anti stress balls 3238346 1280 1

Stres – Kako se osloboditi stresa ?

Kako se osloboditi stresa? Stres je sastavni deo života i predstavlja jednu od normalnih bioloških pojava u životu svakog čoveka. Ali šta se dešava kada se nivo stresa nagomila u organizmu? Da li stres može prouzrokovati bolest? Kako velike količine nagomilanog stresa utiču na svakodnevne aktivnosti?

Pokušaću da vam u ovom tekstu odgovorim na ova pitanja i predstavim nekoliko načina za oslobađanje od stresa. Jer je činjenica da sa stresom moramo da živimo, i trebamo znati kako da ga se oslobodimo, ali i ne dozvolimo stresu da značajnije utiče na naš život.

Kortizol je hormon stresa koji se oslobađa u krvi, svaki put kada se nađemo u stresnoj situaciji. Ovaj hormon služi da nas upozori na stresnu situaciju i kada ona prođe on se lagano razgrađuje u krvi, pa se tako i nivo stresa smanjuje. Razlikujemo dve vrste stresa, a to su akutni i hronični stres.

Kod akutnog stresa, nivo hormona kortizola se podiže u trenutku i nakon prestanka stresne situacije, on se brzo povlači i nestaje. Ali kod hroničnog stresa problemi su malo komplikovaniji, tako da ćemo u ovom tekstu više pažnje posvetiti hroničnom – dugoročnom stresu.

Kako se osloboditi stresa

Hronični – dugoročni stres

Hronični stres nastaje usled pušenja, ispijanja previše kafa, alkohola, nedostatka fizičke aktivnosti itd. Ove navike koje uglavnom praktikuje većina ljudi, dodatno opterećuju organizam i on neminovno luči kortizon u borbi protiv stresa. Problemi nastaju kada počinjemo da konstatno osećamo da smo pod stresom, nismo dobro raspoloženi, nešto nas boli itd.

Sve ove, naizgled bezazlene navike koje su sastavni deo života, utiču na hronična oboljenja sa kojima se sustrećemo u životu. Još ako na sve ovo dodamo neku stresnu situaciju koja je samo po sebi akutna, onda imamo velike probleme.

Takve situacije mogu biti:

  • Razvod braka ili raskid veze
  • Gubitak voljene osobe
  • Mobing na poslu
  • Zaposlenje ili otkaz
  • Finansijski problemi, dugovi, krediti
  • Selidba ili useljenje

Postoji još mnogo primera koje bih mogao navesti, ali verujem da će i ovi biti sasvim dovoljni, tako da sada možemo da se fokusiramo na rešavanje ovog problema.

Hronični - dugoročni stres

Kako se osloboditi stresa ?

Kao i kod svih drugih problema sa kojima se susrećemo u životu, tako i kod ovog problema sa stresom, savet je da se pristupi metodično. To znači, da trebamo pristupiti problemu tako što ćemo najpre utvrditi uzroke koji dovode do stresa, i odmah zatim napraviti strategiju za preovladavanje stresnih situacija.

Nakon toga pokušati sa realizacijom. Ako je urodilo plodom super, a ako nije, onda treba pristupiti problemu iz drugog ugla. To znači da se na stres gleda kao nešto što je normalna pojava, dakle on postoji, bude i prođe, ali hajde da vidimo šta možemo da uradimo, a da ne izazove veliku štetu?

Sagledajte nivo stresa iz percepcije gledaoca. Zamislite da se to dešava drugoj osobi, koji bi bio vaš savet za prevazilaženje takve određene situacije!? Ova vežba može puno pomoći i otkriti neke nove resurse za rešavanje problema.

level-stresa

Drugi savet je redovna fizička aktivnost. Možda zvuči kao kliše, ali fizička aktivnost pomaže našem telu da se oslobodi negativne energije, razne žlezde tada luče različite vrste hormona, i izbacuju otrove iz našeg organizma.

Treći savet je oslobađanje poroka. Poroci utiču na naše zdravlje u velikoj meri, i ako se ne vodi računa o zdravlju, bolest može nastati u bilo kom životnom dobu. Piće, cigarete, previše kafe, brza hrana i ostale loše navike, svakodnevno povećavaju rizik od nastanka bolesti, a i dodatno utiču na hronični stres koji osećate.

Četvrti savet je san. Redovan san pomaže organizmu da se obnovi i revitalizuje. Tada se telo odmara i sve funkcije koje su bili opterećene tokom stresnog dana, jedva čekaju pauzu za odmor i obnovu. Pružite svom telu zdrav san, za srećniji i zdraviji život!

Peti i najvažniji savet jeste da morate pronaći svoj duševni mir. Pronalazak nečega gde možete mislima pobeći u stresnoj situaciji je od veoma velikog značaja za oslobađanje od stresa. Da li će to biti izgovaranje neke pozitivne afirmacije, pogleda na neku sliku koju uvek imate pri ruci, odlazak na mirno mesto gde ćete uživati u tišini, ili nešto što vama prija?! Takođe od velike pomoći može biti i zamišljanje neke omiljene boje.

stres

Zaključak

Svakako nećete pogrešiti koju god metodu da odaberete od gore navedenih, jer ćete tako uspeti da savladate nelagodnu situaciju u kojoj ste se našli, a koja je dovela do stresa. Kako bi ste očuvali svakodnevni duševni mir, i tako ostavili veoma malo prostora za stres, predlažem molitvu i meditaciju.

Molitva i meditacija vam mogu puno pomoći da se oslobodite svih nemira i stresa koji se gomilao godinama. Pokušajte da osluškujete svoje telo i njegove potrebe, tako ćete puno saznati o sebi i bićete sposobniji da pomognete sebi. Zapišite na papir sve stresne situacije koje remete vaš duševni mir, i negativno utiču na vaše zdravlje.

Krenite da na sledećem papiru iznosite predloge za rešavanje ovih problema. Ono što vi mislite da je najbolje. Ako osetite potrebu, istražujte još malo. Sada pred sobom imate, probleme i predloge za ova rešenja, jedino što nedostaje jeste realizacija.

Ali sada ste spremni i znate šta treba da uradite kada se nađete u veoma stresnoj situaciji. Imate tu sliku u glavi, to što ste napisali, setite se i primenite nešto od toga. Da li će to biti vežba disanja, udah na nos izdah na usta, meditacija, molitva, gledanje priručnika koji ste napravili, gledanje slike koja asocira na nešto lepo, ili nešto sasvim drugo, to je jedino vaš izbor.

Ako su stvari već izmakle kontroli molim vas da potražite stručnu pomoć i obratite se svom lekaru. Ali nemojte da brinete, ovo su problemi na koje se može uticati. Definitvno je činjenica da stres ne možemo potpuno ukloniti, ali možemo uticati na dozu stresa i na interval trajanja.

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da ćete ga podeliti sa prijateljima. Volim da mislim da će vam ovaj tekst biti koristan i da će vam doneti nešto dobro u životu. Želim vam svako dobro. Ostanite zdravi. Do sledećeg čitanja, živeli!