girl g8c622993e 1280 1

Šta znači hraniti ego ? Izazov ili izgovor ?

Možda do sada niste znali šta znači hraniti ego ? Nadam se da će ovaj tekst koji je pred vama otkloniti mnoge barijere. Kada ljudi naprave grešku, a kao izgovor imaju neke svoje frustracije iz mladosti, da li je bar njima lakše? Ok, ja sam oprostio, jer ljudski je grešiti, a božanski opraštati! Moja je duša mirna i savest čista, ali kakva je situacija na drugoj strani?!

Šta znači hraniti ego ?

Izazov ili izgovor ?

Upravo je ovo tema o izgovorima koje smišljamo kako bi smo sebe opravdali, a možda nas može koštati puno. Mnogo puta mi se desilo da svesno gledam u osobu koja pokušava da me slaže, da iznese neku svoju odbranu, da opravda neko svoje ponašanje i.t.d.

Ali kada nastupim sa činjenicama, obično se tada mrse konci i toj osobi bude neprijatno. I pored svih opravdanja, izgovora ili laži koje su prosute, na kraju obe strane dobro znaju ko na spavanje ide mirne i čiste savesti, a ko ostaje zarobljen u sopstvenoj mreži.

Ovakve situacije se mogu prevazići jedino priznanjem, pokajanjem i poniznišću, naravno ukoliko vam to dozvoli ego i sujeta. Kada se dogodi da se nađete u situaciji koja je slična ovoj i budete priznali grešku, pokazali kajanje i izrazili iskrenu žal, vaša će duša ostati čista a savest mirna.

Šta znači hraniti ego ?

Šta znači hraniti ego ?

Da, ovo je mnogo lakše reći nego uraditi! Zašto? Upravo zbog barijera koje nam stvaraju naš sopstveni ego i sujeta. Da li ćemo stvoriti osećanja niže vrednosti? Da li ćemo doživeti osećaj kao da nešto nekome dugujemo? Da li će se naši odnosi nakon svega promeniti? I još gomila pitanja koja se nameću… Ali odgovor je otprilike isti.

Nećete stvoriti osećanja niže vrednosti, nikako nećete imati osećaj da nekome nešto dugujete, ali da, odnosi nakon svega mogu postati samo još bolji, iskreniji, dublji… Vi možete postati prisniji sa drugom osobom, jer se vaš odnos ne zasniva na lažima !

Možda i vredi probati ostaviti ego i sujetu u drugi plan, jer onda duša može glasno da govori! Ono što ste stvarno vi, izaći će na površinu, a druga će duša odmah prepoznati istinu, pa iz takvog odnosa ništa lepše neće biti…

Kad se oko suzom napuni, kada reč iz srca poteče, tad se duša glasno smeje i radosti svuda seje!


Teško je utišati ego, još je teže stati na put svojoj sujeti. Jer izgovora ima koliko hoceš! Ali hajde da na trenutak zaboravimo izgovore i da pokušamo da utišamo svoj ego! Da sujetu ostavimo po strani, pa da dublje pogledamo u dubinu svoga bića!

Šta se tamo krije? Znamo svi, obično kada ostanemo sami, pred odlazak na spavanje kad se utisci lagano sležu, tada vidimo da ipak nije baš sve sjajno. Ipak smo mogli drugačije, trebalo je drugačije, a možda i nije, mi smo važni a ne neko tamo drugi, pa opet uvređeni smo, možda i povređeni, ali ko? Mi ili naša sujeta i ego ?

Ako budete uspeli da napravite razliku između sebe i svog ega, ali i sujete, postaćete veoma drugačija osoba. Gordost će nestati! Niko više neće moći da vas uvredi ili povredi! Vaša duša onda dolazi u prvi plan i tada emocijama dajete pun potencijal.

Šta znači hraniti ego ? Izazov ili izgovor ?

Zaključak

Kada krenete da svoje emocije ispoljavate bez stida i na sasvim prirodan način, vi postajete zdrava osoba! Tada ćete moći da budete iskreni uvek i svuda, imaćete samopouzdanja u svim situacijama, nećete nikoga mrzeti niti bilo kome zavideti. U svoj život počećete da privlačite baš ono što vam duša ište, a to je upravo ono što je svakom čoveku potrebno.

Mir, blagostanje, sreća, radost, iskrenost, ljubav, empatija, srdačnost, pripradnost, samopouzdanje, razumevanje i podrška su okolnosti pod kojima ćete onda živeti svoj život!

Ona čuvena afirmacija – utišavam svoj ego, neverovatnu moć krije! U trenutku kada ste brzo planuli, izgovorite je! U trenucima kada ste uvređeni, izgovorite je. U momentu kada dođe do izliva besa, izgovorite je. Ostaćete zapanjeni rezultatima! Takva direktna naredba vašoj podsvesti, velikom brzinom utiče na vaš um, a onda se i vaša percepcija, ali i okolnosti menjaju! Naravno, sve ovo govorim poučen ličnim primerom.

Stalne svađe koje sam imao u braku su jednostavno prestale. Odnosi sa ljudima iz moje okoline su se promenili, na bolje naravno! Ali ono što hoću da podelim sa vama jeste jedna rečenica koju često izgovara moj komšija, a vrlo je poučna i zapravo veoma korisna. Pa kaže – najlakše je zameriti se ljudima!

Kako je ovo samo istina! Ako malo bolje razmislite stvarno je najlakše. Svako može vrlo lako da smisli barem nekoliko razloga zbog kojih bi nekome zamerio nešto. Ali hajde da smislimo nekoliko razloga zbog kojih bi smo ostali prijatelji? E to je malo teže, ali nije nemoguće. Probajte, takvo razmišljanje donosi mnogo benefita, verujte mi!

Nadam se vas nisam mnogo smorio sa ovim tekstom, ali sam jednostavno želeo da vam jasno stavim do znanja kakav život možda propuštate, samo zbog tog ega i sujete. To ne mora da bude tako, ako ste u starijem dobu, biće teže ali ne i nemoguće, samo vežbajte. Ako ste ipak malo mlađi, onda je vreme za promene!

Ego je iluzija kojoj samo vi dajte stvarnost i moć, on služi da nahrani sujetu i ne donosi mnogo dobrobiti. Slažem se, lepo je kada vas neko pohvali, ali nemojte se saživeti sa tim. Stvorite svoje vrednosti, potražite svoj mir, ljubav, sreću i blagostanje.

Dosta je bilo izgovora, svako ih može smisliti u skoro svim situacijama. Posegnite malo dublje, istražite malo dalje, krenite da radite na sebi i utišajte sve ono što vas ometa. Jednostavno uradite to! Pokrenite lavinu pozitivnih emocija i osećanja. Dobre stvari će početi da vam se dešavaju, u to sam siguran.

Ostanite zdravi, veseli i srećni. Oprostite svima koji su vas povredili. Nemojte zameriti ljudima što su grešili, niste vi ti koji trebaju da sude. Niko nije bezgrešan, ljudski je grešiti, a božanski je praštati. Zato praštajte, volite, grlite, ljubite, čuvajte svoju sreću i svoj mir. Do sledećeg čitanja, živeli!