malicious 4620784 1280 1

Kako pobediti zavist ?

Kako pobediti zavist ? Zavist se može definisati kao takmičarski poredak sa drugim ljudima, i za takvo neprijatno i bolno osećanje je uvek potrebno dvoje. Osećanje zavisti se uglavnom preovladava tako što osoba koja zavidi nekome pokušava da obezvredi ono na čemu zavidi, ili se trudi da postigne veći cilj od onog kome zavidi.

Kako pobediti zavist ?

Kako pobediti zavist ?

U oba slučaja, osoba koja zavidi je u zabludi, i veoma često u problemu samo zbog činjenice što oseća potrebu da se upoređuje ili takmiči sa drugima. Takva osoba ne može biti srećna, odnosno može steći lažni osećaj sreće, a koji je obično kratkog daha.

Kada nekom zavidite na nečemu mnogo je bolje reći mu, hej zavidim ti na tome, voleo bih i ja tako. Onda malo pričate o tome i ubrzo shvatite da je ono što ste poželeli usvari tuđa želja, jer postala je vaša samo iz razloga što vas je druga osoba oduševila i to nije nešto što vi istinski želite.

-Uvek je dobro pitati sebe, zašto želim to što želim? Šta dobijam kada mi se to ostvari? Kako ću se osećati kada to ostvarim? Koliko dugo ću biti srećan?-

Kada utvrdite razloge, onda shvatite da li su vaše želje opravdane, ili samo želite to nešto zbog toga što neko drugi to već poseduje?! Dobro je zapisivati ovakve stvari zbog jasnijeg sagledavanja situacije. Ako planirate da pobedite zavist dobro je podsetiti se činjenice da sve materijalno nije vredno zbog nekoliko razloga:

  • mi smo samo korisnici materijalnih stvari
  • ovde smo samo posetioci i nista ne možemo poneti sa sobom kada budemo odlazili sa ovog sveta
  • takmičenje sa nekim ko i nije upoznat sa tim da se uopšte takmiči, nije baš fer
  • možete ugroziti svoje zdravlje zbog zavisti i svih neprijatnih osećanja koje ona donosi
  • sami sebi izazivate stres

Zavideti nekome nije isto kao i biti ljubomoran na nekoga. Ljubomora je usko povezana sa ljubavlju, i za nju je uvek potrebno troje ljudi. Možda ste primetili da se nigde u tekstu ne povezuje ljubomora i zavist, jer to je velika greška koju ljudi često nesvesno prave kada je u pitanju poređenje ove dve stvari.

Zavideti ili mrzeti ?

Zavideti ili mrzeti ?

Zavist veoma često može, čak i na nesvesnom nivou preći u mržnju, pa zato treba obratiti pažnju na ovaj problem i sa ovakve tačke gledišta. Možda vam se dešavalo da nekome zavidite duži vremenski period, a da nikako ne uspevate da obezvredite ono na čemu zavidite, a takođe ni da prevaziđete njegov uspeh, ili nešto drugo što je po sredi.

U ovakvim situacijama najlakši potez koji se gotovo uvek povlači jeste mržnja. O tome sam već pisao u nekim predhodnim tekstovima, ali sada je vreme da se o tome napiše koji red, sa drugačije tačke gledišta. Dakle, ako je osećaj zavisti vremenom prešao u mržnju, nastaje veliki problem.

Takav problem ometa normalno funkcionisanje čoveka i primorava ga da se ne skladno ponaša i razmišlja, ali i budi loše, ne tako zdrave emocije u njemu. Ovakvo ne kontrolisano ponašanje ili osećanje, može prozrokovati pregršt problema, kako zdravstvenih tako i socijalnih.

Ali kada govorimo o mentalnom zdravlju, onda je činjenica da će svakako osećaj mržnje, zavisti ili ljubomore, neminovno dovesti do ugrožavanja mentalne slike, pravilnog rasuđivanja, i percepcije. Naravno, tada sledi nedostatak duševnog mira, sreće, ljubavi i blagostanja.

Verujem da ćete se složiti samnom da takva situacija u kojoj bi se čovek mogao naći, ne ide nikome u korist, već naprotiv, može doneti samo još više problema. Zato je važno shvatiti veličinu i obim ovog problema, i krenuti u kontra napad, odnosno u rešavanje problema.

Kako pobediti zavist ?

Zaključak

Obično je rešenje svih naših problema, sa kojima smo suočeni sadržano u našoj podsvesti, i tamo treba potražiti odgovore. Ponekad to nije lak posao, ali ako uspete da očistite svoju savest, onda će vaša podsvest sigurno odgovoriti na pitanja koja joj postavite.

Da, ono što hoću da kažem jeste da je potrebno da više zavirimo u „svoje dvorište“ i da tu potražimo odgovore, a ne da osuđujemo druge ljude i da u njima tražimo krivca za svoje probleme. Ovo je najzdraviji način razmišljanja i on će pre ili kasnije dati rezultate, dovoljno je da potražite odgovore, da budete strpljivi i da nastavite da verujete.

Preporučujem da pročitate knjigu „Moć podsvesti“- Džozef Marfi, ako već niste, i onda će vam puno toga biti mnogo jasnije, ali verujem da ćete shvatiti i kakvu moć već posedujete duboko u sebi. Meni je ova knjiga donela puno dobrih stvari, a jedna od njih je da sam postao svestan kakvu moć u sebi posedujem.

Ta moć je podsvest, i sa njom možete upravljati kao što upravljate na primer, motornim vozilom ili biciklom. Dovoljno je da jednom naučite kako da potražite odgovore, kako da izdate naredbu svojoj podsvesti i sve ostalo je kasnije lako. A najbolji deo cele priče jeste to što ćete uskoro videti fenomenalne rezultate.

Možda ćete to nazvati intuicijom, telepatijom ili kako god, ali čienjenica je da ćete ostati zapanjeni čudima koja su definitivno moguća i veoma realna, samo kada jednom krenete da istražujete. Puno stvari za koje ste mislili da mogu biti slučajnost, sada će postati planski realizovane pomoću vaše podsvesti.

Mržnja, zavist i ljubomora, će ostati zavboravljeni, jer ćete biti okupirani vašom moći koja je mnogo zanimljivija od razmišljanja o tuđim životima. Kada je vaša moć u vašim rukama, onda je sve drugo manje važno i vi ćete biti u stanju da nešto promenite, otrkijete ili manifestujete u svoj život.

Ono što je činjenica jeste da će vas zavist umoriti, iscrpeti vašu energiju, a neće doneti sreću, ljubav, mir i blagostanje. To može doneti meditacija, molitva, afirmacije, rad na sebi, kroz vežbu i napredak, a preko svoje podsvesti osetićete najvidnije čari života.

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da će vam biti od koristi. Ako još nekako mogu da vam pomognem slobodno me kontaktirajte putem društvenih mreža ili preko kontakt forme na ovom sajtu, biću srećan ako mogu da vam pomognem. Ostanite zdravi, do sledećeg čitanja, živeli!