mental health ga62998636 1280 1

Mentalno zdravlje – očuvanje i unapređenje !

Mentalno zdravlje predstavlja veoma važan segment zdravlja uopšte, ali kada govorimo o očuvanju i unapređenju, onda je potrebno uraditi nešto povodom mentalnog zdravlja. Spoljni uticaji su sve brojniji, a ometača mentalnog zdravlja je sve više, pogotovo u pandemijskoj situaciji u kojoj se svet našao.

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje

Ono što ovaj pojam predstavlja jeste duševni mir, svesnost, empatija, blagostanje, produktivnost i strpljenje. Takođe mentalno zdravlje se najčešće dovodi u blisku vezu sa raspoloženjem i optimizmom, ali ono što je veoma važno za očuavanje i unapređenje mentalnog zdravlja jeste podsvest.

Mentalno zdravlje, ali i poremećaji mentalnog zdravlja veoma često zavise od nekoliko faktora :

 • psihološki faktori
 • socijalni faktori
 • faktori bolesti
 • biološki faktori
 • faktori generalnog zdravlja

Normalna i zdrava reakcija koja nam omogućava da prepoznamo pretnje i pomaže nam da razumemo emocionalnu, psihološku i društvenu dobrobit može se takođe klasifikovati kao jedna od definicija mentalnog zdravlja.

Ostvarivanje ličnih ciljeva i razvijanje zdravih odnosa, ali i donošenje racionalnih odluka može se takođe svrstati pod ovom kategorijom koju predstavlja mentalno zdravlje. Ono što je važno razlikovati jeste činjenica da loše mentalno zdravlje nije isto što i duševni poremećaj.

Čoveku može biti narušeno mentalno zdravlje, ali možda neće patiti od nekog oblika duševnog poremećaja, tako da bi ova činjenica trebalo da vas oslobodi briga. Ali ipak, ono što je potrebno preduzeti kako bi se očuvalo mentalno zdravlje, sledi u nastavku teksta.

Mentalno zdravlje - očuvanje i unapređenje !

Očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja

Postoji nekoliko činilaca, ili životnih okolnosti koje mogu negativno uticati na mentalno zdravlje čoveka. Ipak, ovo takođe može biti individualnog karaktera, tako da ćemo navesti nekoliko univerzalnih.

Faktori koju mogu uticati na mentalno zdravlje:

 • smrt voljene osobe
 • gubitak posla
 • traume i zlostavljanje
 • genska predispozicija
 • drugi biološki faktori
 • stres

Kako bi ste jasnije razumeli važnost mentalnog zdravlja, sada ćemo predstaviti simptome koji se mogu javiti, kao prvi znaci upozorenja da nešto nije u redu sa vašim mentalnim zdravljem.

Simtopmi :

 • nezainteresovanost
 • depresija
 • tuga
 • krivica
 • stid
 • kajanje
 • osećaj teskobe
 • samoubilačke misli
 • osećaj praznine
 • uznemirenost
 • nedostatak komunikativnosti
 • osećaj bezvoljnosti
 • emocionalna nestabilnost i.t.d.

Sada kada smo predstavili uzroke i simptome koji se mogu javiti, lakše ćete se suočiti sa činjenicom da vam je mentalno zdravlje ugroženo i tada možete efikasnije pristupiti problemu. Ono što je veoma važno da znate jeste činjenica da se na mentalnom zdravlju treba raditi.

Podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja i svih dobrobiti koje nam ono pruža, prvi je korak ka unapređenju i očuvanju. Sledeći korak jeste prepoznavanje simptoma i eliminacija faktora koji su uticali na narušavanje mentalnog zdravlja.

Ovo podrazumeva realizaciju aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se videla i doživela pozitivna promena. Neke od tih aktivnosti mogu biti individualne, ali one univerzalne su definitivno izlazak iz zone komfora, fizička aktivnost, prestanak narušavanja zdravlja korišćenjem štetnih supstanci, meditacija, razgovor, molitva i.t.d.

Početak rehabilitacije i uvođenje medicinskih, radnih i socijalnih aktivnosti kako bi se postiglo podizanje opšteg kvaliteta života. Rad na sebi i prepoznavanju i ispoljavanju svojih emocija. Zavoleti sebe i krenuti da brinemo o sebi, već je pola zdravlja.

Takođe, empatija vam može doneti mnoge dobrobiti ka očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja. Ali važno je napomenuti da treba da vam na prvom mestu bude briga o sebi, to nije sebičluk već zdrava emocija ljubavi prema sebi.

Očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja

Zaključak

Kao zaključak na ovu temu bih izdvojio činjenicu da trebate posedovati jednu veoma važnu osobinu, ako želite da doživite pozitivnu životnu promenu. Htenje! Morate želeti da uradite nešto dobro za sebe, kao i da pomognete sebi kako bi ste imali „vetar u leđa“ pred svim izazovima koji vam se mogu naći na putu.

Verujem da ste pokušali mnogo puta i nije vam uspelo, možda ste i potražili pomoć ali to takođe nije dalo rezultate, pustite to što je bilo, to je prošlost. Nju ne možete promeniti, fokusirajte se na budućnost, odnosno na sadašnje vreme u kojem se nešto može promeniti.

Ako niste imali uspeha u prošlosti to znači da ste nešto radili pogrešno. Moguće je da niste bili uporni i da ste odustali prerano. Možda ste imali pogrešan pristup i metodologiju kojom ste se vodili pa zbog toga niste dobili željene rezultate.

Moguće je da ste navikli da budete u ulozi žrtve i sada ste se saživeli sa tom ulogom, a iz toga je teško izaći, ali nije nemoguće! Postoji verovatnoća da se niste obratili „pravim ljudima“ za pomoć, pa je zbog toga izostalo isceljenje.

Bilo kako bilo, trebate iz toga izvući pouke, jer to je isključivo vaše iskustvo, a iz iskustva treba izvući pouke. Takve pouke vam mogu biti resursi koje ćete sada, kada ste mnogo pametniji, iskusniji i hrabriji, iskoristiti u svoju korist.

Proces unapređenja mentalnog zdravlja jeste dug, ali može biti zaista prijatno iskustvo, ako to tako doživite. Naravno, kada ste svesni činjenice da ćete na kraju biti ponosna i srećna osoba, zdrava i nasmejana, morate biti uzbuđeni dok radite na sebi.

Mentalno zdravlje - očuvanje i unapređenje !

Preuzmite odgovornost za svoj život i promenite neke oblike ponašanja u cilju dobijanja vlastitog mira, sreće, ljubavi, blagostanja i radosti. Evo primera. Ustanite ranije, meditirajte i uradite neku vrstu fizičke aktivnosti pre doručka.

Videćete kako će okolnosti početi da se menjaju na bolje, naravno možda ne odmah prvog dana, ali sigurno nakon nekoliko dana odgovornog ponašanja, definitivno hoće. Zatim krenite da se bavite stvarima koje volite. Oživite neki hobi ili uradite nešto lepo za sebe svakoga dana. Budite dosledni novom obliku ponašanja.

Nikako ne odustajte čak i ako rezultati ne budu vidljivi nakon nedelju dana. Neki učeni ljudi kažu da je za pozitivnu promenu, koja donosi rezultate na duže staze, potrebno biti dosledan dvadeset i jedan dan. Pa budite odgovorni prema sebi i ispoštujte bar taj period.

Ako ste u mogućnosti, javite mi rezultate. Naravno, uvek me možete kontaktirati kako bi smo pokušali da zajedno prevaziđemo probleme koje imate. To možete uraditi putem kontakt forme na ovom sajtu, direktnom porukom, ili preko email adrese nemrznji@gmail.com , ali i preko društvenih mreža.

Takođe, od nedavno je dostupan priručnik za preovladavanje anksioznosti koji sam sastavio u saradnji sa svojom suprugom i kolegama koji su po zanimanju psiholozi, pedagozi i psihoterapeuti. Siguran sam da će vam biti od koristi i da će vam pomoći da prevaziđete probleme.

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da će vam pomoći da bolje razumete važnost mentalnog zdravlja i mentalne higijene po opšte zdravlje svakog pojedinca. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!