hernia izdvojena 1 1

Kila na stomaku – stomačna kila ili hernija

Kila na stomaku – stomačna kila ili hernija nastaje usled oslabljenja trbušnog zida kada masno tkivo ili unutrašnji organi prolaze kroz to oslabljeno mesto. Naravno, postoi i unutrašnje kila, međutim uglavnom se ona javlja u predelu prednjeg dela trbušnog zida.

Kila na stomaku - stomačna kila ili hernija

Kila na stomaku – stomačna kila ili hernija

Kila na stomaku – stomačna kila ili hernija može biti veoma neprijatna ukoliko dođe do uklještenja organa ili creva unutar oslabljenog trbušnog zida. Može doći do zastoja u crevima ili potpunog prestanka rada creva, a tada je potreba hitna hiruška intervenicija.

Postoji nekoliko vrsta kila ili hernija, ali mi ćemo se u ovom tekstu isključivo baviti trbušnom kilom, odnosno umbilikalnom (pupčanom). Ova vrsta kile se može uočiti i prepoznati kao izbočina na trbušnom zidu, odnosno oko pupka, koja se vremenom uvećava i sve teže vraća unutar trbuha.

Međutim ukoliko sadržaj kile sadrži creva, može doći do opstipacije ili potpunog zastoja rada creva. Takođe, pacijent tada oseća oštar i veoma jak bol u predelu stomaka, i potrebno je hitno se obratiti hirurgu koji će najverovatnije uraditi operaciju, otvorenim rezom ili laparoskopom.

Uzroci nastanka ove vrste kile mogu biti usled starenja i slabljenja mišića trbušnog zida, nakon nekoliko hiruških intervencija, gojaznosti, ili čestim napinjanjem muskulature trbušnog zida (kašalj, podizanje tereta, naprezanje prilikom pražnjenja, u toku trudnoće ili nakon porođaja, ali i zbog bilo koje vrste naglog i jakog pritiska unutar trbušne duplje.

Kila na stomaku - stomačna kila

Iskustva i saveti

Iz svog ličnog iskustva mogu vam reći da je ovaj problem veoma često umeo da mi stvara probleme tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti kao što su obuvanje čarapa, podizanje deteta, oblačenje patika ili cipela i.t.d. Osetio sam oštar bol u predelu kile, tu negde oko pupka.

Dešavalo se da u nekom ležećem položaju slobodno kretanje creva van trbušnog zida, izazove pritisak na želudac pa sam tada dobijao osećaj gorušice i neprijatnosti. Takođe, tokom duge šetnje ovaj predeo trpi veoma veliko opterećenje, pa su mi dugačke šetnje bile izuzetno naporne.

Napomenuo bih da sam krupnije građe i da sam sklon gojenju, pa tako problemi još više dobijaju na intenzitetu. Jednom prilikom je došlo do ukleštenja tankog creva, i tada sam trpeo velike bolove. Bio sam hospitalizovan, a na kraju sam morao da se podvrgnem hiruškoj intervenciji.

Nakon te intervencije sve je opet bilo u redu i veoma brzo sam nastavio da živim potpuno normalno. Iz anestezije sam se probudio sa velikom ranom na stomaku, otprilike je bilo dvadesetak konaca, ali kroz nekoliko nedelja su konci ukljonjeni i sve je opet bilo u redu.

Međutim, godinu dana nakon te intervenicije, stomačna kila mi se ponovo pojavila, mišići su popustili i sada opet osećam i mogu da vidim kako creva rade, ispod kože na tom predelu oko pupka. Na svu sreću ne osećam bolove, samo neprijatnosti kada obavljam neke fizičke aktivnosti.

Kila na stomaku - stomačna kila ili hernija

Zaključak

Napomenuo bih da ako imate problema sa kilom na stomaku, trebate da se obratite hirurgu i da se otarasite tih bolova i smetnji čim pre. Ako imate sreće, vaš hirurg će operaciju obaviti laparoskopskim metodama, pa nećete imati velike ožiljke, rane i mnogo konaca. Uglavnom se ta metoda sve češće primenjuje u savremenoj medicini.

U mom slučaju je postojao i kancer, odnosno tumor kojeg su morali da odstrane, a ni hirurg nije bio naročito inovativan, pa se sve odigralo tako kako je moralo. Hernija na stomaku nije toliko opasna pojava, ako vam ne pravi velike probleme onda ne morate hitno reagovati, ali ako problemi postaju intenzivniji, obavezno se obratite lekaru.

U bolnici ćete provesti manje od četrdeset osam sati, a nakon hiruške intervencije ćete se osećati mnogo bolje. Već kroz nekoliko nedelja sve se vraća u normalu i vaši problemi postaju prošlost. Verovatno ćete morati da obratite pažnju na ishranu, da nosite neki steznik, i da povedete računa o podizanju tereta, ali uglavnom ćete biti dobro!

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam pomoći u da saznate nešto novo, da vas oslobodi strahova koje možda imate, i da vam bude podrška i motivacija u postupku isceljenja. Ostanite zdravi! Pročitajte još neki tekst sa ovog portala, živeli!