iydvojena 1

Podizanje imuniteta hranom

U ovom blogu otkrivamo recepte i namirnice za podizanje imuniteta hranom.

Podizanje imuniteta hranom

Podizanje imuniteta hranom

Voće i povrće

Kažu da je svo voće i povrće jarkih boja dobro za naše zdravlje. Postoji mnogo kombinacija i recepata za konzumiranje, ali mi ćemo se ovde baviti već testiranim metodama. Neke od namirnica koje treba uvrstiti u ishranu su…


Cvekla, sargarepa, jabuka, đumbir, med, limun i cimet. Beli luk, laneno seme, godži bobice, jagoda, lubenica, višnja, paradajz, kupus, brokoli, karfiol, kelj, jaja od prepelice, seme bundeve, orasi, ren, jabukovo sirce, cuvar kuce, pomorandža, sardine i ovsene pahuljice… Svo voće i povrće crvene boje, dobro je u prevenciji, ali i borbi protiv kancera bilo koje vrste. 

Beli luk 

Jutro bi trebalo da nam počinje rutinom, koja će se pozitivno odraziti na naše zdravlje. Naravno, koristim priliku da ovde pomenem reiki, kao prvu jutarnju aktivnost. Odmah nakon toga idemo na hranu. 

Svako jutro jedan čen belog luka i kašičica meda, sa pola čaše tople vode. Čen belog luka možete sitno iseckati, kako ne bi ostavio jak miris u ustima i jednostavno ga popiti uz med i vodu, kao tablete. Ovo treba ponoviti dvadeset i jedan dan, pa napraviti pauzu od minimum sedam dana. Sigurno već znate koje su blagodeti belog luka, ali mi ćemo pokušati da izdvojimo one najbolje. 

Dobar je za krvotok, varenje, jačanje organa za disanje, normalizovanje krvnog pritiska, regulaciju triglicerida, povećanje otpornosti od gripa itd. Najčešće se, njegovo lekovito svojstvo, pominje kao prevencija od raka debelog creva. Neka istraživanja govore, da su 35% manje šanse za bolest, ako se redovno konzumira. Beli luk je bogat vitaminima i mineralima:

  • adenozin
  • alicin
  • aminokiseline
  • biljna vlakna
  • biljne masti
  • vitamin A
  • vitamin B1 i B2
  • vitamin C
  • gvožđe
  • enzimi
  • eterična ulja
  • jod
  • kalijum
  • kalcijum
  • selen
  • sumpor
  • fosfor

Recept

Postoji varijanta sa belim lukom i limunom koji čisti krv, jača imnutitet, a novija istraživanja su pokazala da štiti od tumora, dijabetesa, holesterola i drugih bolesti. Evo recepta. 


Iseckajte sitno oko 300g belog luka.  U blenderu sameljite oko 1kg limuna, sa sve korom. Sastojke prokuvajte u 1,5l vode. Neka ključa na tihoj vatri oko petnaest minuta. Kada sklonite napitak sa vatre, ostavite da se prohladi i sipajte u tegle. Te iste tegle obložite aluminijumskom folijom  odložite u ostavu ili na neko drugo tamno mesto.


Svako jutro na prazan stomak uzimajte po jednu supenu kašiku napitka. Terapija traje dvadeset pet dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu. Poželjno je da pauza traje bar deset dana, a potom možete ponoviti terapiju.

Užina 

Nakon jutarnje gimnastike, doručka i ostalih aktivnosti, na red dolazi užina. Da budemo iskreni, svi bi smo najradije uzeli neku grickalicu ili nešto slično, ali mnogo je pametnije užinati zdravo. 


Užina bi trebalo da sadrži, jednu rendanu cveklu, jednu rendanu jabuku, rendanu šargarepu, veliku supenu kašiku meda, pola ceđenog limuna i malu kašičicu rendanog đumbira. Po potrebi možete dodati jednu malu kašiku cimeta. Ova užina se lako sprema, i veoma je ukusna, a naročito zdrava. Kako nam užina ne bi svakoga dana bila ista, uvek možemo kombinovati nekoliko varijanti.

Banana u kombinaciji sa jagodom je izuzetno ukusna i zdrava užina. Borovnica, jabuka i čija semenke, sa nekom ovsenom kašom takođe mogu da se uvrste u zdravu užinu. Bilo koja kombinacija orašastih plodova, sa suvim voćem je takođe, pun pogodak. Blagodeti svih ovih namirnica su vam verovatno poznate, ali mi ćemo ovde staviti fokus na cveklu. 

Cvekla 

Cvekla reguliše krvni pritisak, koristi se za prevenciju raka, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava otpornost organizma i jača libido. Takođe je odlična za prevenciju mišićne degeneracije, poboljšava cirkulaciju, ojačava kolagen kože, dobra je za prevenciju katarakte, izgrađuje imunitet i leči respiratorne probleme.

Cvekla sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litujum i stroncijum. Od vitamina su najprisutniji vitamin C, vitamin B1 i B2, kao i vitamin koji se vrlo retko može naći u biljnim namirnicama, a to je B12.

Sardine 

U ishranu treba uključiti sardine, minimum tri puta nedeljno. Zato što sardine sadrže mnogo omega masnih kiselina i zdravih minerala potrebnih za normalno funkcionisanje organizma. Bogate su proteinima i pomažu kod mnogih upalnih procesa.

Vitamini koje sardine sadrže su od velikog značaja za pravilno funkcionisanje našeg organizma. To su, vitamin B12, vitamin D, kalcijum i selen. Pomažu zdravlje kostiju i odlične su u lečenju depresije i anksioznosti. Veoma su jak antioksidans i čuvaju vaše srce. Čestom konzumacijom sardina možete izgraditi jak imunitet. Više o delotvornosti sardina možete pronaći ovde.

Grickalice 

Svi volimo da grickamo nešto, pa hajde onda da grickamo zdravo. Nećete pogrešiti ako odaberete semenke bundeve, orahe, bademe, pistaće ili suncokret. Semenke bundeve su nekako ovde najzanimljivije, pa ćemo staviti fokus na njih.

Zašto su dobre za nas? Smanjuju holesterol, štite od dijabetesa, sprečavaju nastanak osteoporoze, sadrže puno cinka, dobre su za mršavljenje, ublažavaju simptome artritisa. Dobre su za lečenje uvećane prostate, odlična prevencija protiv raka, podstiču rad preproduktivnih organa, sadrže magnezijum, fosfor i gvožđe. Pojačavaju libido i podstiču rast kose i noktiju. Imaju pozitivan uticaj na plodnost i moćan su antioksidans. 

cokolada 1

Najslađe za kraj 

I na kraju, jednako važna crna čokolada. Zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa, vlakana i nebrojenih minerala, crna čokolada smanjuje krvni pritisak, umanjuje rizik od srčanih bolesti i može da poboljša moždanu funkciju.

Iako bi je trebalo jesti u umerenim količinama, crna čokolada je „Guilty Pleasure“ kojim možete sebe da nagradite tokom napornog dana ili u pauzi za odmor. 


Ako vam se dopao ovaj tekst, budite toliko ljubazni da ga podelite sa prijateljima, jer možda će nekom puno da znači. Hvala na pažnji i živeli.