face 157398 640 1

Kako pobediti sujetu?

Verovatno ste se nekada zapitali. Kako pobediti sujetu?Kako pobediti ego? Odgovori se vec nalaze u nama, samo ih trebamo potraziti. Sama rec sujeta se u bukvalnom prevodu opisuje, kao praznina. Ali mnogo je veci problem kada sujeta zauzme neko bitno mesto u zivotu, i krene da remeti odnose i zdravlje. Pobediti sujetu nije uopste lak posao, i zato treba pokusati razumeti probleme koje ona izaziva, pa tek onda, raditi na resavanju problema.

Kako pobediti sujetu?

Razumevanje

Evo jedne definicije koja najbolje opisuje sujetu. Ona je kamen spoticanja na putu licnog razvoja, i ometa kapacitete licnosti da raste, razvija se i da se oslobodi svog ega.

Postoji razika izmedju prepotentnosti i samosvesti, i to treba razumeti. Kada za nekog kazete da je prepotentan, onda verovatno mislite da je to osoba koja zivi od hvalisanja. Titule su takvoj osobi na prvom mestu i cesto se njima razmece i hvali pred svima. Oseca potrebu da svima jasno stavi do znanja i prikaze svoju inteligenciju, da predstavi uspehe i priznanja. Najprostije receno, trazi potvrdu svoje vrednosti.

A kada dobije takvu potvrdu, onda se oseca mocno, stice uticaj trijumfa i jako je uzbudjena. Takva satisfakcija obicno bude kratkog daha i onda je stalno u potrazi za novim potvrdama, kako bi nahranila svoj ego i sujetu. Ovo je, na zalost kao droga i osoba lako moze postati zavisna. Upravo zbog toga, nimalo nije lak posao pobediti sujetu.

Osoba, zadojena sujetom, dozivljava lazni ponos a to se veoma razlikuje od samopostovanja. Svako moze uvideti razliku, kada neko ima visoko misljenje o sebi, ali ume da saslusa druge i ne hvali se toliko, dok sa druge strane, poznaje osobu koja je na svoje uspehe i titule toliko ponosna, da samo o tome prica. Kada pokusate da razgovarate sa takvom osobom, verovatno vas nece saslulsati, ili ce jednostavno nastaviti da govori o sebi.

Takve osobe su definitivno sujetne, i imaju konstantan poriv da hrane svoj ego, a tako i zadovoljavaju svoju sujetu, ali na zalost to moze izazvati samo probleme. Istina je da svi volimo kada nas neko pohvali zbog nekog rezultata koji smo postigli, ali necemo sada ziveti od toga. Zar ne?

Postoji sistem vrednosti koji je razlicit za svakog pojedinca, ali sustina problema koji nastaju, kada sujeta preuzme vodecu ulogu u nama, je sledeca.

Sujeta neminovno izaziva infaltivna osecanja i probleme :

Nesigurnost

Slabost

Nemoc

Gnev

Ljutnja

Zavist

Mrznja

balans-ego-sujeta

Karakteristicne osobine za sujetnu osobu su:

Prepotentnost

Hvalisavost

Lazni ponos

Potistenost

Bezvoljnost

Apatija

Ocaj

ego

Ego

Verujem da je svako od nas nekada u proslosti, ili mozda upravo sada imao, ili ima problem sa egom. Ego je konstantno gladan i ne dozvoljava da se udara po njemu. Ne trpi uvrede i kritike, dobronamerne savete i predloge. Ako mu se, ne daj boze neko suprotstavi, nastaje veliki problem. Najbolji je i naveci, najpametniji i pun ponosa. Poznajete nekoga?

Naravno ovo je oblast koja je usko povezana sa sujetom, i dobra stvar kod resavanja ovih problema jeste aksiom, da svako resenje polazi od ega. Kada je ego miran, i kada mu mi ne dozvolimo da „divlja“, sve postaje mnogo lakse. Sloboda ega podrazumeva, jacanje svesti da ego postoji u nama, ali da on ne prestavlja nasu licnost, vec je neka vrsta prizme kroz koju posmatramo svet i ljude oko sebe.

Svaka kritika koju dobijemo, upucena je samo jednom delu nase licnosti, nekoj nasoj osobini, ponasanju ili postupku, a ne nasoj licnosti u celini. Kada ovo shvatimo, necemo imati problem primiti kritiku, i nasa reakcija na nju bice ZAHVALNOST, a ne gnev, mrznja i prezir.

Postavite sebi pitanje, koje od vasih zelja su bile odraz vaseg bica, a koje odraz vaseg ega? Ego ne predstavlja identitet, i mi treba da shvatimo da je on samo filter kroz koji posmatramo sebe, druge i svet oko nas. Kada osoba dozivi da nije svoj ego, ona vise ne zudi za prihvatanjem od strane drugih, vise ne tezi ka savrsenstvu. Moze slobodno i udobno da zivi u svojoj kozi, zato sto se vise ne identifikuje cvrsto sa svojim ego programima, stecenim identitetima i uverenjima.

Dozivljaj da nismo ego osobadja, i uvodi nas u svet prave samospoznaje i unutrasnjeg mira.

sujeta-ego-balans

Kako pobediti sujetu?

Kada ste razumeli opsti pojam sujete, glavne odlike i sustinu ega, sada je vreme da predjemo na resavanje problema. Kada je ego utisan i miran, sujeta ne dobija mnogo prostora da raste i razvija se. Unutrasnji mir i blagostanje sada ima potencijal za rast i razvoj. Tako licnost dobija sasvim drugi identitet i postaje svesna svog postojanja.

Sujeta je otrov za dusu, rusi prijateljstva, ugrozava veze i sprecava napredak na poslu, pa tako i napredak licnog rasta i razvoja. Prevladavanje sujete je put ka bezuslovnom prihvatanju sebe. Kada pocnete da volite bez interesa i zelje da posedujete nekog ili nesto, onda mozete reci da ste pobedili sujetu.

Covek ne treba da tezi savrsenstvu, vec da zavoli sebe sa svim svojim manama i vrlinama. Treba imati tu svest o tome, da ne mozemo biti savrseni u svemu, te da nije mudro stalno ste uporedjivati sa drugim ljudima. Za nas sveukupni rast i razvoj, mnogo je adekvatinije porediti se sa samim sobom, i tako stalno uvidjati koliko smo danas u necemu bolji, u odnostu na juce.

Sujetu i ego mozemo iskoristiti u nasu korist, tako sto cemo je tretirati kao saveznika. Ovo moze biti veoma koristan vodic u preispitivanju oblasti u kojima nismo toliko uspesni. Kako rastu nase kompetencije, jacace sigurnost i samopouzdanje, a opadace nivo sujete.

muskarac-razmisljanje-afirmacija-meditacija

Zakljucak

Tokom svog zivota, imao sam prilike da saradjujem sa puno obrazovanih ljudi, neki su ponosno nosili titule psihologa, psihoterapetua itd. Najveci problem koji su imali jeste sujeta. Porazavajuca cinjenica za mene, je bila saznanje i svest o tome, da takvi ljudi imaju uticaja na druge ljude i da posao ne obavljaju kako valja. Poducavaju i sire svoja znanja, jer za to imaju „kompetencije“ na papiru, ali kada zadjete u dubinu, tako je velika praznina.

Ovo je bio jos jedan razlog da krenem da se bavim ovom temom. Nabavio sam tu titulu koja je okolini vazna, i polako krenuo da rastem i da se razvijam. Postepeno su rasle i moje kompetencije, ali naravno kroz vezbu i istrajnost, postigao sam da moj ego i sujeta, nemaju toliku moc da uticu na moj zivot.

Afirmacija je veoma bitna za postpuak utisavanja ega i sujete. Zasto? Pa hajde da to kazemo ovako. Naime, bio sam sve ono sto sam opisivao na pocetku teksta. Nisam dozvoljavao da mi se uputi kritika, stalno ljut na nekoga zbog necega, pa tako i humor koji se odnosio na mene, nisam prihvatao lako, vazno mi je bilo da mi drugi kazu, kako sam u necemu dobar. Kada dozivim nepravdu, cesto sam osecao gnev. Nisam se osetio dobro zbog toga, ali nikako nisam uspevao da pronadjem resenje.

Afirmacija i reiki, meditacija i rad na sebi, su sve ono sto mi je u ovoj oblasti veoma pomoglo. Ove probleme sam resio tako sto sam svakoga jutra sebi ponavljao, naravno pre meditacije, utisavam svog ego. Cesto puta, i danas kada dodjem u takvo iskusenje, prodju mi te reci, utisaj svoj ego. Ovo je mnogo mocna vezba koja daje fenomenalne rezultate.

Sve se odmah preokrene u pozitivnom smislu. Moje reakcije na okolinu, postale su drugacije, tok misli krenuo je u drugacijem smeru i komunikacija je prosto savrsena. Moj um ce konstanto postavljati ovakve izazove, i ja sam toga svestan, ali je veoma vazno prepoznati takav momenat, i odmah mu uskratit moc. Prostom i jednostavnom afirmacijom koju izgovaram sebi. Utisavam svoj ego.

Shvatio sam takodje da je ljudska psihologija usko povezana sa jednostavnoscu. Sve je vrlo jednostavno, samo treba umeti primeniti afirmaciju. Kada covek postane svestan sebe, svestan trenutka u kome zivi, onda je veoma lako utisati ego, napraviti korak napred ka cilju, i postepeno ali konstantno poboljsavati kvalitet zivota.

Stojim vam na raspolaganju za sva pitanja. Nadam se da ce vam se ovaj tekst dopasti, ako je tako podelite ga sa prijateljima. Mozda nekome promeni percepciju, osvesti njegov svet i donese mir i radost njegovom zivotu. Zelim vam svako dobro. Ostanite mentalno zdravi. Do sledeceg citanja, Ziveli!