person 1223585 1280 1

Šta znači imati autoritet?

Ovog puta se bavimo jednom jako bitnom temom. Šta znači imati autoritet?Ko su autoriteti ? Ko su modeli i uzori na koje se ugledamo ? Čije mišljenje nam je bitno i lako ga usvajamo, ponekada čak i nesvesno?! Pokušaću da vam u ovom tekstu predstavim neke zanimljive činjenice koje će vam svakako biti korisne.

Postoji veliki broj naučnih istraživanja i teorija koje su nam predstavili veliki ljudi kroz istoriju. Najpoznatija je Adlerova teorija ličnosti. Od najranijeg detinjstva naša ličnost se formira na jedan veoma zanimljiv način, a na to u velikoj meri utiče socijalna sredina u kojoj živimo, ali i uzori ili modeli na koje se ugledamo!

Takođe jedan od začetnika učenja po modelu jeste i Albert Bandura, koji je jasno stavio do znanja celom svetu da je ovaj metod učenja veoma važan za svaku osobu. Naime ovaj oblik učenja se zasniva na posmatranju ponašanja nekoga ko za nas predstavlja uzor ili model, ali kasnije može predstavljati deo ličnosti, i uticati na neka ponašanja osobe koja je učila od svog uzora.

Šta znači imati autoritet?

Čije sugestije usvajamo kao istinite?

Obično najveći uticaj za rasuđivanje i odlučivanje, na nas imaju modeli i uzori koju su nam najčešće bili dostupni. To su uglavnom roditelji, učitelji, profesori ili neke druge važne ličnosti iz našeg života. Siguran sam da vam se nekada desilo da se za savet obratite svom roditelju, prijatelju ili učitelju, a onda dobijete savet u koji niste baš sasvim sigurni, ali ga ipak poslušate, jer je taj savet došao od nekoga ko predstavlja autoritet ili uzor.

Ovo se dešava zbog toga što je vaš um programiran tako da „slepo“ veruje autoritetima. Nekada ćete pre poslušati savet autoriteta nego li svoju intuiciju. Ali ovo je veoma pogrešno! Obično je ono što vam vaša intuicija govori, jedino relevantno, i ja vam preporučujem da prednost date njoj! U redu je saslušati savet, kritiku ili mišljenje autoriteta, ali pri donošenju konačne odluke, najrelevantnija odluka i rešenje će doći od vaše intuicije.

Postoji puno priča koje su me podstakle da napišem ovaj tekst, pa ću vam sada predstaviti neke od njih. Kako je mišljenje doktora uticalo na razmišljanje jednog čoveka? Kako su mišljenje i sugestija, uticali na odluku mladog čoveka? Šta se dešava kada ne uvažimo mišljenje autoriteta?

koučing

Sugestija autoriteta

Dakle, doktor vam je rekao da vam je ostalo još tri meseca života i da ste teško bolesni. Vi ste pali u depresiju i svima pričate o tome. Jako ste tužni i ceo svet vam se srušio, pa zbog svega toga ni ne tražite pomoć. Ipak je on neko ko predstavlja autoritet i morate mu verovati. On je video nešto što vi niste, i zna nešto što vi ne znate, učio je škole, pohađao seminare i ima iskustva, ali sve to nikako nije dovoljno da bi ste mu bezuslovno verovali!

Doktori su tu da se bave bolestima. Postoji jedna izreka : Bog ranu leči, a doktor je previja! Vi ste Bog, on je u vama i u nebesima. Svaki put kada pogledate duboko u svoj um, pronaćićete Boga. Dakle logičan sled okolnosti je da vi sami možete da se izlečite, ako ste uz Boga i molitvu! Doktorima ostavljamo da previjaju rane i rade dijagnostike! I hvala im što postoje, ali nikako im ne verujte svim srcem. Celim svojim bićem verujte svojoj intuiciji, svom umu, univerzumu i Bogu kojem se molite!

Postoji jedna priča iz Indije kada je jedan čovek otišao kod vrača da mu ovaj prorekne sudbinu. Vrač mu je rekao da mu je ostalo tri meseca života i da će na žalost morati da umre. Taj čovek je bio potpuno zdrav, ali je njegova podsvest poverovala u to što vrač (autoritet) govori, i sa tog putovanja se vratio potpuno slomljen. Nakon tri meseca čovek je umro prirodnom smrću.

Verujem da nam je intuicija data kao dar, ili šesto čulo, za sve nedoumice koje imamo u životu, ali i kako bi smo mogli pravilno rasuđivati i donosti ispravne odluke.

intuicija

Intuicija ispred autoriteta

Možda svi dobro znate priču Bera Grilsa koji je imao povredu i prelom kičme nakon pada iz aviona. Odnosno nije mu se otvorio padobran prilikom skoka iz aviona. Pao je na zemlju sa velike visine i njegova kičma je pukla na dva mesta. Doktori su mu predviđali da će ostati nepokretan i da neće moći da skače padobranom iz aviona. Naravno, on nije poslušao to što su mu autoriteti predviđali i nastavio je da veruje da će ozdraviti.

Nakon dužeg oporavka, on je nastavio da se bavi padobranstvom, i posle samo dve godine od te nesreće, popeo se na Mount Everest. Ovo je samo jedan primer kako se čovek izborio sa svim spoljnim uticajima koje nameće okolina i ostao dosledan sebi i svom instiktu. I naravno uspeo!

Sledeći primer je slučaj mladog Krisa Nortona iz Ajove, koji je tokom fudbalske utakmice doživeo tešku povredu kičme i tada ostao paralizovan od vrata na dole. Povrede su bile ogromnih razmera i lekari su predviđali da ima samo 3% šanse da ponovo prohoda. Međutim on je zanemario to što lekari govore, krenuo na fizikalne terapije, upoznao sjajne ljude koju su mu na tom putu bili podrška, i na kraju prohodao!

Naravno da to nije sve. Za vas sam spremio još nekoliko neverovatnih ali istinitih priča, kako ne treba uvek slepo verovati autoritetima. Idemo dalje, postaje sve bolje, a za sam kraj ću vam ispričati i svoju ličnu priču.

Vozač formule Alan Prost je u najboljoj trci Formule 1, koja se desila još 1986.godine, ušao u poslednji krug kao vodeći ali je naišao na veliki problem. Nije imao goriva da završi trku. U jednom trenutku je pomislio da neće uspeti, jer ipak nema goriva da završi, ali već u sledećem je poverovao sebi i svojoj intuiciji i nastavio trku.

Kompjuter je neprestano signalizirao da nedostaje goriva, i sve mu je govorilo „odustani“ , ali on je sve to stavio po strani i fokusirao se na svoj cilj, pobedu u trci. I pobedio je! Formula se zaustavila svega nekoliko metara nakon cilja, ali je pobedio zato što je verovato sebi!

Ima ona priča o dva dečaka na zaleđenom jezeru. Možda je znate, ali za one koji ne znaju, pa evo. Dva drugara su se zabavljala na zaleđenom jezeru. Imali su oko desetak godina života. U jednom trenutku je led pukao i jedan od dečaka je završio u jezeru.

Drugi dečak je kamenom uspeo da razbije led debeo skoro petnaest centimetara i tako spase svog druga. Kada su spasioci došli i videli šta se desilo, svi su bili u čudu kako je jedan dečak, sa samo desetak godina života, uspeo da probije toliki led. Svi su želeli odgovor na ovo pitanje, a dao im ga je slučajni prolaznik. „Nije bilo nikoga pored njega da mu kaže da je to nemoguće“ !

čovek

Moja priča

Kada sam nakon druge operacije bio u veoma lošem stanju, čuo sam govorkanja po bolničkih hodnicima kako od mene nema ništa, neću preživeti i da je samo pitanje vremena kada ću umreti. Ove priče su došle od doktora i medicinskih sestara, ali čuli su ih i moji članovi porodice.

Godinu dana sam živeo sa povišenom telesnom temperaturom i jakim bolovima u predelu abdomena. Bilo je mnogo teško i o tome sam pisao u predhodnim tekstovima pa se sada neću ponavljati. Poenta je da su me svi otpisali, ali ja sebe nisam! To je ono što je najvažnije da razumete!

Može da vam priča ko šta hoće, ali da li ćete u to poverovati, zavisi jedino i isključivo od vas samih! Bezbroj puta sam sebi govorio, preživećeš i živećeš, i počeo sam da stvarno verujem u to! Moja supruga mi je bila ogromna podrška na tom putu.

Naravno da je mnogo bilo lakše jednostavno se predati, i poverovati u ono što svi govore. Bilo je trenutaka kada sam svesno spuštao gard i pomišljao da je sve to možda istina. Ali uz molitvu i autosugestiju koju sam konstantno upućivao sebi, uspeo sam! Danas sam ovde da sa vama podelim svoje iskustvo i da vas motivišem za bolje dane!

Sada srećem ljude koji me znaju samo iz tog peroda, i oni su često u čudu kada vide da sam živ i zdrav! Mnogo mi je drago što im nisam verovao, i što sam ostao dosledan sebi. Tada nisam bio potpuno siguran šta radim, ali sada znam da je ipak to bila dobra odluka!

šta-znači-imati-autoritet-?

Šta znači imati autoritet?

Autoritet predstavlja veliku odgovornost i to je nešto sa čime se ne bi trebalo igrati. Nekada ćete možda nesmotreno i u šali, izgovoriti nešto što može da utiče na osobu za koju vi predstavljate autoritet! Dakle treba biti oprezan. Kada svom detetu predstavljate autoritet, ono uči od vas i slepo vam veruje. Morate biti svesni koliko vaša sugestija može uticati na dalji tok dešavanja.

Bolje je ponekada reći, trenutno ne znam odgovor, moram da razmislim, pa onda potražite savet od nekoga ko je stručan u toj oblasi, od prijatelja ili najbljižih ljudi, ali svakako na kraju, kada konsultujete svoju intuiciju, tada donosite odluku i upućujete sugestuju.

Ovo je najsigurni način za izbegavanje grešaka koje su se dešavale u prošlosti. Nekada nismo svesni koliki smo autoriteti nekome. Mlađi brat ili sestra uglavnom za autoritete smatraju svoje starije srodnike. Prijatelje kojima veruju i neke osobe iz okoline, za koje smatraju da su u nekoj sferi života, uspešni.

Kada se donosi važna odluka, prirodno je tražiti savet od uzora ili autoriteta. Kome ste vi autoritet, uzor, ili model? Da li verujete svojoj intuiciji? Kome se prvo obratite za savet kada vam je nešto važno? Da li „slepo“ verujete svojim uzorima? Koja je vaša priča ?

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da će vam biti od koristi. Pišite mi u komentarima odogovore na ova pitanja. Voleo bih da čujem vaša iskustva. Ostanite zdravi. Do sledećeg čitanja. Živeli!