doctor 1015626 1280 1

Lek protiv mučnine posle hemioterapije

Siguran sam da ste dobili dovoljno lekova protiv mučnine, nakon što ste završili hemioterapije, ali svi znamo da vam oni nisu bili od prevelike pomoći. Lek protiv mučnine posle hemioterapije jeste pravilna ishrana. Naravno, ako umete da rasporedite obroke na manje porcije, i krenete da se „pametnije“ hranite.

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi ste pomogli sebi da pregurate ovaj težak period, naravno posle hemioterapija, a to su :

  • izbegavanje začinjene, pržene, veoma slatke ili vruće hrane takođe
  • nekoliko manjih obroka tokom dana
  • izbegavanje alkohola i cigareta
  • probati sa suvom hranom, prepečen hleb, krekeri, grisini, pogačice
  • koristiti prohlađene čajeve, nana, kamilica, đumbir, mineralnu vodu
  • nakon obroka se odmarati
hemioterapije

Mučnine posle hemioterapije

Ono što se dešava sa vašim organizmom nakon hemioterapije, jeste proces čišćenja. Vaše telo pokušava da izbaci što je više moguće toksina iz krvi, ćelija i organizma uopšte. Postoji mnogo nuspojava o kojima treba pisati blogove, ali kao što već možete da pretpostavite, ovde će fokus biti na mučninama.

Možda ste već čuli ili čak i koristili lek koji se zove „nolpaza“, a koji je veoma dobar saveznik kada se radi o hemioterapijama i mučninama. Ovaj lek je neka vrsta zaštite za vaš želudac, i mnogo može da pomogne kada nastanu problemi sa želudcem.

Uzimanje jedne kafene kašičice ulja crnog kumina, pre svakog obroka petnaestak minuta, može da bude od velike pomoći u sprečavanju nastanka mučnina i povraćanja. Ovo se dešava zato što ulje crnog kumina sadrži veliku koncentraciju antioksidanata, a to utiče na naš probavni trakt pozitivno tako što ubrzava i poboljšava njegovu funkcionalnost.

Ako vas možda zanima detaljniji pristup lekovima ili metodama koji se stručno sprovode po klinikama širom sveta, onda to možete pogledati ovde.

Lek protiv mučnine posle hemioterapije

Zaključak

Hemioterapije ćete svakako podneti lakše ako budete izvršili psihološku pripremu za njih. Odnosno, ako vaš stav bude pozitivan u vezi sa ovom vrstom lečenja, i ako budete gajili uverenje da se sve što se dešava, dešava za vaše najveće dobro, i da će vam terapije u stvari pomoći.

Svakako uvek možete potražiti psihološku pomoć ili pokušati da zakažete individualni razgovor sa nekim stručnim licem, ili sa nekim ko je to već sve prošao. U ovom slučaju ja mogu reći da ispunjavam sva tri uslova za tako nešto i stojim vam na raspolaganju za sva pitanja, pomoć i podršku.

Dakle, ako se ipak odlučite da možete sami sebi pomoći, onda definitivno fokus treba da vam bude na pravilnoj ishrani, pored pozitivnog stava koji se podrazumeva. Ono što vam može pomoći u ishrani su :

  • sveže ceđeni sokovi od voća i povrća (jabuka, đumbir, šargarepa i celer)
  • zeleni ječam u prahu, žito i aronija
  • prepreličja jaja, med, limun, banana i bademovo mleko
  • živinsko meso bez kožice
Mučnine posle hemioterapije

Ishrana bi trebalo da vam bude veoma raznovrsna i da se sastoji od nekoliko manjih obroka tokom dana. Neposredno pre i posle terapije, meni je na primer, uvek prijala banana. Video sam da nekoliko ljudi sa slilčnom dijagnozom kao što je moja, koriste bananu, pa sam probao i uverio se da strvarno pomaže.

Bilo kako bilo, morate pronaći što više načina da pomognete svom organizmu da ojača imuni sistem i tako prevaziđe bolest. Možda već znate činjenicu da je kancer bilo koje vrste nastao prilikom pada imunog sistema, pa je tako logičan zaključak da se ova bolest može pobediti prostim podizanjem imunog sistema, ali i kontinuiranim održavanjem u stalnom radu.

Naravno, hemioterapije će odraditi svoj deo posla i ubrzati proceduru isceljenja, ali nikako nije u redu samo se osloniti na njih, već treba nešto preduzeti i promeniti na bolje i na drugom planu, a to je ishrana i podizanje imunog sistema. Svakako je činjenica da fizička aktivnost puno doprinosi podizanju imunog sistema, ali ja sam otkrio da takođe može biti od velike pomoći i kada su mučnine u pitanju.

Na ovom sajtu postoji nekoliko tekstova o hemioterapijama, podizanju imuniteta ishranom i mojoj borbi sa ovom opakom bolešću, pa vam svakako preporučujem da istražite neki od njih preko glavnog menija. Svaki tekst koji je napisan na ovom sajtu je deo mog ličnog iskustva i verujem da ćete pronaći neke korisne informacije.

Nadam se da vam se i ovaj tekst dopao i da će vam biti od koristi. Slobodno me kontaktirajte za sva vaša pitanja, biću srećan ako mogu da vam pomognem. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.