bone 4382746 1280 1

Pet skener – iskustva

Nakon mnogobrojnih hemoterapija, urađenih skenera i magnetnih rezonanci, došlo je vreme kada sam otišao na pet skener u Sremskoj Kamenici. Nakon predaje dokumentacije na šalteru, usledilo je dugo čekanje. U holu smo supruga i ja proveli čitavih pet sati.

Pet skener - iskustva

Pet skener

Napokon su me prozvali, ali su nekim čudom pogrešno napisali moje ime i prezime. Nakon kratke konsultacije, greške su bile otklonjene i ja sam ušao na pripremu za pregled. Medicinsko osoblje je delovalo sasvim ljubazno i sproveli su me u neku prostoriju gde sam se smestio u udobnu stolicu.

Medicinska sestra mi je prvo uzela krv iz prsta i izmerila nivo šećera u krvi. Nakon toga mi je postavila braunilu u venu i ubrizgali su mi izotope saharoze. Obijasnili su mi da je to deo pripreme, a u flaši od jednog litra vode koju sam poneo sa sobom mi je dosipala radioaktivni jod koji je trebalo da popijem u roku od sat vremena.

Nakon toga sam prešao u jednu prostoriju u kojoj su se nalazila tri kreveta gde sam trebao da mirujem i da polako pijuckam tu vodu koji sam poneo sa sobom. Pored mene su bile još dve osobe, ali nam je bilo zabranjeno da razgovaramo.

Preko razglasa su prozivali jednog po jednog, a odmah zatim na njihovo mesto bi došao neko novi. Vreme je prolazilo veoma sporo, ali sam bar uspeo da se dobro odmorim od puta i čekanja. Uskoro sam čuo i svoje ime preko razglasa, gde su me pozvali da odem na pregled.

Obavio sam svoje fiziološke potrebe i tada su me sproveli u prostoriju gde se nalazi pet skener. Samo snimanje je trajalo veoma kratko, otprilike nekih dvadeset minuta. Osetio sam toplotu u različitim intervalima, na različitim delovima tela.

Kada je pregled bio završen, izašao sam u hodnik gde su mi rekli da moram da sedim na neku stolicu. Trebalo je da sačekam još malo da doktor pogleda da li je dobar snimak. Medicinsko osoblje me je zaobilazilo u širokom luku i kada sam pokušao da izađem na hodnik, dobio sam upozorenje da se vratim na stolicu iza nekog pulta, zbog zdračenja.

Nakon još desetak minuta čekanja, napokon se pojavio neko da mi kaže da sam sada slobodan, i da će rezultati biti poslati na moju kućnu adresu za sedam dana. Završeni pregled, snimanje i zračenje i napokon bilo gotovo i sada smo već bili na putu za Niš.

Pošto sam ranije dobio instrukcije da doručak treba da bude do sedam ujutru, bio sam izuzetno gladan i nakon pregleda smo odmah otišli na klopu u obližnjem restoranu. Čitav dan je padala kiša i ceo put je bio veoma iscrpljujuć. Sada je preostalo samo čekanje, možda i najteži deo celokupnog procesa…

rezultati-doktor-iskustva-pet skener

Rezultat

Kada su nakon sedam dana stigli rezultati na moju adresu nisam bio ni malo srećan, valjda zato što sam nekako instiktivno predosetio da nešto nije u redu. Na izveštaju koji su poslali pisalo je da imam metastaze na jetri, debelom crevu, na trbušnom zidu i neke promene na vratu.

Naravno ovo je bio šok za mene jer sam se osećao odlično i nisam imao nikakve tegobe pre pregleda. Zbog toga sam odlučio da snimak treba da pogleda još neko iz struke i da čujem još neka mišljenja. Sada sam već bio spreman na sve, a ponovo je usledilo čekanje…

Međutim, na tom snimku se ne vidi ono što se opisuje u izveštaju. Doktori koji su pogledali moj snimak sa pet skenera, ubeđeni su da nemam nikakve metastaze, niti bilo kakve promene koje se opisuju, osim na jetri, ali obrazložili su to kao ožiljke od hemoterapija, a nikako kao metastaze.

Saznao sam da je snimak potpuno nejasan i da se očitavanje diska pokazalo kao veoma loš kvalitet, a kada se uporedi prethodni snimak sa mangnetne rezonance, može da se zaključi da je stari snimak veoma boljeg kvalititeta, i da takođe ne postoje maligne promene nigde u organizmu.

Doktori koji su gledali te snimke imaju iskustva u radu preko trideset godina. Jedan od njih je radiolog, a drugi onkolog u penziji. Međusobno se ne poznaju, a dali su gotovo isto mišljenje. Zato sam odlučio da idem na onkološki konzilijum u Nišu, sa nadom da ću tamo dobiti adekvatan odgovor ili terapiju.

pet skener

Konzilijum

Na samom konzilijumu sam bio pristuan čitavih dva minuta, nakon čega su mi rekli da izađem u hodnik i da sačekam odluku. Nakon pola sata čekanja dobio sam odogovor da ću nastaviti da idem na hemoterapije, ali ovog puta kroz dnevnu bolnicu, i da ću dobiti neke biološke terapije koje su mnogo bolje od svih do sada koje sam primao.

Doktori na konzilijumu nisu ni otvorili disk sa snimkom da pogledaju o čemu se radi, doneli su odluku na osnovu onoga što je napisano na izveštaju. Ja sam pristao da idem na terapije zbog tog biološkog leka koji bi trebalo da otkloni promene na jetri, ali sam ostao razočaran u doktore i njihov način rada.

medecinsko osoblje-doktor

Zaključak

Kao zaključak mogu da kažem samo da su doktori – radiolozi koji rade na pet skeneru, samo prepisali ono što se opisivalo na skeneru iz nekog predhodnog perioda, dodali to što se videlo na jetri, a onda ne shvatajući koliku odgovornost imaju, tako promenili tok lečenja jedne mlade osobe.

Napominjem još jednom da ja nemam nikakve tegobe, osećam se odlično, obavljam sve aktivnosti potpuno normalno i sebe posmatram kao potpuno zdravu osobu koja sada ide na hemoterapije. Da li će to uticati na moje zdravlje, i kako će, stvarno ne znam ?! Nadam se neće uticati negativno i da će moj organizam izdržati sve izazove pred kojima se našao.

Već sam primio jedan ciklus hemoterapija posle koga sam bio potpuno slomljen i jedva sam se izborio sa mučninama i svrabom, iritacijama po koži i doživeo psihički dizbalanas. Nadam se da ću drugi i treći ciklus koji slede podneti znatno bolje, i da će napokon ova saga sa hemoterapijama, koje se dele kao bombone, napokon prestati.

Kada se terapije budu završile ostaje mi pregled na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. Tamo se na bolest gleda drugačije i mnogo ozbiljnije, pa zbog toga gajim nadu da će napokon sve biti uspešno završeno i da ću ozdraviti potpuno.

Več sam operisan na ovom institutu i imam veoma pozitivne utiske i iskustvo. Osetio sam se kao na nekom odmoru tokom boravka tamo, a lečenje i čitava procedura je prošla veoma dobro. Sada već poznajem osoblje, a i doktori su mnogo stručniji nego bilo gde u Srbiji.

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da saznate ono što vas zanima, a sada već imate na mom sajtu puno tekstova koje trebate pročitati, pošto čvrsto verujem da mogu biti od pomoći u različitim oblastima života. Želim vam svako dobro. Ostanite zdravi. Do sledećeg čitanja, živeli!

NAPOMENA: Nije mi bila namera da nekoga uvredim u ovom tekstu. Stvari sam opisao onakvima kakve jesu, i uvek iznosim istinu i samo istinu. Ako to nekome smeta i ne slaže se sa tim, meni je zaista žao!