moon 5254351 1280 1

Motivacija – Kako se motivisati za bilo šta ?

Svedoci smo činjenice da je motivacija u nedostatku kada su velike, ali i one manje bitne odluke pred nama, ali i kada se od nas nešto očekuje. U svakodnevnom životu dešava se toliko toga da ponekad zaboravimo razloge zbog kojih nešto odlučujemo da uradimo ili ne. U ovom tekstu ću pokušati da vam približim neke metode koje možete preduzeti kako bi ste bili motivisani da uradite nešto što vam je značajno ili preko potrebno.

Motivacija

Kako se motivisati za bilo šta ?

Motivacija dolazi iz određene frekvencije koju emituje naše telo, a koja je u skladu sa frekvenciom koju naša planeta trenutno šalje. Moraju se poklopiti nekoliko faktora kako bi smo postali dovoljno motivisani da uradimo nešto, što se možda na prvi pogled čini teško, ili nedostižno.

Odmah ću vam reći da je prvi, možda i najvažniji korak da počnete. Odnosno da naterate sebe da krenete u akciju i da tako dozvolite da protok energije krene, a on će se kasnije tokom rada sigurno pojačavati. Kada ste u akciji, odnoso nešto ste pokrenuli, protok energije će biti u stalnom porastu, a frekvencija će se automatski prilagoditi vama.

Postoji puno primera iz života koji objašnjavaju ove činjenice, ali mi se sada nećemo baviti njima već ćemo fokus staviti na održavanje i stalni nalet motivacije kao glavnog faktora do uspeha. Naravno da rezultati neće izostati ako samo budete dovoljno uporni da završite započeto, i da ostanete skoncentrisani na zadatak koji je pred vama.

Dakle, ako ste potražili motivaciju za bilo šta što vam je važno u ovom trenutku, onda je jasno da ste već napravili prvi korak ka napredku. Nadam se da vam je već poznato da je za ostvarenje svakog cilja potrebno napraviti nekoliko koraka, i obavljati njihovo izvršenje jedan po jedan.

Ovu istu metodu možete primeniti i kada je nedostatak motivacije u pitanju, odnosno, možete svoj plan razložiti na nekoliko koraka kojima ćete pažljivo i postupno pristupiti. Sve ide mnogo lakše kada se samo napravi prvi korak i kada se čovek pokrene, ali ponekad je taj prvi korak najveća prepreka.

Motivacija

Motivacija

Prvi i najvažniji korak je da krenete. Znam postaje dosadno kada ovo stalno pominjem, ali verujte mi da postoji razlog zbog koga je ova rečenica toliko puta napisana. Naravno, to je zbog njene važnosti! Kada čovek krene u akciju, a bilo koji posao da je u pitanju, on verovatno nema sve odgovore, ali ono što se dešava na tom putovanju je čista magija.

Tokom postupka akcije i tog prvog koraka, dešavaju se neke stvari kojih tek kasnije postajemo zaista svesni. Odgovori se nižu jedan za drugim i sve postaje mnogo lakše. Bilo je dovoljno samo da krenemo i sada inspiracija konstantno nailazi. Pa to je fenomenalno.

Kroz istoriju ćete pronaći puno velikih imena, koji su nam veoma često davali slične savete za uspeh, na bilo kom životnom polju. Dovoljno je samo da krenete, nije važno da li možete da vidite ceo put do uspeha, on će se sam već nekako iscrtati i stvoriti pred vama.

To se može objasniti kao i vožnja automobilom kroz noć. Vi vidite samo desetak metara ispred sebe, ne možete da vidite ceo put, ali ipak verujete da je pred vama još mnogo kilometara asfalta, i da ćete ako nastavite tim putem, sigurno doći do svoje destinacije, odnosno cilja.

Takođe, svakome od nas se sigurno desilo, da bar jednom u životu da dobije ideju vrednu milion dolara. Ono što razlikuje one koji su taj svoj prvi milion zaista uzeli i držali u svojim rukama, od nas „običnih smrtnika“ , jeste činjenica da su oni krenuli za svojom idejom.

Ne uspevši da vide čitav put do ostvarenja svog cilja, slepo su poverovali, verovatno i rizikovali, a onda su se otvarala vrata, jedna za drugim, otkrivao se novi put, i na kraju se pred njima ukazao ostvaren cilj. Verovatno su tako i postali dodatno motivisani da kasnije naprave još nekoliko uspeha, pošto su sada imali pravi recept pred sobom.

Ono što je veoma važno za dodatnu motivisanost jeste iskustvo i resursi koje imamo. To nam puno pomaže u osvarivanju ciljeva i održavanju motivisanosti kada su novi projekti u pitanju. Ali hajde da se mi ipak vratimo na ovu našu običnu motivaciju koja nam je nekada preko potrebna.

Dakle, motivaciju možemo pronalaziti na svakodnevnom nivou, a to možemo uraditi na nekoliko načina. To može biti meditacija. Izgovaranje afirmacija ili molitva. Uživanje u omiljenoj muzici neposredno pre kretanja u akciju. Fizička aktivnost koju ćemo takođe obavljati rano ujutro, ili neposredno pre akicje.

Da budem iskren, vi sami možete pronaći nešto svoje što će vas dovesti u stanje entuzijazma ili uvoda u motivaciju, što se pokazalo kao najdelotvornija metoda. Pronađite nešto što će vam pomoći da se motivišete. Da li će to biti igra sa detetom? Omiljena hrana ? Plivanje ili nešto sasvim drugačije, izbor je jedino na vama, a mogućnosti su neograničene!

motivacija

Zaključak

Jedno od najtežih iskustava koje sam imao, jeste da pronađem motivaciju da se konstantno borim za svoj život tokom dugotrajnog lečenja koje traje skoro četiri godine. Često puta mi se dešavalo da zaključim da mi je mnogo lakše da se prepustim bolesti, ili da jednostavno odustanem.

U takvim trenucima mi je mnogo pomagao razgovor sa mojim najbližim ljudima. Oni su bili ti koji su mi ukazivali da je to kukavički čin i da je to nešto što je najlakše uraditi. Bilo mi je potrebno da to čujem kako bih shvatio ono što sam već znao, ali je ostalo zaboravljeno negde duboko u mojoj podsvesti.

To je da pronađem način da se motivišem, da pobedim bolest i da nastavim da živim. Milion faktora je ometalo moju odluku da pobedim. Različita iskušenja su se smenjivala jedno za drugim, ali meditacija i Reiki metoda su mi mnogo pomogle da ostanem dosledan sebi , svom cilju ali i svojim najbližima.

Motivaciju sam pronalazio svakodnevno. Radio sam stvari koje me usrećuju, a bolest sam ostavio u drugi plan. Odnosno nisam pridavao toliko značaja toj činjenici da imam kancer i da moram na dugačka i mukotrpna lečenja, operacije, hemoterapije i.t.d.

Više sam bio fokusiran na ono što mogu da uradim u ovom trenutku. Dakle, sada se osećam sjajno i uradiću nešto što će mi pomoći da se osećam još bolje i još lepše. Danas je to bila igra sa detetom, šetnja u prirodi, pisanje knjige i prirpema zdrave ishrane. Sutra će to biti nešto drugaičije, ribolov, plivanje, neki sastanak sa prijateljem iz detinjstva, ili nešto drugo što me usrećuje.

Iz dana u dan sam se trudio da pronalazim način da udovoljim sebi, ali i da okupiram svoj dan i svoje misli, kako ne bih puno razmišljao o bolesti, a opet ostao dovoljno motivisan da pobedim tu zlu pošast. Naravno, izazova koliko hoćeš, ali uspešno odolevam i dan danas. Valjda je to život, ko zna ?

Nadam se da vas je ova priča uspela da motiviše, da budete bolji, i da odmah krenete u akciju nakon čitanja mog teksta, kada to znam onda ću biti veoma srećan. Volim da mislim da vam je ovaj tekst bio koristan, i da ćete na mom sajtu pronaći još kvalitetnih tekstova koji vam mogu biti od pomoći. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!