network g0b876a3c3 1280 1 1 1

Intuicija – značenje i praktična primena

Intuicija se može nazvati šestim čulom, značenje i praktična primena mogu biti predstavljeni na nekoliko načina, ali u ovom tekstu ćete saznati sve ono što se bazira na ličnom iskustvu, ali i neke naučne teorije.

Intuicija

Intuicija– značenje

Ponekad tačno znamo kako ćemo postupiti, ali ne retko se dešava da preispitujemo donošenje odluka. Vagamo i razmišljamo o tome šta je dobro za nas, a šta nije. U takvim trenucima presudnu ulogu ima intuicija.

Kada je nešto važno za nas, obično se tada traži mišljenje drugih ljudi, pronalaze se načini i proveravaju resursi koje imamo. Međutim odluke koje se donose intuitivno obično se pokazuju kao najispravnije. Naravno, postoje izuzeci kada se dogodi da pogrešimo u proceni baš tada kada smo poslušali svoj instikt ili intuiciju.

Da, ona se može nazvati još i instiktom koji je svima dat na dar kao moćno sredstvo prepoznavanja, percepcije, odlučivanja i reagovanja. Jednostavno ne može postojati univerzalna definicija za ovaj pojam, to je nešto sa čime se rodiš.

Ali ako i treba da se navede neka vrsta definicije onda bi to izgledalo ovako: Inuticija je iracionala psihička funkcija koja predstavlja nesvesno opažanje kao i vrstu nesvesnog razumevanja određenih sadržaja.

Intuicija - značenje i praktična primena

Intuicija – značenje i praktična primena

Kada mislite da treba da reagujete instiktivno, odnosno intuitivno, verovatno je da ste u pravu. Poslušajte taj unutrašnji glas jer je najverovatnije u pravu. Ne morate da žurite sa donošenjem odluke, razmislite najpre o toj odluci, ali na kraju dana, poslušajte sebe.

Kažu da se svi odgovori nalaze u nama, duboko u našoj podsvesti! Čvrsto verujem da je tu negde smešten i centar za intuiciju, odnosno da odgovori dolaze iz tog pravca. Međutim, instinkt nije isto što i intuicija. Budući da su nam oba data na dar kao deo prirode, spadaju u neku vrstu čula, instinkt kao dar za preživljavanje, brzo reagovanje i izbegavanje opasnih situacija.

Ali intuicija nam je data na dar kao pomoć za pravilno prosuđivanje, jasniju percepciju, podizanje svesti i pravilno donošenje odlluka i zaključaka. Pa tako dolazimo do toga da se intuitivne odluke donose uglavnom brzo i lako, ali definitivno su potrkepljene nekim iskustvima koje smo doživeli nekada u prošlosti.

meditation 644859 1280 1 1

Zaključak

Tako dolazimo do zaključka gde je važno napomenuti da vlastita iskustva koja nosimo sa sobom, uglavnom imaju možda i ključnu ulogu u rasuđivanju i donošenju odluka, pa su tako i povezana sa ovim pojmom. Na primer, ako su naša iskustva negativna u vezi sa nekom temom, verovatno će nam intuicija govoriti da nikako ne ulazimo opet u takvu oblast.

Međutim, ako su naša iskustva pozitivna, verovatno će nam postati normalno, odnosno intuitivno ćemo reagovati i očekivati pozitivne rezultate. Naravno, intuitivna reakcija ne mora nužno zavisiti od iskustava, ona predstavlja unutrašnju, instiktivnu reakciju.

Intuicija će vam definitivno biti jača ako imate duševni mir, ako ste svesni sadašnjeg trenutka i svega što se dešava, ali i ako redovno radite na sebi. Nepogrešivost intuicije takođe može zavisiti od ovih, ali i sličnih faktora kao što su redovna fizička aktivnost, veseo i vedar duh, staloženost, samopouzdanje, samokontrola, percepcija, duhovnost i ostvarenost.

Ne bih dužio previše, nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da će vam biti koristan. Pročitajte još tekstova iz glavnog menija koji vam mogu pomoći da prevaziđete poteškoće sa kojima se možda susrećete. Ima puno kvalitetnih naslova i tekstova, nadam se da ćete pronaći neki koji će vas pogurati napred i doneti vam dobro zdravlje.

Svakako se radujem kada mi se neko od vas javi sa porukom kako su mu se tekstovi dopali, potraži dodatne savete, i na kraju iz toga nastane jedno divno prijateljstvo, naravno bez bilo kakvih problema koji su onda bili gorući, a zajedno smo uspeli da to prevaziđemo.

Budite toliko slobodni da mi pišete preko kontakt forme, preko društvenih mreža ili putem email adrese nemrznji@gmail.com , ja se uvek radujem vašim porukama i trudim da odgovorim vašim zahtevima, pa tako i da vam pomognem da rešite probleme koje možda imate. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!