Empatija i depresija

Da li empatija može biti povezana sa depresijom ?

Empatija je prava reč koju tražimo, i ona je ponekad glavni krivac za sve naše patnje. Sigurno vam se dogodilo da se rastužite kada čujete neku tužnu vest. Možda ste nekada osetili nemir zbog toga, ili ste čak nesvesno ušli u depresiju.

Empatija i depresija

Empatija i depresija

Često se dešava da smo poljuljani nečijim iskustvom, rečima, vestima ili nekim događajem koji je predhodio našem nemiru, zbog toga možemo reći da empatičnost u ovom slučaju ne radi u našu korist. Međutim, u teoriji je empatija dobra osobina, osećanja koja budi trebaju biti nežna i pozitivna, ali uglavnom nije tako u praksi.

Možda je rešenje ovog problema sadržano u činjenici da se jednostavno izbegavaju takve vesti, događaju i ljudi zbog čijeg postojanja u našim životima, osećamo nemire. Naravno, to je mnogo lakše reći nego učiniti. Ponekad mi živimo sa takvim ljudima, radimo u takvom okruženju gde moramo biti prisutni kada nam se serviraju loše vesti, ili smo deo nekog uznemirujućeg događaja koji nas jednostavno remeti.

Pitanje je onda, kako se zaštititi? Jer ako to ne uradimo, verovatno će uslediti uznemirenost, pa možda čak i depresija. Postoji nekoliko načina za zaštitu. Možete svesno odabrati da ne slušate reči koje vas uznemiruju, jednostavno se isključite, ili prekinete sagovornika tako što ćete reći, stvarno ne mogu to da slušam, i pristojno se izvinite i udaljite od njega.

Ako je sagovornik uporan, verovatno ćete morati da posegnete za drugom metodom. To je da mu ponudite dva izbora. Mogu da se pravim da te slušam i da klimam glavom, ili možeš odmah da prekineš sa tom temom koja me uznemiruje. Bilo kako bilo, važno je da odmah prepoznate uznemirujuću temu, i da brzo reagujete kako bi ste sprečili dalje ugrožavanje svog mira.

Ipak, ako ostanete do kraja, odslušate sve ono što niste želeli, a onda se u vama probudi empatija, verovatno ćete biti povređeni, uznemireni, osetićete pad energije i.t.d. Dakle, važno je biti svestan trenutka, i na vreme reagovati. Naravno, ponekad je dobro saosećati se sa nekim, udeliti savet, ali sve dok to ne ugrožava vaše mentalno zdravlje, to je zdrava empatija.

Majka Tereza

Ako osuđujete ljude, nemate vremena da ih volite.
Da li empatija može biti povezana sa depresijom ?

Depresija

Depresija nije isto što i usamljenost, ne može se uporediti sa depersonalizacijom i derealizacijom, a pogotovo nema puno dodirnih tačaka sa anksioznošću. Međutim, depresivno stanje se često klasifikuje kao jedan od glavnih ometača mentalnog zdravlja, ali i zdravlja uopšte.

Izuzetno je teško pomoći osobi koja pati od depresije, pogotovo ako ta osoba nema ambicija da bude bolje i da prevaziđe probleme. Dok je kod anksioznog poremećaja drugačije koncipirana realnost. Osoba koja ima fobije i strahove, panične napade i razne druge probleme, želi da se toga reši čim pre, i da napokon krene da živi život punim plućima. Takoj osobi je mnogo lakše pomoći i pokazati pravi put koji vodi ka isceljenju.

Ali da ne skrećemo puno sa teme, možemo reći da se depresija sigurno može izlečiti, naravno, ponekad je taj put trnovit i pun uspona i padova, ali činjenica je da se iz tog stanja može izaći. Obično se dešava da su osobe koje pate od depresije izuzetno empatične, pa ponekad i tuđe probleme usvajaju kao svoje i zbog njih pate.

Ovakav oblik ponašanja vodi još dublje u ponore i pojačava intenzitet depresivnog ponašanja. Zato je od ekstremne važnosti prekidanje takvih kanala koji utiču na osobu koja pati od depresije. Istraživanje po internetu, čitanje crne hronike, razgovori sa negativnim konotacijama i slične teme, mogu samo još više naškoditi.

empatija može biti povezana sa depresijom

Zaključak

Kada sumiramo utiske, možemo zaključiti da previše empatije može negativno uticati na osobu koja pati od depresije, ima poljuljano samopouzdanje ili je jednostavno ranjiva i oseća se nezaštićeno i usamljeno. Ako ste sebe prepoznali u ovom tekstu kao osobu koja ima problema sa depresijom, sada imate nekoliko alata sa kojima možete sprečiti negativne uticaje na vaše mentalno zdravlje.

Jedino vi možete uticati na ono što ćete sebi „servirati“, predstaviti i plasirati. Slažem se da postoje neke životne situacije na koje ne možemo uticati, ali opet, ako ste svesni tog trenutka u kome se sve dešava, i tada brzo odreagujete, opet se možete zaštititi.

Zdrava ematija vam može doneti saosećanje, prijateljstvo i pravu ljubav, međutim ako preterate sa tim, možete biti povređeni, ali opet ako postoji potpuno odsustvo empatije, ono vas direktno vodi u mržnju, zavist, prezir i ne donosi ništa dobro. Pažljivo i mudro birajte, jer izbor je jedino na vama.

Svakako vam želim dobro zdravlje, puno lepih momenata u životu i mnogo radosti. Pročitajte ostale tekstove koje sam pisao na ovu ili slične teme, sigurno ćete pronaći još dosta korisnih informacija. Ostanite zdravi. Pišite u grupi šta vas muči i zanima. Možete i mene kontaktirati putem kontakt forme ispod ovog teksta. Biće mi zadovoljstvo ako mogu da vam pomognem. Živeli!