviri iza svega onoga što vas tišti i pritiska. Smiriće vaše otkucaje srce, vašu dušu i telo, ali će i definitivno pomoći na tom putu ka isceljenju.

Duhovni život se svodi na molitvu, zdravlje, sreću, radost, ljubav, mir i blagostanje, a sve ostalo može samo doprineti nekom poremećaju koji će vas možda izbaciti iz balansa i prouzrokovati gubitak duševnog mira i blagostanja. Najčešći ometači duševnog mira mogu biti :

  • stres
  • materijalne stvari
  • nedostatak ili gubitak ljubavi
  • zavist
  • mržnja
  • ego i sujeta
  • traume
  • nezadovoljstvo
  • nedostatak samopouzdanja i.t.d.

Kada vidimo šta sve može poremetiti naš duševni mir, onda nam je definitivno mnogo lakše da se okrenemo suprotnim stvarima i boljem kvalitetu života uopšte. Hajde da se onda fokusiramo na rešavanje problema.

Duševni mir

Duševni mir

Postoji milion razloga zbog kojih je vaš duševni mir možda narušen i sada se osećate beznadežno, nesrećni ste i nemate snage da „pregurate“ novi dan. Mi se u ovom tekstu nećemo baviti tim razlozima, već ćemo fokus staviti na rešavanje i preovladavanje okolnosti i situacija u kojima ste izgubili svoji mir i blagostanje.

Molitva. Bilo da ste budista, katolik, musliman, hrišćanin ili protestant, možda i neke druge vere, uopšte nije važno, molitva je nešto što donosi mir i pomaže vašem biću da pronađe svoj duševni mir i blagostanje. Ovo je proverena i više puta testirana informacija, koja definitivno pomaže.

Molitvom dobijate mnogo benefita, a neki od njih su:

  • sigurnost
  • samopouzdanje
  • bezbrižnost
  • zadovoljstvo
  • zahvalnost
  • mir
  • radost
  • ljubav
  • samozadovoljstvo
  • strpljenje
  • isceljenje
  • prosvetljenje
  • svesnost i.t.d.

Ako budete kombinovali meditaciju sa molitvom, a na sve to dodate i pozitivne afirmacije, onda je put do isceljenja i komletnog životnog napretka, zagarantovan. Naravno, za sve ovo je potrebno imati strpljenja i vere, ali i biti dovoljno istrajan i odgovoran na tom putu, a rezultati nikada neće izostati!

Na ovom sajtu postoji nekoliko tekstova u kojima sam pisao o tome kako se osloboditi nemira i pronaći duševni mir, a to možete pročitati ovde.

Kako pronaći duševni mir ?

Zaključak

Puno toga možete uraditi za sebe na svakodnevnom nivou. Ponekad je potrebno sa se dobro organizovati i pripremiti za naredni dan, tako što ćete planirati svoje aktivnosti. Ovo se odnosi na to da pokušate da ugodite sebi. Dakle, napravite spisak stvari koje bi ste mogli uraditi sledećeg dana, a koje će vas definitivno usrećiti.

Kada se probudite ujutro, uradite meditaciju, pomolite se i budite fizički aktivni. Nakon zdravog doručka krenite u realizaciju vaših planova koje ste zapisivali dan pre. Ugodite sebi i uradite to na najbolji mogući način i bez trunke kajanja ili pomisli da je to što radite sebično.

Ono što može biti dobro za vas jeste izbegavanje negativnih vesti, negativnih situacija i negativnih ljudi. Takođe, boravak u prirodi ili čitanje vam može puno pomoći u razvijanju vašeg duševnog mira. Ali ono što je činjenica, a sigurno će doprineti tome da se osećate bolje, to je i da možete da utičete na neke loše životne navike.

To može biti pušenje, alkohol, loša ishrana i.t.d. Ako svesno utičete na svoju pozitivnu promenu, onda će se ona lakše i brže manifestovati u vašem životu. Budite fleksibilni i ne primajte sve srcu. Uvek izgovorite onu poznatu dobru afirmaciju, „sve što se dešava, dešava se za moje najveće dobro „.

Budite bez stida i srama kada treba da volite. Radite to nesebično i uvek kada ste u prilici, iskazujte ljubav. Tako ćete probuditi najnežnije emocije u svom biću, ali i za uzvrat ćete takođe dobiti ljubav. Radujte se malim stvarima i učinite nekoga srećnim svakoga dana.

Mislite na sebe i ugađajte sebi, to nije sebičluk, to je potreba svakog čoveka. Ako nisi dobar sebi, nećeš biti dobar ni drugima. Volite sebe i svoje bižnje, provodite što više vremena sa njima i budite srećni. Nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da će vam biti od koristi.

Ako još nekako mogu da vam pomognem, uvek možete zakazati individualni sastanak samnom, pa ćemo pokušati da pomognemo jedni drugima. Obratite mi se putem društvenih mreža ili preko kontakt forme na ovom sajtu, i ja ću biti tu za vas. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!