ibs gbc5566451 1280 1

Šta su hemoroidi i kako ih lečiti ?

Hemoroidi (šuljevi) su prošireni krvni sudovi u predelu anusa, odnosno rektuma, i mogu biti izraženiji pod pritiskom. Postoje dve vrste hemoroida, unutrašnji i spoljašnji.

Uzroci nastanka hemoroida

Šta su hemoroidi ?

Hemoroidi nisu opasni po život, ali njihova pojava veoma često može da bude izuzetno neprijatna i bolna. Pogotovo ako se radi o spoljašnjim hemoroidima. Tada se oni ispoljavaju van debelog creva, odnosno rektuma, i mogu izazivati svrab, peckanje i bol.

Najčešći simptomi hemoroida su :

  • svrab anusa
  • iritacija kože oko anusa
  • krv u stolici
  • bol tokom i nakon pražnjenja creva
  • pojava venskih čvorova
  • ispadanje hemoroida
  • otok anusa
Šta su hemoroidi i kako ih lečiti ?

Uzroci nastanka hemoroida

Uzroci mogu biti različiti, naravno oni će uvek zavisiti od nekoliko faktora, ali ovde ćemo predstaviti one univerzalne i najčešće uzroke koji mogu dovesti do pojave hemoroida. Na prvom mestu je pasivan stil života, odnosno nedovoljno fizičke aktivnosti.

Zatim treba izdvojiti ishranu koja ne sadrži dovoljno vlakana, suva hrana, alkohol, ljuta i začinjena hrana i.t.d. Sledeća stvar je definitivno preveliki napor, odnosno naprezanje (prilikom porođaja, podizanje teškog tereta). Zatvor i preterano korišćenje laksativa, dugotrajno sedenje, ležanje, nasledni faktor i starenje.

Dijagnostifikovanje

Dijagnozu postavlja lekar koji će odlučiti koji pregled je najbolji za vas. Ako imate više od pedeset godina, verovatno će predložiti kolonoskopiju, zbog činjenice da krv u stolici može značiti i druge bolesti kao što je to kancer na debelom crevu.

Međutim, ako ste imali blaži oblik hemoroida, vaš lekar će verovatno uraditi pregled anusa, odnosno anoskopiju, proktoskopiju ili rektoskopiju. Tokom ovog pregleda jasno su vidljivi svi znaci pojave hemoroida i unutrašnjih krvnih sudova anusa, pa će lekar tada odlučiti da li vam je potrebna operacija, ili možete da se izlečite lekovima.

Lečenje hemoroida

Lečenje hemoroida

Kad smo već kod lečenja možemo navesti nekoliko metoda za izlečenje ovog problema, ili da kažemo bolesti dvadeset i prvog veka koju ima više od pedeset posto populacije. Kao što smo već naveli u tekstu iznad, lečenje je moguće hiruškim putem, lekovima, ali i raznim kremama, melemima i preparatima koji se koriste direktnim uticanjem na mesto nastanka hemoroida.

Ono što sami možete da uradite za svoje isceljenje jeste povećan unos vlaknastih proizvoda u ishrani, više vode na dnevnom nivou, kupanje u toploj kadi, vođenje računa o higijeni u toj regiji i uzimanje čajeva. Naravno, postoje razni čepići koje možete koristiti, ali ako je potrebno vaš lekar vam može predložiti i lasersko uklanjanje hemoroida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.