TremaTrema u javnim nastupima

Trema u javnim nastupima – Kako prevazići strah od javnog nastupa

Trema u javnim nastupima desila se gotovo svima. Čak i onim veteranima kojima je sada javni nastup „kao dobar dan“. To bi trebalo da vas odmah oslobodi briga. Međutim, kada dođe taj trenutak da izađete na scenu, dlanovi se znoje, srce ubrzano lupa i onda preispitujete svoje sposobnosti i kvalitete.

Naravno, ovaj problem neće biti toliko učestao ukoliko se javni nastupi ponavljaju iznova i iznova. Tada stičete samopouzdanje i više ništa nije tako novo. Ali šta se dešava ako vaši javni nastupi nisu tako učestali?

Tada se strah od javnog nastupa ponovo javlja i vraćaju se svi problemi. Nekada je dovoljno da stanete ispred ogledala, neposredno pre samog nastupa, i sebi uputite nekoliko pozitivnih afirmacija. Znam da vredim. Mogu ja ovo. Ovo je za mene lako. Sve što se dešava, dešava se za moje najveće dobro. Pokidaću ovo! Najbolji/a sam.

Trema u javnim nastupima

Trema u javnim nastupima

Pozitivne tvrdnje koje upućujemo sebi mogu biti od velike pomoći, međutim dešava se nekad da ni to ne donosi rezultate, zavisno od količine treme koja trenutno nastupa. Ono što je tada potrebno uraditi jeste vežba opuštanja i vežba disanja. Ove dve vežbe, koje su usko povezane, mogu puno pomoći osobi koja se suočava sa ovom vrstom straha.

Vežba:

Udobno se smestite u neku stolicu ili fotelju. Zaklopite oči i krenite sa disanjem. Udah na nos, izdah na usta. Ponavljajte ovo više puta. Tada bi bilo dobro da krenete sa drugom vežbom, a to je vežba opuštanja. Izdajte naredbu svom telu.

Opuštam svoja stopala, onda pokušajte da osetite kako su vam se stopala opustila. Opuštam listove na nogama, takođe, pokušajte da osetite to. Opuštam butine, stomak, srce i pluća, ramena, ruke, vrat, potiljak i čelo. Krenite da radite ovu vežbu laganim tempom, bez žurbe, korak po korak.

Sve vreme dok to radite, disanje bi trebalo da se odvija po principu koji je opisan na početku vežbe. Na kraju ove vežbe, trebalo bi da osetite kako se vaše telo potpuno opustilo i reklasiralo. Sada je pravo vreme za pozitivne afirmacije. U gornjem delu teksta navedene su samo neke od njih, naravno, vi uvek možete smisliti nešto svoje ili pronaći na internetu nešto što vama najviše odgovara.

Ponavljajte afirmacije onoliko dugo koliko osetite da je potrebno. Ne zaboravite na disanje. Sada je pravi trenutak da pokažete svetu koliko zaista vredite. Izađite na scenu i pokažite svima ono što najbolje umete da radite.

Šta izaziva strah od javnog nastupa?

Šta izaziva strah od javnog nastupa?

Postoji mnogo stvari koje mogu biti okidači koji izazivaju strah od javnog nastupa, međutim, neki univerzalni jesu nedostatak samopouzdanja, osuda okoline, premalo vežbe ili treninga, perfekcionizam, stvaranje negativnih slika u glavi pre nastupa, izostanak fokusa, ali i drugi faktori.

Sada kada imate pravu sliku o tome šta bi moglo izazvati strah od javnog nastupa, mnogo će vam biti lakše da se posvetite rešenju problema.

freedom gb3d4ec4ca 1280 1

Kratka priča

Kada je jednom prilikom svetski poznati operski pevač trebao da izađe pred punu dvoranu i da nastupi pred hiljadama ljudi, dogodilo se. Trema! Grlo mu se steglo, počeo je da se znoji, srce je počelo ubrzano da mu lupa i mnogo se uplašio.

To su primetili scenaristi i ljudi iz pozadine velike opere, pa su bu brzo priskočili u pomoć, međutim… On se brzo trgnuo iz tog stanja anksioznosti i rekao je svima da želi da ga svi ostave da bude sam. Krenuo je da diše duboko i neprestano govorio sebi.

„Ućuti mali ja, ti si slab i glup, veliki ja hoće da peva!“ Ubrzo su nestale sve tegobe i on i je izašao na scenu i svima pokazao svoje neverovatno umeće. Naravno, publika je ostala u transu, svi su bili oduševljeni, a on je blistao od sreće jer je uspeo da pobedi te male glasove u sebi koji su ga sputavali.

Nadam se da će vas ova priča ohrabriti i da ćete pronaći snage da kroz ovaj, ali i slične tekstove na ovom sajtu pronađete snagu i volju za sve nedaće koje nam ovaj život donosi. Želim vam svako dobro. Živeli!

Kratka priča