almonds gec1ac3e65 1280 1 1 1

Kako ojačati imunitet ? 10 namirnica za jačanje imuniteta

Kada govorimo o tome kako ojačati imunitet , načina ima puno, ali ishrana može značajno uticati na jačanje imuniteta. Zato ćemo u ovom tekstu predstaviti 10 namirnica koje vam mogu pomoći u podizanju imunog sistema kako bi ste se lakše borili sa prehladama i virusima.

Kako ojačati imunitet ?

10 namirnica za jačanje imuniteta

1. Citrusi

Cistrusno voće sadrži veliku koncentraciju vitamina C, što može biti jako korisno za zdravlje i jačanje imunog sistema. Pomorandže, limun, mandarine, grejpfrut, limeta kao i svo drugo citrusno voće pomaže vašem imunom sistemu u proizvodnji belih krvnih zrnaca koja su na prvoj liniji fronta u borbi protiv infekcija i virusa.

2. Paprika

Paprika zvana babura, takođe može sadržati veliku koncetraciju vitamina C. Tako da ako vam je potrebno da imate značajniji unos ovog vitamina, pritom volite papriku, onda je ovo prava kombinacija za vas.

3. Badem

Badem je glavni izvor vitamina E, koji će definitivno doneti mnogo benefita vašem imunitetu. Apsorbuje se preko masti, pa tako postaje ključan vitamin za imuni sistem.

4. Beli luk

O belom luku ne trebamo puno ni pisati jer je svima dobro poznat. Ali njegove moćne performanse svakako valja uvek napomenuti. Za jačanje imunog sistema, borbe protiv prehlada i gripa, uvek na prvom mestu kao prirodni antibiotik.

5. Brokoli

Brokoli je veoma bogat antioksidansima i mineralima, a sadrži puno vitamina od kojih treba izdvojiti vitamin E, vitamin A, ali i vitamin C. Nisu svi ljubitelji brokolija ali najbolje je pripremati ga na vodenoj pari kako ne bi izgubio sve dobrobiti koje sadrži.

6. Kurkuma

Ako želite namirnicu koja u sebi sadrži veliku koncentraciju antivirusnih svojstva i pomaže u jačanju imunog sistema, onda je to definitivno kurkuma. Ne tako zastupljena u domaćoj kuhinji, ali definitivno vredna pomena.

7. Đumbir

Koren đumbira ima izuzetno puno benefita za naše zdravlje. Pomaže kod upalnih procesa, leči upale grla i pluća, ali je takođe dobar za mučninu i nesanicu. Može se pripremati kao čaj, ali je takođe veoma delotvoran ako se uvrsti u ishranu.

8. Spanać

Blaga termička obrada ove namirnice bi trebalo da vam donese mnogo koristi za vaše zdravlje. Vitamin A, vitamin C, betakaroten, ali i mnogi antioksidansi se kriju u ovoj biljci koja je definitivno zaslužila da se nađe među najboljih deset.

9. Suncokret

Semenke suncokreta su veoma korisne za naš imuni sistem zbog činjenice da sadrže fosfor, magnezijum, selen, vitamin E i B6. Naravno, treba ih konzumirate bez soli i mnogo termičkih obrada kako bi se od njih dobilo najviše koristi.

10. Seme bundeve

Semenke bundeve su dobre za nesanicu, zbog visoke koncentracije magnezijuma odlične su za srce, oslobađaju od stresa, ublažavaju simptome menopauze, stabilizuju šećer u krvi, pomažu kod artritisa i imaju visok sadržaj Omega 3 masnih kiselina. Dobre su za prostatu, za kožu, imaju nizak nivo holesterola i mogu biti energetski buster za sve one kojima je potrebna dodatna doza energije.

10 namirnica za jačanje imuniteta

Zaključak

Jačanje imuniteta je veoma važno u prevenciji mnogih bolesti. Kako bi se održavalo i sačuvalo dobro zdravlje organizma, potrebno je da svoju ishranu obogatimo pravim namirnicama koje su dostupne. Nadam se da će vam ovaj tekst biti koristan i da ćete imati bolju sliku o svom imunom sistemu, pogotovo u trenucima kada mu je potrebna pomoć i podrška.

Kao što ste možda već navikli, ovde su svi saveti besplatni, a mi se uvek trudimo da budu i veoma korisni za vas. Naravno, postoji još puno namirnica koje mogu pomoći u ojačanju imunog sistema, pa bi valjalo pročitati još neki tekst na tu temu, jedan od njih je upravo ovde.

Nadam se da će vam i ovaj tekst biti koristan i da će doprineti poboljšanju vašeg imunog sistema, pa tako i zdravlja uopšte. Budite slobodni da sva vaša pitanja postavite preko kontakt forme, ili preko društvenih mreža. Biće mi zadovoljstvo ako mogu da vam pomognem.

Pridružite se našoj grupi na Facebook-u, zapratite nas na Instagramu ili Twiteru, kako bi smo ostali povezani za buduće projekte i izazove. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!