spirit 1272923 1280 1

Hronična anksioznost – simptomi

Zabrinjavajuća činjenica, da gotovo deset procenata stanovništva pati od nekog anksioznog poremećaja me je navela, da napišem još jedan tekst na ovu temu. Anksioznost je mentalni poremećaj koji je obično praćen raznim tegobama koje osoba oseća.

strahovi-anksioznost-krompiri

Simptomi

 • Strahovi
 • Uznemirenost
 • Drhtavica
 • Znojenje
 • Bolovi u mišićima
 • Frustracija
 • Glavobolja
 • Zamor
 • Problemi sa organima za varenje
 • Razdražljivost
 • Neredovan san
 • Nedostatak koncentracije
 • Depresija
anksioznost

Hronična anksioznost

Kao što ste možda već navikli, uvek kada obrađujemo neku temu, fokus je na suočavanju sa izvorom problema, a ne posledicama. Tako ću pokušati da vam u ovom tekstu predstavim neka moguća rešenja za suočavanje sa anksioznošću, ali vam svakako preporučujem, da ukoliko imate ozbiljnih zdravstvenih problema i tegoba, potražite savet lekara!

Pa da krenemo… Dakle, vi imate neke od ovih simptoma i to vam ometa normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Remeti kvalitet života i utiče na vaše raspoloženje. Možda se dešava da ste jako nesrećni, da lako upadate u depresiju i nemate volju za životom.

Sve ovo jasno govori da je anksioznost veoma prisutna u vašem životu, i sada treba da pokušate da pronađete rešenja za svoje probleme. Odmah ću vas osloboditi jednom činjenicom, a to je da se anksioznost može prevazići i pobediti. Ono što trebate da uradite jeste promena načina razišljanja, što nije ni malo lako, ali ne i nemoguće.

Pođimo od pretpostavke da vi znate koji su uzroci vaših problema. Ako ipak još uvek niste sigurni, molim vas da razmislite o tome. Dakle, trebate pristupiti problemu sa početne tačke gledišta, a to je ono kako je sve nastalo.

Pitanja-anksioznost

Pitanja

Da li ste se pomirili sa tim? Da li ste oprostili nekome ko vas je povredio? Zbog čega se plašite? Šta je to što vas najviše plaši? Šta je najgore što može da se desi? Koliko je verovatno da će se to dogoditi? Da li su vaši strahovi realni? Da li ste vi realni? Da li ste iskreni prema sebi ? Koliko veruete sebi? Da li ste odgovorni? Koja bi bila ocena vašeg karaktera, ako bi ste sebe ocenjivali ocenama od jedan do deset?

Pokušajte da na ova pitanja odgovorite što iskrenije i zapišite sve to. Zatim se udobno smestite i analizirajte sve ovo šta ste zapisali. Ako vam naiđe neka ideja, odmah je zapišite na papir. Obično kada zapisujemo stvari, stvaramo drugačiju sliku o svemu, i postajemo svesniji nekih činjenica, pa tako lakše dolazimo do rešenja.

Oslobođamo potencijal za rast i razvoj, uviđamo da su neki strahovi potpuno nerealni, i naš um ih odmah percipira kao takve, a zatim ih odbacuje. Takođe možemo imati pravu sliku i bolje upoznati sebe i svoje strahove, pa se tako sa njima lakše suočiti i na kraju ih pobediti.

Rešenja

Možda se sećate da sam na početku ovog teksta napisao da je anksioznost mentalni poremećaj. Dakle posmatrajte ga sa te tačke gledišta. Naime, kada budete uspeli da rešite probleme koji se nalaze isključivo u vašem umu, svi ostali simptomi će prosto nestati, i vi ćete postati sasvim nezavisna i slobodna osoba.

Konstanta briga i strepnja koju možda osećate će jednostavno nestati, ako samo budete uspeli da svom umu izdate naredbu, da prestane da se tako ponaša. Iznenadila bi vas činjenica da je naš um koncipiran tako da gotovo uvek sluša naređenja koja mu mi svesno izdajemo.

Dakle podsvesni deo uma izvršava naređenja bez pogovora, dok svesni deo uma ume ponekad da nas zbuni svojom labilnošću, ili prosto uspavanošću i nedostatkom svesti za sadašnji trenutak u kome se nalazimo. Od velike važnosti je da ovo razumete, upravo zbog toga što svi problemi nastaju, iz glave!

U ranijim tekstovima sam predstavio neka moguća rešenja problema, ali i detaljno obijasnio postupak kojim možete da se vodite ka preovladavanju ovih problema. Njih možete pronaći klikom na neki od linkova koji su boldirani plavom bojom.

Hronična anksioznost - simptomi

Zaključak

Nisam želeo da ovaj tekst bude predugačak jer verujem da ćete pronaći još korisnih tekstova na mom sajtu. Zbog toga ću vam kratko predstaviti još neke metode, sa kojima možete pomoći sebi da prebrodite probleme. Ako ste dobili panični napad uvek možete da uradite vežbe disanja.

Ova vežba će vam trenutno pomoći da smirite telo i um, ali i sam fokus na nju će skrenuti misli sa neke stresne situacije ili okolnosti koja vam se dešavaju. Dakle, udah na nos, izdah na usta. Pokušajte da to radite punim plućima, ali ako to nije moguće onda radite po osećaju.

Sledeća veoma važna vežba može da bude od pomoći, ako je budete primenili u trenutku kada dobijete panični napad, ili osetetite da se nešto loše dešava sa vama. To je igra sa vašim umom. Kada vam naiđu zastrašujuće misli, vi možete jednostavno pitati svoj um, svoju podsvest, ili svoje unutrašnje „ja“, – Kako ti to znaš, dokaži mi da je to istina!?

Ako ovo nije uspelo, onda jednostavno možete izgovoriti notornu laž sa kojom ćete definitvno zbuniti vaš um. Na primer : „kukuruz može da leti“ ili „ovaj pas ima krila“.

Naravno vi uvek možete smisliti nešto svoje sa čime ćete nastupiti kada vaš um počne da se poigrava sa vama, vi mu uzvratite sa ovakvim pristupom, a ja čvrsto verujem da će simptomi veoma brzo nestati. Ova metoda je veoma delotvorna u borbi sa anksioznošću, zbog toga što direktno utiče na misli, postiže interakciju sa podsvesnim delom uma, i on tada shvata da ne može da se „poigrava sa vama“, pa tako nestaju problemi.

Nadam se da će vam ovaj tekst biti od koristi i da će vam pomoći. Želim vam svako dobro, i stojim na raspolaganju za sva vaša pitanja. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.