eye 4421552 1280 1

Kako pobediti ljubomoru ?

Kako pobediti ljubomoru ? U gotovo svim međuljudskim odnosima, a pogotovu u onim partnerskim, čovek može prepoznati ljubomoru kao glavni uzročnik koji može ometati pravilno funkcionisanje istih. Dakle, logično pitanje koje se postavlja je, kako pobediti ljubomoru ?

Kako pobediti ljubomoru ?

Kako pobediti ljubomoru ?

Ljubomora nastaje kada postoji ljubav, a onda iz straha da je može izubiti, osoba se oseća ugroženo i tada se javljaju negativne emocije. Usled nastanka takvih negativnih emocija tada može doći do povećanog nivoa stresa, ili prostije rečeno gubitka duševnog mira i blagostanja, što sve zajedno za posledicu donosi ugroženo zdravlje.

Takva negativna ljubomora, ali i negativne emocije, mogu ugroziti međuljudske odnose i izazvati niz problema u svakodnevnom životu svakog pojedinca. Može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja čoveka, ali i do pada imunog sistema, što nikako nije dobro.

Ljubomoru obično prati niz drugih problema kao što su nezadovoljstvo, nesigurnost, nedostatak poverenja, ili jednostavno neke loše misli koje mogu izazvati ljubomorno ponašanje i unesrećenost. Iz ovakvog ponašanja nastaju različite vrste epiloga u gotvo svim međuljudskim odnosima.

Osećaj posesivnosti, neurotičnost, zavisnost i nisko samopouzdanje, takođe mogu pratiti osobu koja pati od ljubomore. Svaka od ovih novnonastalih emocija ili osećanja, neminovno dovode do unesrećivanja osobe koja ima problem sa ljubomorom. Zbog toga je veoma važno, prepoznati prve znakove ljubomore i pokušati pronaći novu dozu „zdravog razuma“ i tako preovladati ljubomoru.

Još jedan od načina za preovladavanje ljubomore jeste komunikacija. To znači da trebate komunicirati sa partnerom ili sa osobom na prema kojoj osećate ljubomoru i tako sprečiti eskalaciju. Komunikacija treba da ima svoj normalni tok koji se neće razvijati podsredstvom ega i sujete.

Ako budete prestali da istražujete i čeznete za još novih razloga koji dovode do ljubomore, onda će i ona nestati. To znači da vi sami odlučujete o daljem toku ili razvoju nekog međuljudskoh odnosa, svojim postupcima naravno, i obično se dešava da sami sebi stvarate pritisak i nervozu, bez razloga.

Kako pobediti ljubomoru ?

Ljubomora

Postoji nekoliko vrsta ljubomora koje razlikujemo, kao što su patološka ljubomora, namerna, racionalna, iracionalna, materijalna, socijalna i.t.d. Ono što se pokazalo kao najbolje zajedničko rešenje u gotovo svim ovim tipovima ljubomore, jesu sledečih nekoliko činjenica.

Očuvanje nezavisnosti i održanje visokog nivoa samopouzdanja. Takođe, potraga za tuđim mišljenjem, odnosno savetom. Preispitivanje ličnih stavova i procena. Konstatnta potraga za bilo kojom vrstom pomoći. Zahvalnost i svesnost kao veoma bitni faktori u rešavanju gotovo svih problema vezanih za ljubomoru i zavist.

Mnogo se pisalo o tome kako je ljubomora pozitivna emocija koju posedujemo i služi kao odbrambeni mehanizam čoveka kako bi lakše mogao da prepozna opasnost u određenim situacijama, pa tako uključio alarm koji upozorava na gubitak nečega što nam je važno.

Ova teorija jeste tačna, ali problemi nastaju kada se pomešana osećanja, odnosno strahovi od gubitka gomilaju i dovode nas u nerealna razmišljanja i pobude. Naravno, ovakve probleme moguće je rešavati u hodu, ali je za njihovo preovladavanje veoma važno da osoba bude svesna situacije u kojoj se našla, i da potraži pomoć.

Takva pomoć može doći u vidu razgovora, rada na sebi, konstantnim napretkom i očuvanjem svog mentalnog zdravlja. To podrazumeva i rad na svom samopouzdanju, egu i sujeti, izražavanje zahvalnosti i prihvatanje onoga što ne možemo da promenimo.

Ljubomora

Zaključak

Ljubomora može uzeti maha, i tako dovesti u opasnost obe strane koje su se našle u središtu problema. Postoji puno primera ljubomore kroz različite vrste odnosa, dečiji odnosi, ljubavni odnosno partnerski, kolegijalni, socijalni, patološki, racionalni i iracionalni, ali ako govorimo o rešenju, onda fokus treba da nam bude upravo na prevazilaženju problema.

Ponekad kada stvarno postoje osnovi za ljubomoru, čovek biva potkrepljen tom činjenicom i tada još više srlja u probleme, zaboravljajući činjenicu da svojom svesnošću i veoma malim uloženim fokusom može preokrenuti ili rešiti problematičnu situaciju u kojoj se našao.

Ono što može biti od velike pomoći jeste razgovor, zapisivanje na papir svih činjenica koje su nam date u određenoj situaciji i tako sagledati širu sliku problema. Takođe, zahvlanošću za ono što već poseduje, koju čovek budi kod sebe i tako utiče na stvaranje potpuno drugačije percepcije događaja i situacija oko sebe, otklanja sve sumnje i strahove.

Kako bi ste preruhitrili loše emocije i tako izbegli neprijatne situacije, odnosno izbegli želju za osvetom, mržnju, bes, tugu i unesrećenost, ljubomoru trebate shvatiti kao ozbiljnog ometača normalnog funkcionisanja u svakodnevnom životu. Onda je zaista vredno posvetiti pažnju ka rešavanju ovog problema i očuvanju vašeg mentalnog zdravlja.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam u nekom trenutku života biti od koristi. Ako imate bilo kakvih pitanja, budite toliko slobodni da mi se obratite, biću srećan ako mogu da pomognem da zajedno rešimo probleme u kojima ste se našli. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!