astonishment 2865293 1920 1

Ispoljavanje emocija

U ovom teksu ću pokušati da predstavim koliku važnost zaista ima ispoljavanje emocija za naš život. Upravljanje emocijama, njihovo prepoznavanje i spontana reakcija, ponekad mogu da igraju veoma važnu ulogu u gotovo svim međuljudskim odnosima, ali pogotovo su važni aspekti za zdravlje svakog čoveka.

Ispoljavanje emocija

Vašnost koju ima ispoljavanje emocija

Svaka ne ispoljena emocija je čir ili neko drugo oboljenje naših ćelija u organizmu. Najčešće prvi znak dobijamo od želudca i drugih organa za varenje, ali najveće opterećenje svakako trpi digestivni trakt, odnosno creva i organi za varenje.

Ako na primer, trpite mobing na poslu, ili ste se jednostavno našli u situaciji koja već duži vremenski period od vas zahteva da ne ispoljavate emocije, verovatno već imate neke tegobe vezane za gore opisane predele vašeg tela.

Dakle, neispoljavanje emocija dovodi do ugrožavanja zdravlja, odnosno bolesti, i baš zbog toga jeste veoma važno naučiti da pravilno ispoljavate emocije, kada je to potrebno. Naravno, neke emocije je lako prepoznati, ali neke ne prepoznajemo odmah, pa tako ni ne reagujemo kako bi smo možda želeli.

Emocije

Emocije mogu biti pozitivne i negativne. Najjednostavniji način da na njih gledamo jeste takav, naravno, možemo ih deliti na različite vrste i podvrste, ali neću time da vas zamaram ovog puta. Ako emocije posmatrate na ovaj način, lakše ćete ih prepoznavati, pa tako i bolje reagovati u različitim situacijama prilikom ispoljavanja.

Negativne emocije

Negativne emocije

Hajde da krenemo od negativnih emocija koje definitivno mogu biti veoma štetne po naše zdravlje. Dakle negativne emocije izazivaju neraspoloženje, stahove i fobije, tugu, bes, mržnju, ozlojeđenost, negativne stavove i na kraju dovode do negativnih ishoda u skoro svim odnosima.

Ali kako bi smo razjasnili neke stvari, odmah ću vam reći da neke negativne emocije moraju prosto postojati i biti takve kakve jesu, kao što su to na primer tuga zbog gubitka drage osobe, stah od kamiona koji juri ka vama i.t.d.

Ovakve negativne emocije su nam date kako bi smo bili u stanju pripravnosti i prevazišli opasne situacije, odnosno kako bi smo održali naš instikt za preživjavanjem, ali i prepoznali dobro od lošeg. Emocije koje u sebi sadrže mržnju, bes, ozlojeđenost ili osvetu, definitivno nanose više štete nego koristi svakom pojedincu.

Iz ovakvog stanja čovek ne može dobiti ništa dobro. Možda veoma kratki osećaj satisfakcije u nekom trenutku kada zadovolji svoju sujetu ili ego, ali defakto je da negativne emocije, negativne misli, proizvode negativne okolnosti i situacije. Zato svu pažnju treba posvetiti pozivitnim emocijama.

Pozitivne emocije

Pozitivne emocije, u kombinaciji sa pozitivnim mislima stvaraju nadu, veru, samopouzdanje, pa tako i rast i razvoj i pravilno funkcionisanje života svakog čoveka koji se njima posveti. Održavanje i prepoznavanje pozitivnih emocija donosi samo još više takvih emocija i proizvodi slične okolnosti i situacije.

Naravno, ne možete konstanto biti u pozitivnom raspoloženju, ali pozitivnu emociju definitivno možete izazvati kod sebe i kod ljudi koji vas okružuju, samo pozitivnim razmišljanjem i delanjem. Kada se pozitine vibracije prosipaju u prostoriji u kojoj se nalazite, onda svaka osoba koja se tu zatekla, to može osetiti.

Siguran sam da vam se to već nekada dogodilo u prošlosti, pa za nekog kažete – „on prosto sija“, -širi pozitivnu energiju svuda gde se pojavi“, i lepo je biti u društvu takve osobe, čija vam energija prija, odnosno, preporučuje se da uvek budete okruženi takvim osobama.

Jer će onda i vaša energija rasti, a svoju dušu ćete svakako ispuniti pozitivnim emocijama i mislima, a iz toga mogu nastati najdivnije stvari poput ljubavi, radosti, sreće, mira i blagostanja. Nadam se da vam je ovaj deo bio lak za razumeti pa ću sada preći konkrento na rešenje problema iz naslova.

Pozitivne emocije

Zaključak

Sve je u komunikaciji, bilo verbalnoj ili ne verbanoj. Ono kako osećate osobu sa kojom razgovarate, ali i kako se vi osećate dok razmenjujete energije putem konverzacije. Potrebno je na trenutak zastati i postaviti pitanje sebi, “ kako se ja osećam sada dok me ovaj čovek psuje?“.

Ovo je prost primer kako bi ste uvideli kako ovo funkcioniše. Dakle, taj prvi osećaj, intuicija je gotovo uvek u pravu. Kakvu god emociju da ste osetili, pozitivnu ili negativnu, sada je potrebno ispoljiti je, jer će u suprotnom ostati zarobljena u vama.

Ovo zadržavanje emocija u sebi se nikada nije pokazalo kao dobro rešenje, već naprotiv, samo može naštetiti vašem zdravlju. Zato je potrebno pronaći pravi način da se kroz komunikaciju oslobodi ta emocija koja nadolazi. Ne govorim da vam to da trebate započeti svađu, već da sebe oslobodite emocije koja je naišla, to možete uraditi na diplomatski način.

Uvek možete odgvoriti toj osobi koja vas vređa nešto tipa „žao mi je što se tako osećaš, možda si samo nesrećan“. Na ovaj način pokazujete da se niste našli uvređenim, ispoljili ste emociju, pokazali empatiju, a u vama nije ostalo ništa otrovno što vam kasnije može praviti probleme.

Nadam se da vam se ovaj kratki tekst dopao i da će vam biti od koristi. Ako još nekako mogu da vam pomognem budite toliko slobodni da mi pišete putem društvenih mreža ili preko kontakt forme na ovom sajtu, biće mi zadovoljstvo ako zajedno uspemo da rešimo probleme.

Ostanite zdravi! Želim vam sve najbolje. Do sledećeg čitanja, živeli!