Masna jetra

Masna jetra – simptomi i čišćenje jetre

Simptomi masne jetre i kako je očistiti

Skoro svako ima bar malo masnu jetru, za svaki slučaj je očistite od masnoća i bićete zdraviji. Kožni problemi i masna jetra su neraskidivo povezani. Psorijaza, ekcemi, seborejični dermatitis i druge kožne bolesti su neposredno vezane za rad jetre. Toksini, alkohol, nezdrava ishrana, pušenje, virusi, sve ovo dovodi do oboljenja jetre i može biti vrlo opasno po vaše zdravlje.

Klinička slika kod većine ljudi sa nealkoholnom masnom jetrom je bez ikakvih simptoma, dok samo retki navode nelagodu u gornjem desnom delu trbuha, ispod desnog rebra ili pojačan umor.

Bolest jetre pogađa unutrašnje organe. Sve što vidite na vašoj koži je signal da u organizmu postoji problem na koji morate da obratite pažnju. Sve to skraćuje vaš život i zato je neophodno temeljno očistiti jetru. Osim detoks terapije jetre, vodite računa o ishrani, više se krećite i pokušajte da odbacite štetne navike (pušenje, previše alkohola, loša ishrana, fizička neaktivnost, stres).

Masna jetra

Jednostavan prirodni napitak za totalno čišćenje masne jetre

Vaše zdravlje zavisi od toga kako se telo čisti od toksina. A vaša jetra je glavna fabrika za čišćenje od toksina. Svi smo svakodnevno izloženi uticaju iz spoljašnje sredine, proizvodima, hemikalijama i prerađenoj hrani. U borbi sa toksinima počnite od čišćenja jetre, koja je pod uticajem slobodnih radikala i toksičnih materija vremenom postala masna.

Vaše telo uklanja najveće količine toksina preko jetre i zato je održavajte u dobrom stanju. Nakon sledeće terapije osetićete pročišćavanje iznutra i spolja.

Napitak od jabuka, šargarepe i cvekle za čišćenje masne jetre

Recept –

Uzmite tri veće šargarepe
Jednu jabuku
Jednu cveklu

 • Operite ih, očistite ih i ubacite u sokovnik (ako nemate sokovnik iskoristite sledeći recept u nastavku teksta)
 • Napravite sok
 • Možete dodati kockice leda ako je leto ili malo đumbira
 • Ovo pijte svakodnevno i vaša jetra će veoma brzo biti očišćena.

Jabuke uklanjaju toksine iz sistema organa za varenja i holesterol u krvi, pa se tako smanjuje količina štetnih materija koje bi mogle dodatno opteretiti jetru. Tu osobinu imaju zahvaljujući prisutnosti pektina u njihovom sastavu. Sve vrste jabuka su dobre za detoksikaciju.

Šargarepe stimulišu rad jetre i ubrzavaju tromu jetru. Baš kao i jabuke, sprečavaju akumulaciju toksina i tako podstiču jetru da bolje funkcioniše. Odličan su izvor beta-karotena.

Sposobnost cvekle da čisti jetru od masnoća čini je jednom od savršenih sastojaka za čišćenje jetre. Fitonutrijenti, koji su deo cvekle, imaju jako antiinflamatorno dejstvo. Poboljšava cirkulaciju i daje telu dovoljno energije za čitav dan.

Zeleni čaj za čišćenje i detoksikaciju jetre

Recept –

 • Kuvajte 2 dl vode do ključanja
 • Sklonite sa peći i sačekajte malo da se temperatura smanji
 • Jednu kafenu kašicicu zelenog čaja stavite u cediljku i stavite na šolju
 • Sipajte vodu preko zelenog čaja i pustite da on polako pusti aromu u vodu

U Japanu ovo je više umetnost nego obično spremanje čaja !

Promešajte na svakih pola minuta i proverite da li vam ukus odgovara. Čaj možete zasladiti sa malo meda ili dodati malo cimeta, đumbira po vašem ukusu. Jedna do dve šolje dnevno je sasvim dovoljno da se vaša jetra preporodi i vi zajedno sa njom. Najviše sedam šolja zelenog čaja dnevno smete popiti.

Masna jetra - simptomi i čišćenje jetre

Kućna terapija za detoksikaciju masne jetre bez pravljenja napitaka

Ekstrakt artičoke štiti jetru i podržava detoksifikaciju. Ekstrakt lišća artičoke može pomoći u zaštiti jetre i regeneraciji tkiva. Ekstrakt artičoke pospešuje proizvodnju žuči, što pomaže u uklanjanju opasnih toksina iz jetre. Antioksidansi u ekstraktu artičoke mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog oštećenja.

Paracetamol ( protiv bolova ) često uzrokuje toksičnost jetre zbog oksidativnog oštećenja i smanjenog sadržaja glutationa. U istraživanjima koja su rađena na pacovima pokazalo se da ekstrakt artičoke može pomoći u zaštiti jetre kod prekomerne doze paracetamola.

Bezalkoholna masna bolest jetre je jedan veliki zdravstveni problem. Oksidativni stres i zapaljenje su faktori rizika za ovu bolest. Ekstrakt listova artičoke može zaustaviti zapaljenje jetre.


Važna napomena : dojilje ne bi trebalo da konzumiraju artičoke jer nepovoljno utiču na lučenje mleka!

Zeleni čaj deluje kao antioksidans, a supstance koje su u čaju kao što su polifenoli i hlorofil, u velikoj meri mogu poboljšati zdravlje vaše jetre. Zeleni čaj poboljšava varenje, ubija bakterije i generalno, produžava životni vek.
Zbog toga zaslužuje titulu jednog od najboljih prirodnih detoksikatora.

Kućna terapija za detoksikaciju masne jetre bez pravljenja napitaka

Zaključak

Postoji alkoholna masna jetra i nealkoholna masna jetra. Nealkoholna masna jetra je najčešća hronična bolest jetre među odrasloj populaciji.

Masna jetra se stvara tokom alkoholizma, kada ste gojazni, tokom gladovanja i u šećernoj bolesti. Ako sumnjate da imate masnu jetru ili da imate zdravsteni problem koji je prouzrokovan zbog masne jetre, preporuka je da to proverite na osnovu laboratorijske analize.

Pogledajte da li imate uvećanje aminotransferaza, gama-GT, bilirubinemija, blag pad faktora koagulacije, ili idite na ultrazvuk, biopsiju jetre i histološki pregled.

Terapija obuhvata lečenje same jetre i lečenje pridruženih metaboličkih poremećaja. Budući da je većina bolesnika gojazna i boluju od metaboličkog sindroma, treba se fokusirati na lečenje pridruženih metaboličkih poremećaja poput :

 • hiperglikemije ( stanje povišenog nivoa šećera u krvi ) Prirodni preparat za visok šećer u krvi, pogledaj iskustva.
 • hiperlipidemije ( porast holesterola i/ili triglicerida sa niskim vrednostima HDL – high density lipoprotein u plazmi, što doprinosi bržem nastanku ateroskleroze – Ateroskleroza je sužavanje arterija usled nakupljanja naslaga na zidovima arterija )
 • promenom životnih navika ( ishrana, fizička aktivnost, psihički mir,..)
 • farmakoterapijom ( uzimanje nekog od lekova namenjenih za ublažavanje ili stabilizaciju tegoba, a koje prepisuje psihijatar. Za ovu vrstu terapije najvažnije je pridržavati se lekarskih uputstava ).

Pozitivan efekat na lečenje ovog problema ima polivitaminska i hepatoprotektivna terapija. Opet vam skrećemo pažnju, ako sumnjate na masnu jetru to nije teško proveriti, idite kod vašeg lekara po uput za labaratoriju. I nakon toga ćete dobiti terapiju.

Odlazite često u prirodu da se relaksirate, jer je zagađen vazduh pun toksina, a vi ga udišete i tako stvarate nepovoljan uticaj za vašu jetru! Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan i da ćete na ovom sajtu pronaći još sličnih/korisnih tekstova. Ostanite zdravi. Do sledećeg čitanja, živeli!