man gbe76b88e9 1920 1

Kako kovid i nove mere utiču na mentalno zdravlje?

Budući da izgleda nemamo pravu sliku o tome kako kovid i nove mere utiču na mentalno zdravlje, rodila se potreba za ovakvim tekstom, nekako prirodno i spontano. Zato će ovde biti predstavljeno nekoliko načina za samopomoć i brzo delovanje u slučaju narušenog mentalnog zdravlja.

Kako kovid i nove mere utiču na mentalno zdravlje ?

Kako kovid i nove mere utiču na mentalno zdravlje ?

Najpre želim da vam jasno stavim do znanja da će ovo proći, ostajemo mi, takvi kakvi smo, a bićemo samo bolji. Zato je važno pokušati ostati „normalan“ i biti dobro, koliko je to moguće. Ipak, pandemija koja nas je zadesila zaista je donela mnogo problema.

Bolest i smrt su najteži problemi sa kojima smo se susreli tokom pandemije kovida 19, ali postoji i ona druga strana koja značajno utiče na mentalno zdravlje. To je „lockdown“, nedostatak socijalizacije, gubitak posla, smanjenje prihoda, povećanje cena, ekonomski krah i.t.d.

Sve to zajedno, može veoma uticati na svakog pojedinca i na njegovo mentalno, ali i fizičko zdravlje. Prema tome, važno je uraditi nešto za sebe i svoje zdravlje. Naravno, ceo svet se sve više okrenuo prema digitalnim uslugama, proizvodima i IT industriji, a to je u neku ruku i dobra vest.

Zašto? Zato što u digitalnom svetu možete doći do informacija veoma brzo i lako, naravno treba biti oprezan kako bi se obezbedio kredibilitet informacija koje usvajamo kao istinite, ali uz malo pretrage, konsultacije sa najbližima i dozu istraživanja, možemo lako naći pouzdane i tačne informacije na internetu.

Međutim, konstantno izveštavanje o broju obolelih, umrlih i sličnih vesti koje nikako nisu pozitivne, može značajno poremetiti i direktno uticati na mentalno zdravlje stanovništva. To znači da je onda potrebno izbegavati ono što se konstantno servira preko medija.

Kako bi smo bili potpuno jasni, mi biramo koje ćemo emisije gledati, šta ćemo slušati, koju ćemo knjigu čitati i sve ostalo. Tako da je onda potrebno svesno doneti odluku o ovoj jako bitnoj temi, koja može biti uznemirujuća i jedan od ometača mentalnog zdravlja čoveka.

Depresija

Depresija

Najčešće se najpre dešava da nove mere izazivaju depresiju kod stanovništva, onda uznemirenost, pa u nekim slučajevima, čak i anksioznost. Zato je veoma važno obratiti pažnju na prve simptome, brzo reagovati i potražiti pomoć, pa tako sprečiti sve ono što bi se dalje moglo razvijati.

Ukoliko je čak došlo i do većeg problema, treba se obratiti lekaru i potražiti stručno mišljenje. U svakom slučaju, situacija ni malo nije naivna, i sve je veća potreba za ljudima koji mogu pružiti pomoć prilikom narušenog mentalnog zdravlja.

Naravno, postoji mnogo razloga zbog kojih se na društvenim mrežama pojavljuje sve veći broj grupa za samopomoć i deljenje iskustava, poput ove koju sam ja osnovao pre nekoliko meseci. Ona je napravljena upravo zbog ove pandemije i novonastale situacije, a broj članova raste svakodnevno i to je činjenica.

Za otprilike osam meseci grupa je dostigla više od četiri hiljade članova! (Dugme na kraju teksta) Svakodnevno se ovoj grupi pridruži između pedeset i sto ljudi. Sve je veći broj ljudi koji svoje probleme rešava lekovima, naravno tu su i prepisane terapije od psihoterapeuta, lekara i.t.d.

Depresija, anksioznost, fobije i strahovi, tremor i preskakanje srca, gušenje, nesanica i uznemirenost su neki od često pominjanih simptoma. Ranije to nije bio čest slučaj, sada su usled pandemije, mnogo izraženiji simptomi jer nema socijalizacije, odnosno ona je značajno umanjena.

Korisni saveti kovid 19

Korisni saveti

Nećemo mnogo dužiti sa nabrajanjem problema i simptoma koje primećujemo, sigurno je da će biti puno korisnije dobiti neki savet. Prema tome, evo nekoliko korisnih saveta i informacija koje će vam možda olakšati život u slučaju da imate neke od ovih problema gore navedenih :

 • U slučaju napada panike – hitro potražite pet predmeta u istoj boji
 • uradite vežbu dubokog disanja
 • brinite o sebi i drugima
 • potražite pomoć stručnjaka
 • pronađite nešto što će vam skrenuti pažnju
 • nađite nove načine da se povežete sa prijateljima
 • pronađite novi hobi
 • posvetite se sebi
 • dozvolite sebi da osetite emociju
 • postavite pitanje
 • brinite o higijeni
 • razgovarajte sa svojim najbližima
 • ograničite pristup medijskom informisanju
 • napravite raspored dnevnih aktivnosti
 • odmorite se i naspavajte
 • mislite na svoje zdravlje i čuvajte ga
Korisni saveti

Zaključak

Anksioznost nam je data kako bi smo prepoznali svoje probleme, i stekli uvid u to da nešto nije u redu, pa se onda tako na vreme, zaštitili od svih nepoželjnih uticaja. Međutim intenzitet simptoma može biti uvećan u periodu pandemija i „lockdowna“, tada je potrebno ostati svestan, pametan i preduzimljiv.

Na podizanju svesti možete raditi svakodnevno, a tu vam mogu pomoći : molitva, meditacija, afirmacije, fizička aktivnost, Reiki tretman, joga i.t.d. Što se tiče inteligentnog postupka, uvek možete pristupiti nekom obliku individualnih seansa, psihoterapija ili razgovora sa bliskom osobom, a ako je potrebno, naravno obratiti se svom lekaru.

Ako ste preduzeli sve ove korake ka poboljšanju kvaliteta života i mentalnog zdravlja, činjenica je da ste preduzimljivi i da će rezultati uskoro biti vidljivi. Želim da vas podsetim da me uvek možete kontaktirati za individualne razgovore koji vam mogu pomoći da prebrodite krizu ili prevaziđete svoje probleme.

To možete uraditi putem kontakt forme koja se nalazi ispod ovog teksta, putem društvenih mreža ili direktnom porukom na email adresu info@nemrznji.rs , pa ćemo zajedničkim snagama pokušati da rešimo vaše probleme. Više o meni možete pročitati ovde. Želim vam dobro zdravlje! Živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.