fear 3117823 1280

Kako se osloboditi straha ?

Cao svima. Definitivno je da strahovi i fobije postoje, pa je tako logicko pitanje koje se postavlja. Kako se osloboditi straha ? Da bi ste bolje razumeli sta oni predstavljaju, najpre cu vam objasniti sta su strahovi u stvari. Strahovi su alarmni sistemi koji upozoravaju na opasnost. Uglavnom su urodjeni i nalaze se u nasim genima.

Ali strahovi mogu da se jave i kada opasnost uopste ne postoji. Takvi strahovi se nazivaju patoloskim, nerealnim ili bolesnim, i oni su osnov za mnoga oboljenja u psihijatriji. Ovakvi poremecaji se nazivaju jos i anksiozni poremecaji.

Postoji verovanje da sve vrste strahova poticu iz straha od smrti. Veliki broj ljudi ima potpunu averziju prema ovoj temi, i ne oseca se lagodno kada se o tome razgovara. Ovo nikako ne bi trebalo da bude „tabu“ tema, i svakako treba o tome razgovarati sa svojim najblizima.

Ubrzan rad srca, preznojavanje, grcenje misica, porast krvnog pritiska, ostar bol u grudima, i slicni simptomi su zasigurno znaci da smo u strahu. Anksioznost je rec koju koristimo za neke vrste strahova, ali koji su povezani za mislju da ce se nesto lose desiti u buducnosti.

Strah nikako nije dobar za nase zdravlje i kvalitet zivota. Otezava normalno funkcionisanje, remeti kvalitet zivota, utice na sposobnosti da radimo, da se druzimo, da obavljamo svakodnevne aktivnosti, ali pored svega mozda i najvaznije, izaziva veliku patnju.

Kako se osloboditi straha ?

Anksiozni poremecaji

Postoji nekoliko anksioznih poremecaja :

  • Panicni poremecaj
  • Generalizovani anksiozni poremecaj
  • Agorafobija
  • Socijalna fobija
  • Jednostavna fobija
  • Opsesivno – kompulzivni poremecaj

Panicni poremecaj se karakterise pojavom panicnih napada. Najcesce se takvi napadi desavaju iznenada, bez pripreme i mogu biti veliki sok za organizam.

Generalizovanom anksioznom poremecaju predhodi strepnja, slutnja koja je povezana sa svakodnevnim situacijama iz zivota. To je onaj osecaj kada vam se cini da ce nesto lose da se desi, i tokom celog dana imate taj osecaj.

Agorafobija je strah koji se javlja kao posledica panicnog napada ili straha. Ali moze doci i iz neke traumatske situacije. Glavna karakteristika ovog straha je to da se osoba plasi da udje u odredjene situacije.

Socijalna fobija se karakterise neadekvatnim i konstantnim strahom od negativne procene ljudi. To je strah koji se dovodi u vezu sa tudjim misljenjem i bojazan od negativne konotacije koja bi mogla da usledi.

Jednostvna fobija je strah koji se javlja u odredjenim situacijama, ili jednostvano od objekata. Strah od voznje avionom, strah od visine, insekata itd. Kod ove vrste straha karakteristicno ponasanje je bezanje ili izbegavanje.

Opsesivno kompulzivni poremecaj je najtezi oblik anksioznosti. Karakterisu ga opsesije i kompulzije. Opsesije su nametljive neprijatne misli, slike i impulsi. Obicno je tok misli povezan sa smrcu.

strah

Kako se osloboditi straha ?

Dolazimo do ovog dela u kome cu vam predloziti nekoliko resenja za ove probleme. U psihijatriji postoji nekoliko vrsta terapija koje su veoma delotvorne u resavanju ovakvih problema, ali kao najznacajnija se nekako uvek izdvaja, bihejvioralna terapija.

Ovakva vrsta terapije dovodi u vezu emocionalnu reakciju koja podrazumeva da nase misli uzrokuju osecanja i ponasanja, a ne spoljasni dogadjaji. Ovo znaci da se jednostavnom promenom nacina razmisljanja moze uticati na strahove, ali to naravno nije bas tako lako.

strahovi-resenja

Resenja

Kada se promeni nacina razmisljanja, iako situacija u kojoj se nalazimo jos uvek nije povoljna, dobijamo :

  • Realniju procenu neprijatnosti dogadjaja, i sklapamo misljenje bazirano na cinjenicama
  • Vecu toleranciju na privremeni neuspeh ili neprijatnost
  • Prihvatamo sebe i druge kao ne savrsena, ali i pogresiva bica
  • Laksi uvid ili jasniju percepciju ka ostvarivanje ciljeva

Kako doci do ovakvih rezultata? Kao i za sve u zivotu, pa tako i za resenje ovog problema je potrebna vezba. Ovaj vid terapije se korisit takodje i za podsticanje licnog rasta i razvoja, kao i za ostvarivanje licnih i profesionalnih ciljeva.

Dakle, za pocetak veoma je vazno biti svestan da problem postoji. Kada to znamo onda mozemo lakse pristupiti problemu. Resenje problema je uvek sadrzano u pitanju. Postavite sebi pitanje. Kako se osecam sada? Zasto se tako osecam? Sta je dovelo do toga da se ovako osecam?

Uska povezanost strahova sa emocijama je cinjenica, ali sada znate da je ustvari sve poteklo iz vaseg uma. Dobra stvar kod uma jeste to da mozemo da uticemo na njega ne vise nivoa. Podsvesni i svesni deo uma su dve razlicite dimenzije. Svesni deo uma je nesto sa cim radimo, i uvek preko njega mozemo da uticemo na nesvesni deo uma i tako iznesemo neku naredbu.

Kada ste ustanovili svoj problem, sada je vreme da svom podsvesnom delu uma iznesete naredbu. Ovo je iluzija, strah je samo u mojoj glavi, i on ne postoji! Prosta afirmacija moze uticati na promenu citave percepcije jednog coveka. Ali tako naravno i na dogadjaje i situacije, a naravno i na kompletno stanje duha.

strahovi-visina-terapija

Bihejvioralna terapija se najcesce kombinuje sa nekim antidepresivima ili slicnim lekovima koji se prepisuju, radi lakseg uspostavljanja veze sa svesnim delom uma. Ako bas morate, probajte i to, ali ja vam to sigurno necu preporuciti, zato sto je ustvari sve vrlo dostupno i primenljivo u praksi, samo trebati znati, kako.

Vec sam u mojim predhodnim tekstovima pisao o afirmaciji kao mocnom alatkom ka ostvarenju svih ciljeva. Onda da se ne ponavljamo, ali cinjenica je da cete putem afirmacije i autosugestije biti sposobni da ucinite cuda sa svojim zivotom.

Mozda ce zvucati neprirodno i pomalo zastrasujuce, ali kada upucujemo sugestiju sebi, mi tako delujemo na podsvesni deo uma koji bez pogovora odgovara na nas zahtev, i momentalno krece u realizaciju. Sigurno je da to necete odmah primetiti, ali to je cinjenica i nasa priroda je tako definisana, pa zato nemojte sumnjati u delotvornost ove metode.

Jos nekoliko cinjenica. Vas um je neistrazen univerzum, ne zna se puno o njemu, ali ono sto se za sigurno zna, to je da na njega uticemo sugestijom odnosno autosugestijom. Ovakva promena dovodi do rezultata koji mogu biti zapanjujuci. Kada postanete svesni sadasnjeg trenutka, svesni problema, i dobijete resurse za resavanje, napredovanje i prevazilazenje izazova, onda napredak nece izostati.

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao. Ako budete imali neka dodatna pitanja, stojim vam na raspolaganju. Od pre nekoliko dana postoji grupa za pomoc i podrsku svim dobrim ljudima koji zele da rade na sebi i napreduju u zivotu, pa ako zelite mozete pristupiti grupi potpuno besplatno. Link ka grupi je ispod ovog teksta. Svako dobro, ziveli!

NAPOMENA: U nekim slucajevima link ka grupi mozda nece raditi, pa vas molim da me kontaktirate preko drustvenih mreza, ili preko kontakt forme. Hvala!

[contact-form-7 404 "Not Found"]