a glass of gda4eaedf0 1280 1 1

Krv u stolici – simptomi lečenje uzroci

Ako imate krv u stolici, veoma je verovatno da samo patite od hemorioda, ali ipak treba otkloniti sve ostale dijagnoze koje mogu biti aktuelne. Činjenica je da gotovo 89% procenata stanovništva pati od nekog oblika hemoroida, ali sve češće se dešava da su prava dijagnoza ustvari polipi na debelom crevu, a neretko benigni ili maligni kancer.

Krv u stolici

Krv u stolici

Krvava stolica može biti alarm za bolest, ali ako imate i druge simptome kao što su impotencija, umor, bolovi u predelu rektuma i.t.d. onda je vreme da se obratite lekaru. Odmah ću vas osloboditi briga. Veoma često se dešava da se radi o polipima koji su se formirali u debelom crevu, a to se lako rešava.

Kolonoskopija je pregled debelog creva, ali može poslužiti i kao zahvat putem kojeg se polipi mogu sasvim bezbolno odstraniti iz debelog creva i tako sprečiti nastanak malignih oboljenja kao što je to kancer debelog creva. Veoma je važno otići na ovaj pregled blagovremeno i sprečiti ozbiljniju bolest i dalje komplikacije.

Hemoroidi se takođe mogu izlečiti putem ovog pregleda, ali svakako će doktori utvrditi koja je najbolja metoda lečenja. Dakle, krv u stolici se može javiti ukoliko jedete previše suvu, začinjenu ili ljutu hranu, pijete mnogo alkohola, konzumirate narkotike i cigarete.

Ako na sve to dodamo i dodatni stres koji možda trpite na poslu, ili ste preživeli traumu, a moguće je da ste većim delom dana u sedećem položaju, onda su to idealni uslovi za stvaranje polipa, hemorida i nekih drugih ozbiljnijih oboljenja.

Svakako moram da iskoristim priliku i da opet napomenem da je od izuzetne važnosti da odmah reagujete, i odete na pregled kod lekara, pa tako otklonite svaku sumnju da možda postoji ozbiljnije oboljenje. Ako i postoji, tada će biti veoma važno to što ste se na vreme javili lekaru i dalje lečenje će biti lakše.

Medicina svakodnevno napreduje pa je sada moguće da se ozbiljnija oboljenja detektuju mnogo brže i lakše nego što je to bio slučaj pre desetak godina. Naravno i samo lečenje će biti kraćeg intenziteta, zavisno od vrste bolesti, ali i lakše ćete podneti sve ono što može da se dogodi.

Obično se radi o hemoroidima koji su gotovo pa bezazleni, ali ako se ne leče može doći do ozbiljnijih oboljenja, koja ako se ne otkriju na vreme, mogu biti kobna po vaš život. Međutim, rano otkrivanje i pravovremeno lečenje daje fenomenalne rezultate.

Krv u stolici - simptomi lečenje uzroci

Krv u stolici – simptomi lečenje uzroci

Sada ću vam ispričati svoje iskustvo koje imam u borbi sa kancerom debelog creva. Sve je počelo pre desetak godina. Dobio sam posao vozača u državnoj firmi i bio sam srećan. Moji roditelji su me ohrabrivali da se trudim i da budem vredan, da će to neko ceniti i da ću dobiti zasluge za to.

Naravno ja sam ih poslušao i uradio kako su od mene tražili. Međutim, ubrzo se to moje zalaganje, trud i mukotrpni rad pretvorio u mobing. Nadređeni su počeli da me psihički zlostavljaju i zadaju nemoguće zadatke, upućuju kritike i javno diskriminišu, usled čega sam svakodnevno živeo sa stresom.

Takva količina stresa, nemira i diskriminacije me je odvela u alkoholizam. Zaboravio sam da napomenem da sam u istom periodu upisao fakultet i bavio se još jednim poslom, a to su javni nastupi, muzika, pevanje i sviranje. Naime, na fakultet sam odlazio jednom nedeljno, budući da se nalazio dvestapedeset kilometara udaljen od mene, to je bio dodatni stres.

U muzičkom svetu sam bio okružen raznim izazovima kao što su alkohol, narkotici, loša hrana, neredovan san, a u isto vreme na nastupima doživljavao razne susrete sa pijanim gostima, blud i razvrat svake vrste. Da skratim priču, sve to me je činilo umornim, nezadovoljnim, neispunjenim, nesrećnim i.t.d.

Uskoro su se pojavili prvi simptomi. Krv u stolici, krčkanje u crevima, bol u anusu, impotencija, nemogućnost dugog sedenja, gorušica i dijareja. Naravno, ja sam odmah reagovao i obratio se lekarima. Prva dijagnoza mi je bila, hemorodi. Pokušao sam da ih izlečim različitim kremama, lekovima i suplementima, međutim ništa se nije menjalo.

Tada sam odlučio da potražim drugo mišljenje, od drugog lekara, gastroeneorologa. On mi je preporučio da obavim pregled kolonoskopom. Nakon pripreme i mnogo razmišljanja, strahovanja i briga, konačno sam uradio taj pregled. Tada mi je otkriven kancer na debelom crevu i doktor mi je preporučio operaciju.

Krv u stolici

Zaključak

Pošto ovo nije tema, samo ću vam reći da sam imao jednu operaciju, pa drugu, treću, a onda i četvrtu. Definitivno je činjenica da sam se javio na vreme, ali usledile su komplikacije i nakon druge operacije sam jedva preživeo. Sada sam hvala Bogu dobro, nemam većih problema sa zdravljem i sve je u redu.

Ono što je veoma važno da shvatite jeste činjenica da je krv u stolici alarm koji nikako ne trebate da ignorišete. Reagujte odmah i potražite stručnu pomoć jer to može da vam spasi život. Priznajem, sve je to veoma mukotrpno, lečenje, operacije, hemioterapije, sažaljenje okoline i.t.d.

Ali kada pogledate činjenicu da ćete preživeti i nastaviti da živite, onda je definitivno isplativo uložiti sve to u svoje zdravlje. Naravno, ne mora da znači da će se i vama ovo dogoditi, ali sigurno je da možete mirnije da spavate kada znate da nemate kancer, već samo polipe ili obične hemoroide.

Uzgred, sve što duže čekate, stanje se može pogoršati i može doći do ozbiljnijih komplikacija koje mogu biti opasne po život. Zato vas ohrabrujem da se javite lekaru i zakažete pregled koji vam može spasiti život! Nemojte da budete sebični i da dozvolite da vas pobedi strah. Ipak niste sami na ovom svetu, neko vas voli!