ledge 2203667 1280 1 1

Kako pobediti strah od smrti ? Tanatofobija

Kako pobediti strah od smrti ? Uvek kada govorimo o anksionznosti, pretpostavlja se da je ona nastala ili je negde u osnovi zasnovana na najzastupljenijem strahu na celom svetu, a to je naravno strah od smrti ili tanatofobija. Ovo pitanje je veoma delikatno, ali gotovo da je postalo normalno da svaka osoba pati od ovog oblika staha, manje ili više.

Ako je strah od smrti intenzivan i ometa normalno funkcionisanje čoveka, onda ovaj strah predstavlja veliki problem za normalno funkcionisanje i za život uopšte. Ali ako naučite da sam tim živite, onda stvari postaju mnogo lakše. Opet, ako uzmemo u obzir da se ovaj strah može prevazići, onda možemo zaključiti da zaista vredi posvetiti se ovom problemu.

Naravno rešenje neće odmah biti dostupno, ali ako budete praktikovali ove metode koje ću vam u daljem tekstu objasniti, verujem da ćemo zajedno uspeti da prevaziđemo strah od smrti, ali i bilo koje druge strahove koje ometaju vaš normalni tok života.

Kako pobediti strah od smrti ?

Kako pobediti strah od smrti ?

Prvo shvatanje koje je neophodno usvojiti kao istinito, jeste da je smrt deo prirode. Kada govorimo o životu i smrti, neko moje verovanje jeste da smo svi mi duša koja ima ovo telo. Kada dođe do smrti, naše telo nestaje, ali duša menja svoj oblik i pronalazi neko novo stanište.

Reiki metoda me je u to uverila i kada sam doživeo transformaciju svesti i vantelesno iskustvo tokom meditacije, shvatio sam da postoji nešto više od onoga što se golim okom može videti. Takođe činjenica je da strah od smrti ne sprečava smrt, ali nas sprečava da normalno i srećno živimo.

Negde sam pročitao da treba zamisliti sebe mrtvog, u kovčegu kako ste zakopani duboko ispod zemlje, a onda pokušati da shvatite šta će se napolju promeniti?! Najbliži će verovatno tugovati, malo će se razgovarati o vama i to je otprilike sve. Eventualno će vas se sećati neki ljudi još neko vreme i posle sve odlazi u zaborav.

Dakle, sve će se otprilike odvijati kao i do sada, samo što vas neće biti. Neće se dogoditi smak sveta ili neka drastična promena. Duša napušta telo i menja oblik, sasvim prirodno… Pa zašto onda brinuti zbog toga ?

Nema razloga za strah i brigu zbog nečega što je deo prirode. Mislim da se trebamo posvetiti malo više životu i nekim važnim životnim aspektima, dok smo još živi. Kada je fokus na strahu, strah će biti intenzivniji i tako možete samo da naštetite sebi.

Ali ako se okrenete nekim drugim vrednostima, ne samo da ćete strah staviti u drugi plan, već ćete ga i potpuno eliminisati, samim tim što mu ne dajete na značaju. Dakle fokus treba da bude na usrećivanju sebe i drugih. Na primer, možete razmišljati o tome kako da sebe učinite srećnim danas, sutra, svaki dan.

Tako nećete imati vremena da razmišljate o svojim strahovima, a ako budete uradili nešto povodom svoje sreće, definitivno ćete dobiti razne benefite. Kako dani prolaze, vi ćete sve više razloga imati da ugodite sebi i svojim najbližima, a to onda ostavlja sve drugo po strani.

Duševni mir - meditacija -molitva

Duševni mir

Duševni mir, sreću, ljubav i blagostanje možete privući u svoj život na nekoliko načina. Najdelotvornije su za mene bile meditacija i molitva. Tokom meditacije ćete smiriti svoje misli, svoju dušu i svoje telo, a ostavićete više prostora za planirane misli.

Planirajte svoje misli, odnosno izgovarajte pozitivne afirmacije tokom meditacije, a ako na sve to dodate i molitvu, koja ima izuzetnu moć, vi ćete sigurno dostići prosvetljenje i zdrave i čiste misli koje greju vašu dušu i donose mir, sreću, zdravlje, ljubav i blagostanje.

Nije bitno kojem se Bogu molite, nije važno koje ste vere i u šta verujete, važno je da stalno pokušavate da sebi učinite dobro. Jer nešto najbolje što možete da uradite za sebe i svoju porodicu, jeste da vi budete dobro. A činjenica je da vam meditacija i molitva mogu doneti samo dobro.

Vredi pokušati, ništa ne košta, a možete mnogo dobiti. Tako postižete savršen odnos ili da kažemo balans između svog tela i svoje duše koja je u vama. Smirujete misli i jasnije sagledavate obične životne situacije i događaje. Čistite svoje telo i dušu od različitih toksina koji su godinama gomilani tokom života, a onda dobijate pravu sliku o svemu što se događa.

Tanatofobija i strahovi

Tanatofobija i strahovi

Strahovi mogu biti racionalni i iracionalni. Odnosno mogu biti realni i nerealni. Naravno, postoje različite vrste strahova, ali mi se njima nećemo baviti u ovom tekstu, osim ovog egzistencijalnog o kome svi govore, a to je strah od smrti. Ali kako bi smo razjasnili neke činjenice, red je da ipak kažemo koju reč i o realnim i nerealnim strahovima.

Realni strahovi nam služe da prepoznamo opasnost i pomažu da izbegnemo povrede i gubitak. Nerealne smo ipak mi izmislili, manifestovali i dali im na značaju, pa oni tako dobijaju i moć da utiču na naš život.

Različita oboljenja u ovom modernom dobu u kome žiivimo proizilaze od tih nerealnih strahova, a oni se mogu veoma lako prebroditi i pobediti ili prevazići. Potrebno je prvo shvatiti da su nerealni, a zatim pokušati da se sa njima suočite, i na kraju kada se oni pojave, reagovati nonšalantno.

U tom trenutku možete reagovati tako što ćete sebi reći nešto tipa : „ma ovo je neralno, nema nikakvog značaja, jači sam ja od toga, hajde samo nestani“. Duboko disanje će pomoći da skrenete misli sa trenutne situacije, ali će vam takođe značiti kako bi ste smirili svoje telo.

Treba biti svestan situacija i događaja koji nam se dešavaju svakodnevno, jer samo tako možemo racionalno suditi o onome što nam se dešava. Svesnost je veoma važna karakteristika koja je neophodna u rešavanju problema sa strahovima.

Dakle ako ste svesni da imate problem, to je sjajno, već ste na pola puta ka rešavanju problema, ali ako ste svesni da imate problem, a ne činite ništa povodom prevazilaženja tog problema, onda ne možete za sebe reći da ste potpuno svesni za sve ono što vam se dešava.

Kada se javi napad panike, nije važno da li su realni ili nerealni strahovi u pitanju, pravilno disanje i upućivanje sebi nekoliko pozitivnih afirmacija, može biti od ogromne pomoći. Ali ako nećete sedeti i čekati da se panični napad pojavi već želite da to rešite jednom za svagda, onda to isto radite tokom meditacije i molitve, i problemi će nestati.

Afirmacije

Afirmacije

Pozitivne afirmacije su veoma moćno oružje sa kojim se dobijaju gotovo sve bitke i svi ratovi. Izgovaranje pozitivnih tvrdnji, na duži vremenski period donosi pregršt dobrobiti za svakoga ko ovo praktiuje. A ako se afirmacije dodaju molitvi kroz meditaciju, više ne postoje limiti i ograničenja, onda je sve moguće.

Afirmacije donose željene rezultate! To je činjenica koju sam već nekoliko puta proverio i u koju sam se lično uverio. Dakle, kada sam ležao u bolnici, gotovo na samrti, i dok su svi čekali da umrem, ja sam bezbroj put izgovarao pozitivnu afirmaciju.

Noću, danju, pre doručka, nakon ručka, pre večere i u svakom slobodnom trenutku, govorio sam sebi i hrabrio sebe, ali sam se i molio bogu. Ozdraviću, preživeću i postaću potpuno zdrav. Odavde izlazim uskoro i sve će biti dobro. Mogu ja to! Sve će biti u redu, ja sam dobro.

Naravno, preživeo sam! Doktori su mi davali tri meseca života i govorili mojim najbližima kako će biti uspeh ako budem živeo još godinu dana. Sve se iskomplikovalo i oni su uradili sve što je bilo u njihovoj moći. Ali nisu shvatili da sam i ja uradio nešto povodom svog isceljenja, i eto me sada, zdrav i prav nakon tri godine.

Stvarno imam puno primera iz života, a koji svedoče koliku moć ima afirmacija, kada se kombinuje sa meditacijom i molitvom. Kasnije sam se izdigao na viši nivo i pažljivo zapisivao svoje afirmacije kako bi one lakše i brže radile za moje nalveće dobro.

Trebalo bi mi mnogo vremena da vam sada o svemu pričam, pa ću to ostaviti za neki drugi put. Ali definitivno mi je drago ako ste shvatili poentu. Nadam se da će vam ovaj tekst biti koristan i da će vam pomoći da se pokrenete, i da nešto promenite, a tako i pobedite svoje strahove.

Uvek možete zakazati individualni razgovor samnom putem društvenih mreža ili direktnom porukom ovde. Budite toliko slobodni da mi pišete, radujem se ako mogu da vam pomognem. Ostanite zdravi. Do sledećeg čitanja, živeli!