izdvojena mentalno zdravlje

Kako ojacati mentalno zdravlje ?

Potpuno je prirodno zapitati se, kako ojacati mentalno zdravlje ?! Ziveti u dvadeset i prvom veku, ali i u doba korone i svih izopacenosti koje su nas zadesile, postao je izazov. U ovom tekstu cemo pokusati da otkrijemo sve korisne informacije koje ce poboljsati i ocuvati nase mentalno zdravlje.

Dobra vest je da postoji internet, i da su informacije svima lako dostupne. Veoma lako mozemo pronaci puno clanaka i korisnih informacija na internetu, a ako smo dovoljno hrabri mozemo ih i primeniti.

Kako ojacati mentalno zdravlje

Kako ojacati mentalno zdravlje ?

Kada govorimo o mentalnoj higijeni, koja je izuzetno siroka oblast, treba reci da je ona od izuzetnog znacaja za svaku osobu. Trebalo bi da se na svom mentalnom zdravlju kontinuirano radi, i da se ako postoji problem reaguje, bez obzira na cinjenicu da je na balkanu ovo tabu tema.

Veliki broj ljudi nije svestan cinjenice da postoje psihosomatska oboljenja, koja nastaju kao posledica neredovnog odrzavnja mentalne higijene.

To mogu biti :

  • Kardiovaskularne tegobe
  • Čir na želudcu
  • Distres
  • Alergije
  • Kancer
  • Depresija i druge.

Kao sto ste mozda vec navikli, sledi prica iz licnog iskustva. Ispricacu vam malo o tome kako sam usao u bolest, borio se sa svojom psihom, ali na kraju izasao kao pobednik.

mobing

Kako nastaje bolest?

U nekim od predhodnih tekstova sam pisao o mobingu koji sam doziveo na poslu, ali tolika kolicina negativne energije i diskriminacije neminovno su proizvele razlicita oboljenja.

Naime imao sam sve simptome koje su navedene u nabrajanju iznad. Ovo se dogodilo zbog toga sto nisam odrzavao mentalnu higijenu i oslanjao se na savete drugih ljudi.

Mobing je poceo veoma brzo nakon zaposlenja. Iz nekog razloga se nisam dopao svojim nadredjenima i krenula je tortura.

Bio sam veoma poslusan, predan poslu i svi zaposleni su me obozavali. Nisam imao nikakvih problema sa kolegama, uvek su me podrzavali i veoma sam im zahvalan zbog toga.

Radio sam kao vozac, ali sam u istom periodu upisao Socijalni rad u Beogradu. Veoma brzo sam napredovao u muzici i javnom nastupu, pa tako i na studijama ali i na svim zivotnim poljima.

Ovo je verovatno bio razlog, zbog kojeg su se nadredjeni osetili nesigurno i njihova sujeta je proradila, a onda je kao posledica svega nastao mobing.

Sastancima su prisustvovali svi zaposleni osim mene. Uvek bih dobijao neki zadatak, samo da ne budem prisutan kada se sastanak odrzava. Ako se nekada i dogodilo da sam prisutan, trpeo bih javne kritike vezane za to kako ne obavljam posao valjano.

Uvek sam imao cvrste argumente i velika vecina zaposlenih su bili na mojoj strani, ali to mi nije pomoglo vec potpuno suprotno.

Sluzbena putovanja su se organizovala bez mene. A kada se dogodi da nema druge alternative, nisam dobijao zaradjene dnevnice vec slobodne dane. I ako su svi zaposleni dobijali novac uredno, opet sam jedino ja ostao uskracen.

Kada bih potrazio koriscenje slobodnog dana, naravno, nailazio bih na veliko negodovanje ili cak na odbijanje. I takva agonija je trajala punih pet godina!

bolest

Signali

Pokusavao sam na razlicite nacine da se izborim sa ovakvom situacijom, ali bezuspesno. Moja osecanja su bila potisnuta. Veliki broj neizgovorenih recenica i neostvarenih scenarija koji su se odvijali u mojoj glavi, rezultirale su bolescu.

Najpre je moje telo pokusavalo da mi salje signale, ali ja to nisam prepoznao. Ustvari jesam, ali nisam imao ideju kako da nesto promenim.

Dobio sam alergiju, osipe po kozi, svrab pa cak i bolove od stalnog cesanja. Usledilo je gusenje i astma. Ubrzo sam poceo da koristim pumpice za otezano disanje.

Nakon toga poceo sam da osecam snazan bol u zeludcu, nisam mogao da pijem, ali ni da jedem bilo koju hranu. Ubrzo zatim, dobio sam hemoroide koji su strasno krvarili.

Odao sam se alkoholu i veoma nezdravom zivotu. Konstantno pijan, uz bezbroj cigareta i mnogo brze hrane, okupiran studijama, a ometen mobingom, ubrzo saznajem da bolujem od kancera na debelom crevu.

isceljenje

Isceljenje

Hajde da se sada vratimo na mentalnu higijenu, posto gorim od zelje da vam sada ispricam, kako sam dobijao jednu po jednu bitku.

Alergiju i astmu sam pobedio citanjem! Ali ne samo citanjem, vec sam uspevao da naucene tehnikeprimenim i tako resim ovaj problem.

Imao sam tu srecu da su moje kolege, Psiholozi, Pedagozi, Psihoterapeuti i Socijalni radnici. Puno sam naucio od njih, i dobijao kvalitetnu literaturu iz koje sam takodje ucio. Neizmerno sam zahvalan zbog toga.

I dan danas dobijam puno podrske od njih, i mogu slobodno da kazem da je vec sada to jedan divan kolektiv, kakav se samo pozeleti moze. Postoje naravno izuzeci ali necemo o njima.

Jednog jutra sam ustao iz kreveta i na stolu ugledao pumpice. kao i svakog dana, trebalo je da popijem neki caj za alergiju. Vec mi je bilo svega dosta i tada sam prelomio.

Glasno sam rekao sebi, ne trebaju ti pumpice i cajevi, bolest je samo u tvojoj glavi! Pretrpeo si sve ovo i sada je vreme da prestanes da budes u ulozi zrtve. Dosta je bilo.

Toga dana se sve lomilo. Moj um je trazio cajeve i lekove. Moje telo je i dalje patilo ali nisam odustao. Ponavljao sam sebi da mi ne treba nista od toga i da nemam simptome.

Vec sutradan, podsvesni deo uma je prihvatio moju sugestiju, i simptomi su nestali. Neverovatno! Dogodilo se cudo. Ja sam izlecen.

Ovaj dogadjaj mi je dao dodatnu dozu samopouzdanja, za preostale probleme koji su i dalje bili prisutni, ili su nastali malo kasnije. Jedan problem ode, dodje drugi.

Stalno sam ponavljao onu vezbu oprastanja o kojoj sam pisao u predhodnom tekstu. Odnosi su se na momente popravljali, pa je tako i problem sa zeludcem prosto nestao.

Koristio sam takodje razne lekove za zeludac, i probao da cedim krompir svakoga jutra, ali dok se nisam pomirio sa svojim nemirom, problemi nisu prestali.

Sve je bilo uspesno reseno ali ostao je problem da hemoroidima. Takodje sam o ovome pisao u predhodnim tekstovima. Ne znam da li postoji preparat koji nisam probao.

Jedino sto mi je znacajnije pomagalo je otkrice cudo kreme, ali kada sam saznao da je to ustvari kancer ceo svet mi se srusio. Odmah sam preduzeo sve sto je bilo u mojoj moci i krenuo na lecenje. Na ovom portalu postoji nekoliko tekstova o tome.

zahvalnost

Zakljucak

Do sada sam imao cetiri operacije, i sada sam zdrav. O svojoj borbi sa kancerom sam puno pisao, sada mi se cini da je mozda trebalo da sve bude sazeto u jednom tekstu. I bice, ali za sada neka to ostane nasa mala tajna.

Mnogo je vazno oslusnuti svoje telo i prepoznati signale koje nam salje. Kada reagujemo na vreme, lecenje je moguce. Ako redovno radimo na svom mentalnom zdravlju, onda je i isceljenje na pomolu.

Postoji puno tehnika i metoda koje nam mogu podici mentalno zdravlje na visok nivo. O nekim sam pisao, a o nekima cu tek pisati.

Vaznost mentalnog zdravlja ne treba da se dovede u pitanje, i zbog ove cinjenice vam stojim na raspolaganju za sva pitanja. Odrzavajte mentalnu higijenu i cuvajte svoje mentalno zdravlje, tako mozete spreciti razne probleme.

Ako ih vec imate, ovde cete sigurno pronaci nesto sto vam moze biti korisno za isceljenje. Zdrave misli i zdrav duh produzavaju zivot, i donose mir i blagostanje. Zelim vam svako dobro. Ziveli!