upset 534103 1280 1

Depresija – Kako pobediti depresiju zauvek ?

Depresija je stanje u kojem se gubi energija, nastaje pad raspoloženja, gubitak osećaja zadovoljstva pa tako i osećaj bezvoljnosti, ali i nedostatak volje za životom. Ovakvo opasno stanje u kome ste se našli, ni malo nije bezazleno. Odnosno, trebate pronaći snagu da uvidite da ste se našli u problemu, a izlaz iz toga morate pronaći na bilo koji način.

Prepoznavanje

To zapravo znači da depresiju možete pobediti jedino ako nameravate da to učinite. Možda vam neko od vaših ukućana može pomoći u tome, ali najvažniji u celoj priči ste jedino vi, pa tako sve polazi od vas. Prvi korak koji morate preduzeti jeste da naučite da prepoznate svoj način razmišljanja.

Da steknete uvid u to, da li je to ispravan način razmišljanja, ali i kako promeniti nešto na tom polju?! Ako je potrebno trebalo bi da zapišete na papir sve što mislite da treba. Krenite u realizaciju nakon što ste napravili plan.

Kako pobediti depresiju zauvek ?

Socijalizacija

Još jedan vid samopomoći može biti druženje sa ljudima. Socijalizujte se i pokušajte da veći deo vremena provodite u društvu ili sa ljudima koji vam prijaju. Smeh, šala, druženje ili bilo koja aktivnost koja će vas zaokupirati, može biti od velike pomoći za vaše mentalno zdravlje.

Depresija se može prevazići na nekoliko načina, ali najprirodnije bi bilo da pokušate da zabavite sebe i svoje misli usmerite na nešto pozitivno. Pozitivno razmišljanje, druženje sa pozitivnim ljudima, fizička aktivnost, hobi ili bilo šta što može doprineti tome da pobeditie depresiju i izađete iz takvog stanja, treba primeniti.

depresija-pozitivizam

Pozitivizam

Takođe, ugađanjem sebi i ispunjavanjem nekih davnih želja može biti od pomoći. Vi ćete se definitivno osećati bolje i doprinećete poboljšanju svog mentalnog zdravlja na duge staze. Kada jednom budete uveli sva ova ponašanja i krenuli u realizaciju, a na sve to dodate i puno ljubavi, depresija će nestati zauvek.

Kao nešto što je od veoma velike važnosti mora se spomenuti, a to je ljubav. Ljubav prema svima i svemu što vas okružuje, pomoćiće vam da ne budete ogorčeni i nesrećni. Iz osećanja ljubavi mogu nastati predivne emocije zahvalnosti i sreće.

Zahvalnost za sve ono što već posedujete uvodi u novu dimenziju sreće i radosti. Osećanja pripadnosti, zahvalnosti, bezbrižonsti, zadovoljstva i jedinstva, takođe mogu doprineti poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja, ali i približiti vas preovladavanju depresije.

Pokušajte da sa puno ljubavi pristupite svemu onome što već posedujete i budite zahvalni na tome. Budite uporni i sačekajte da se javi taj osećaj u stomaku ili u grudima. Ovo je važan preduslov, nakon kojeg možete probuditi najlepše emocije koje su u vama.

Depresija

Emocije

Kada jednom budete bili vođeni emocijama, razumećete šta je potrebno preduzeti, onda i depresija postaje prošlost. Okrećete se mnogo lepšim stvarima i tada se rađaju nove ideje i mogućnosti. Bitno je preduzeti akciju i pratiti ono što se dešava i pokušati da održite korak sa tim.

Na svakodnevnom nivou uradite po nešto što vas raduje i što vam dušu greje. Stvorite novu naviku koje ćete se pridržavati. Pronađite nešto što ćete raditi kako bi ste mogli da izbacite negativnu energiju iz sebe, tugu, bes, ili bilo šta što vas navodi da budete depresivni.

Kako pobediti depresiju zauvek ?

Postoji nekoliko vrsta depresije, nekoliko vrsta lečenja i preovladavanja, mi se time nećemo baviti u ovom tekstu, ali pokušaćemo da dođemo do nekih rešenja kako bi ste sami sebi mogli pomoći i zauvek pobediti depresiju. Neki od tih načina su :

  • Razgovor sa osobom od poverenja (otvorenost)
  • Obavljanje nekih aktivnosti koje vas raduju i čine srećnima
  • Budite u kontaktu sa ljudima (socijalizacija)
  • Fizička aktivnost
  • Redovno spavajte i zdravo se hranite
  • Izbegavajte alkohol i psihoaktivne supstance
Depresija - Kako pobediti depresiju zauvek ?

Zaključak

Deperesija se posmatra kao duševni poremećaj i zbog toga je veoma važno potražiti pomoć na vreme. Ako budete imali bilo kakvih pitanja, ja vam naravno stojim na rapolaganju. Ako osećate simptome depresije i to već prelazi u ozbiljne probleme onda obavezno potražite pomoć lekara ili nekog stručnog lica.

U većini slučajeva depresiju možete pobediti sami, možete prevazići ovaj problem i potpuno normalno nastaviti svoj život, ali u nekim situacijama to je znatno otežano, pa se preporučuje da pokušate pomoći sebi na bilo koji način. Ono što je najvažnije u celoj priči jeste to da ne smete odustati i predati se.

Činjenica je da se iz depresivnog stanja može izaći, da se problemi mogu prevazići i uz pravu stručnu pomoć, može se pobediti depresija zauvek. Socijalizacija je od velikog značaja za vaše mentalno zdravlje, za duševno zdravlje i za okupaciju vašeg uma koji se grčevito bori sa depresijom.

Kada ste često u društvu vi nemate vremena da razmišljate o problemima i nedaćama koje su vas snašle. Neko se možda našalio i vi ste počeli da se smejete. Iz razgovora sa ljudima ste saznali nove korisne informacije koje su vam od značaja. Još mnogo benefita pruža socijalizacija, ali kapiram da ste shvatili poentu.

Nadam se da će vam ovaj tekst biti koristan i da će vam pomoći u preovladavanju depresije na duge staze. Ako budete imali bilo kakvih pitanja, nedoumica ili ako mogu da vam pomognem na bilo koji način, budite toliko slobodni da mi pišete. To možete uraditi putem kontakt forme, preko društvenih mreža ili email adrese nemrznji@gmail.com …

Ako su vam ovi tekstovi bili korisni, pošaljite ih prijatelju kome je potrebno da ih pročita, podelite na društvenim mrežama ili jednostavno ostavite feedback. Pridružite se ovoj grupi koja je osnovana za pomoć i podršku svim ljudima koji imaju problema sa depresijom (dugme ispod teksta). Ostanite zdravi, srećni i radosni. Želim vam svako dobro. Do sledećeg čitanja, živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.