pharmacy 4753341 1280 1

Šta posle hemoterapije ?

Nakon hemoterapije je vašem organizmu potreban oporavak i detoksikacija. Ali od velikog značaja za vaše zdravlje je takođe, i podizanje imuniteta. U ovom tekstu ću vam opisati kako je izgledao čitav proces oporavka, nakon primljenih dvanaest ciklusa hemoterapija.

Imunitet

Imunitet

Kada ste završili poslednji ciklus hemoterapija, vrlo je verovatno da vas očekuju razna snimanja i kontrolni pregledi, pa na kraju i onkološki konzilijum. Hemoterapije su bile veoma mučne i konačno je sa njima gotovo. Kraj jedne ere, ali i početak nove.

Sada je potrebno staviti fokus na isceljenje organizma, pružanje podrške svom imunom sistemu, ali i uraditi detoks. To se može uraditi na nekoliko načina, ali ono što je najbitnije, je ustvari mentalni sklop. Kada ste u svojoj glavi ostali pozitivni i očuvali zdrav razum, sada je vreme da se posvetite samo sebi i svom isceljenju.

Pustite doktore da se bave bolestima, nemojte puno pričati i razmišljati o bolesti. Razmišljajte o svom životu kao jednom predivnom putovanju koje vas očekuje, avantura koja tek sledi i radostima koje dolaze. Pronađite nešto što ste od uvek želeli da uradite, uradite to sada. Idite na mesta na kojima nikada pre niste odlazili.

Smejte se i budite srećni. Volite sebe i ljude koji vas okružuju. Pripremajte sebi zdrave obroke, zdrave užine i krećite se što više. Ukoliko je to moguće budite što više fizički aktivni, jer ni jedna vrsta bolesti, a pogotovo kancer, ne podnosi kretanje.

Omogućite svom telu što više enzima i proteina, a što manje šećera i belog brašna. Pronalazite načine da stalno okupirate vaš um kako ne bi puno razmišljao o bolesti. Radite nešto u bašti, po kući, u prirodi ili bilo šta što vas raduje i veseli. Planirajte putovanja, odlazite pored reke i u šumu.

Šuma pomaže vašem telu da proizvede crvena krvna zrnca koja su glavni faktori kod podizanja imunog sistema. Vaše telo tako dobija velike količine kiseonika, i vaš duh ostaje u miru i skladu sa prirodom, što potkrepljuje organizam i kompletno zdravlje uopšte.

Možete uzimati cveklu sa limunom, đumbirom i medom. Ovo je već svima dobro poznat recept, ali pored toga postoji još nekoliko suplemenata koji će vam puno pomoći da povratite svoje zdravlje, a to su:

 • ulje crnog kumina
 • reiši i kordiceps glive
 • genodermalucidum gljiva
 • propolis kapi
 • jaja od prepelice
 • različite vrste vitamina gotovo svih komleksa

Na ovom sajtu postoji jedan tekst u kome sam pisao o podizanju imuniteta hranom, pa ako vas to bude zanimalo, taj tekst možete pronači ovde.

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje

Na neki način, dobar deo teksta koji ste već pročitali u tekstu iznad, može puno doprineti vašem mentalnom zdravlju. Ali ja bih izdvojio još nekoliko metoda koje mogu da vam promene život na bolje. Tako ćete popraviti raspoloženje i unaprediti vaš način razmišljanja.

Što će za krajnji cilj imati pozitivnije misli, smirenje duše, a šta neminovno dovodi do kompletnog unapređenja zdravstvenog stanja, pa tako i života uopšte. Postoji nekoliko stvari koje svakoga dana možete raditi kako bi ste dosegli do ovih blagodeti, a to su:

 • meditacija
 • izgovaranje pozitivnih afirmacija (referenci)
 • promena naučenih uverenja
 • promena stavova
 • planiranje svakodnevnih aktivnosti
 • akcija
 • učenje novih tehnika i metoda za unapređenje kvaliteta života
 • planiranje i ostvarivanje ciljeva
 • opuštanje i relaksacija
 • ugađanje sebi
 • slušanje muzike

Naravno da ovaj spisak može podrazumevati još mnogo stvari, ali bitno je da shvatite da je poenta biti srećan i pronaći radost na ovoj planeti zemlji. Jer je sreća ta koja hrani dušu, a kada je duša koju imamo zadovoljna, onda se i telo raduje. Nestaju bolesti i patnje, ostaje taman toliko prostora da se u nju useli osećanje zadovoljstva, mira, zdravlja, ljubavi i blagostanja.

Ovo je upravo, sve ono što nam je pored vode i hrane zaista potrebno, kako bi smo ostvarili potpunu satisifakciju i dotakli svrhu postojanja i vrednost življenja. Ako ste ovo razumeli, onda vam je potpuno jasno da nakon završenih ciklusa hemoterapija, imate dosta posla.

hemoterapije

Zaključak

Jedino vi odlučujete da li ćete nešto promeniti i krenuti da se usavršavate i radite na sebi, ili ćete ostati žrtve i čekati čudo. Moja preporuka je da krenete da radite ovo prvo. Zašto? Ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice i jedne velike istine, a to je neko jednom veoma lepo rekao.

Oslobodi se prošlosti, oslobodi se budućnosti, oslobodi se sadašnjosti. Sa srcem koje se ni za šta ne hvata stižeš na mesto koje je izvan patnje.

Jedino vreme koje zaista imamo je upravo sadašnji trenutak i samo mi biramo kako ćemo ga iskoristiti. Da li će proći u maštanju i na tome ostati, ili ćete preduzeti neku akciju i nešto promeniti na bolje. Evo jednog primera… Ja sam preduzeo akciju, prekjuče sam maštao o ovome, juče sam planirao, a već danas napisao ovaj tekst koji je pred vama.

Pitam se šta bi se dogodilo, da sam ostao samo na maštanju, ili da je zapelo kod planiranja, da sam odustao ili odložio akciju?! Vrlo verovatno ovaj tekst ne bi bio napisan, vi ga ne biste pročitali, ili.. sami nastavite niz… Dakle, akcija je veoma važna, pogotovo u tom prvom koraku koji treba da napravite nakon hemoterapija.

meditacija

Ne morate da imate potpuno jasnu sliku svih koraka kojima trebate koračati kroz život. Bitno je biti odgovoran, napraviti prvi korak i snažno verovati da će svaki sledeći doneti nešto bolje. Pa čak i kada se desi neuspeh i pad, nema odustajanja, važan je krajnji cilj, a to je isceljenje.

Negde sam čuo da je neko jednom rekao… Najbolje što mogu da uradim za svoju porodicu jeste da ja budem dobro.I ovo je velika istina. Kada umreš najviše pati porodica, njima je najteže. Kada si bolestan takođe, bolesna je i cela porodica, i niko nije istinski srećan. Osetio sam ovo na svojoj koži zato mislim da sam kompetentan da vam sve ovo pričam.

Svrha, poenta i smisao života je biti srećan i usrećiti drugoga. Konstanta transakcija ljubavi među ljudima, međusobno poštovanje, tolerancija i zadovoljstvo, jesu pravi i jedini načini za pravilno putovanje koje se zove život. Tako da ako ste nekada imali dilemu oko ovih stvari, nadam se da ćete već sada dobiti ideju i kom smeru treba da idu vaše misli.

Volim da mislim da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete u njemu pronaći neke korisne informacije, ali takođe i snagu, inspiraciju i podršku, kako bi ste ostali zdravi, srećni i veseli. Želim vam svako dobro. Ostanite zdravi. Do sledećeg čitanja, živeli!