heliko-bakterija

Heliko bakterija (Helicobacter pylori)

Helicobacter pylori, kod nas poznata kao heliko bakterija, je vrsta bakterije koja naseljava želudac i sposobna je da preživi u kiselini. Prisustvo ove bakterije u ljudskom telu postoji hiljadama godina, ali značajna otkrića u vezi sa Helicobacter pilori dešavaju se tokom 20. veka.

Početkom 1980-ih, naučnici su uspeli da izoluju Helicobacter pilori, a jedan od naučnika, Beri Maršal, popio je čas sa kulturom ove bakterije, koja je nekoliko dana kasnije izazvala mučninu i povraćanje, a identifikovani su i znaci gastritisa.

Nakon upoznavanja sa ovom bakterijom i naučnih istraživanja, pretpostavlja se da preko polovine ljudske populacije ima problema sa Helicobacter pilori.

Heliko bakterija (Helicobacter pylori)

Heliko bakterija simptomi

Za razliku od Berija, ja nisam pio ništa da bih bilo kome dokazao, ali sam povremeno počeo da osećam slične simptome kao pomenuti naučnik. Da se ​​razumemo, tada nisam znao šta je Helicobacter pilori i da je to mogući uzrok tih tegoba. S obzirom da sam gurman i da volim da jedem (posebno slatkiše), mislio sam da je razlog za bol upravo to, previše jela.

Moji simptomi nisu bili povraćanje i mučnina, već neka nelagodnost, pritisak i povremeno oštar bol u stomaku. Na primer, to se dešavalo jednom ili nijednom tokom nedelje.

Uobičajeni simptomi mogu biti:

  • bolovi u stomaku
  • osećaj sitosti
  • nadimanje
  • kiselina
  • problemi sa stolicom
  • peckanje u gornjem delu stomaka

Međutim, posle izvesnog vremena bolovi su postajali sve češći, uglavnom između obroka ili tokom noći, a najintenzivniji ujutru.

Vođen pričama naših predaka da je rakija dobra za stomak (a znamo da postoji i čuveni stomak), pokušao sam da odagnam bolove ispijanjem čašice rakije. Kasnije sam saznao da to uopšte nije bilo pametno. Ljuto, slatko, kiselo, slano je ono što odgovara Helicobacter pilori.

Privremeni prestanak bola nastupio je kada sam pojeo parče hleba. Na primer, između obroka se javljaju bolovi u stomaku, uzmem jedan zalogaj hleba i bolovi se smanjuju ili nestaju, privremeno. Posle nekoliko meseci borbe, nadmudrivanja i čitanja o ovoj bakteriji, odlučio sam da posetim lekara.

Heliko bakterija simptomi

Kako utvrditi postojanje Helicobacter pilori

Postoje dve dijagnostičke procedure za otkrivanje Helicobacter pilori. Prvi je invazivan, tj. pregled sondom, dok je drugi neinvazivan, tj. pregled bez sonde (logički).

Neinvazivan način utvrđivanja prisustva Helicobacter pilori može se utvrditi izdisanjem, analizom krvi i pregledom stolice.

U mom slučaju, uputnica je bila otkrivanje Helicobacter pilori putem krvnog testa. Par sati nakon davanja krvi došao sam po nalaze koji su potvrdili moju sumnju da imam Helicobacter pilori, tj. da je aktiviran.

Lečenje Helicobacter pilori

Paralelno sa početkom mojih tegoba, upoznala sam momka koji mi je potvrdio da ima bakteriju i da je u procesu lečenja Helicobacter pilori. Kroz priču sam shvatio da je on zaista u velikoj nevolji i da je bakterija, da tako kažem, u poodmakloj fazi.

Naime, dok smo sedeli za trpezom (a sedeli smo za slavskom trpezom), on je pažljivo birao hranu koju je jeo i šta je jeo od te hrane. Svi znamo koji je izbor jela u takvim situacijama na trpezi, a on jedva da je nešto probao.

Njegovo lečenje Helicobacter pilori podrazumevalo je strogo kontrolisanu ishranu. Dakle, veoma mali broj namirnica koje je mogao da konzumira. Čak je i hrana koju je mogao da jede morala da se skladišti na određeni način. Imao je jasan jelovnik kojeg je morao da se pridržava.

Pored adekvatne ishrane, lečenje je podrazumevalo i uzimanje antibiotika, tri kombinacije antibiotika. Sav taj rigorozni režim uslovljen je bolom, koji je doveo do toga da 24 sata nije spavao.

Lečenje Helicobacter pilori

Kako sam se lečio

U trenutku kada sam saznao da je aktivna za mene, prvo što mi je palo na pamet je taj momak. Na sreću, ona koja je ostala u mom stomaku bila je pitomija i moj tretman za Helicobacter pilori nije zahtevao tu strogost.

Prepisan mi je pantoprazol, lek koji treba da ublaži probleme koje želudačna kiselina može da izazove (ili tako nešto). Terapija je trajala dva meseca, pio sam 20 mg (jedna tableta) dnevno pola sata pre doručka ujutru.

Terapija je podrazumevala i kontrolisanu ishranu i toga sam se pridržavao samo na početku lečenja. Kako su tegobe prestale, tako sam se i ja vratio svojim slabostima kada je u pitanju hrana.

Pošto je dogovor sa doktorom bio da ako bolovi nestanu posle terapije, prestanem da uzimam antibiotike, tako se i desilo. Posle dva meseca lečenja, bolovi su prestali, kao i moja potrošnja tableta.

Očigledno je bakterija u mom stomaku bila pre tinejdžerskog doba, tako da nije u potpunosti ušla u pubertet. U suprotnom, proces zarastanja bi verovatno bio mnogo duži. Momak iz priče je skoro dve godine vodio strogo propisanu terapiju.

Da li sam se potpuno izlečio

Prema onome što sam pročitao, a što se ispostavilo kao istina, Helicobacter pilori se ne možete otarasiti. Možete je uspavati i pokušati da je nikada ne probudite.

Još uvek imam povremene bolove i shvatam da je ponovo aktivna. To se obično dešava kada preterujem, i uzimam previše stvari koje „provociraju“ Helicobacter pilori. S obzirom da sam već shvatio šta je to što treba da izbegavam, ovakve stvari se dešavaju par puta u toku godine.

Čim osetim, uzimam pantoprazol (možda i bez recepta 🙂) dva-tri dana i bol nestaje.

Definitivno ne preporučujem da sami uzimate bilo koji od lekova. Ako na vreme osetite slične tegobe, obratite se lekaru i pratite terapiju koja vam je propisana. Helicobacter pilori je izuzetno otporna i može izazvati ozbiljne probleme, od čira na želucu do mnogih drugih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Uzroci nastanka heliko bakterije

Uzroci nastanka heliko bakterije

Heliko bakterija kako se prenosi – jeste svakako jedno od pitanja koje ćete postaviti. Poznata je i kao „bolest prljavih ruku“, pa je karakteristična za siromašne zemlje u kojima nivo higijene nije na visokom nivou. Statistika kaže da je broj obolelih u tim zemljama oko 80 odsto.

Pretpostavka je da sam i ja na taj način „zaradio” bakteriju, iako se trudim da higijenu održavam na tako visokom nivou :). Ali kao dete, često sam grizao nokte (znam, to je odvratno), a njegova aktivacija je došla u odraslom dobu. Ovo se poklapa sa nekim istraživanjima koja su urađena.

Drugi način prenošenja Helicobacter pilori je nedovoljno oprano voće i povrće koje unosimo u organizam, a moguće je i prenošenje sa čoveka na čoveka putem pljuvačke.

Kako sprečiti nastanak heliko bakterije

Kao što sam pomenuo, jedan od glavnih uzroka ove bakterije je prljavština. Zato pokušajte da ne prilazite licu i ustima prljavim rukama. Ako imate dete koje grize nokte, nemojte mu dozvoliti.

Heliko bakterija ishrana

Heliko bakterija ishrana

Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste i ishrana kod heliko bakterije. Pazite šta unosite u organizam i u kojim količinama, jer mnogo toga može izazvati aktiviranje bakterije.

Trebalo bi da izbegavate previše masti. Takođe, prekomerni unos soli, slatkog, kiselog, gaziranog i ljutog može dovesti do pojave Helikobakter pilori. Napravite sebi jelovnik koji će vam uvek biti pri ruci, bez obzira da li imate Helicobacter pilori ili preventivu.

Još jednom, obavezno se obratite lekaru ako sumnjate da imate Helicobacter pilori. Fraza jeste, ali bolje je sprečiti nego lečiti. Prisustvo Helicobacter pilori može izazvati mnoge neprijatnosti.

Kroz ovaj tekst sam preneo svoje iskustvo kada je ova bakterija u pitanju. Ako se neko našao u tome, treba što pre da potraži stručnu pomoć i ne dozvoli da se Helikobakter pilori ukoreni u telu.

Autorski tekst anonimnog gosta na ovom sajtu.