Vrtoglavica

Vrtoglavica – Uzroci, simptomi i lečenje

Vrtoglavica se klasifikuje kao poremećaj orijentacije u prostoru. Odmah na početku moram da vam kažem da postoji više od 300 razloga zbog kojih bi ste mogli da imate vrtoglavicu. Kako bi ste bili sigurni da problem nije izazvan nekim težim oboljenjem, predlažem da se obratite lekaru i uradite dodatne analize, kako biste imali pravu sliku svog trenutnog stanja.

Vrtoglavica - Uzroci, simptomi i lečenje

Vrtoglavica – Uzroci

Kao što sada već znate, postoji mnogo mogućih uzroka zbog kojih možete imati vrtoglavicu, načešći su poremećaji moždanog nerva, uklještenje i promene u tkivu vratne kičme, kratkotrajni nedostatak krvi u mozgu, naprezanje mišića, stres, starenje i napetost. Naravno, do vrtoglavice može doći usled upale vestibularnog nerva, ili uzrok može biti psihološke prirode.

Uzroke nastanka ove pojave može odrediti isključivo lekar, pa vam svakako preporučujem odlazak lekaru i detaljnije ispitivanje vašeg stanja. Ali mi se svakako možemo posvetiti simptomima i nekim mogućim rešenjima ovog problema.

Vrtoglavica – simptomi

Budući da znamo činjenicu da vrtoglavica nije bolest, ipak njeni simptomi mogu da nas zbune i da učine da nam njihova manifestacija izuzetno liči na to. Simptomi mogu biti poput osećaja okretanja oko glave ili u glavi, odnosno gubitak orijentacije u prostoru.

Svakako, oba simptoma su definitivno neprijatna, i mogu izazvati paniku i strah kod onoga ko ima ovakvih problema. Sve smetnje mogu da se pogoršavaju naglim pokretima glave, okretanjem ili promenom položaja tela, u zavisnosti od trenutka u kom je vrtoglavica nastala.

Kod otkrivanja i dijagnostifikovanja uzroka i simptoma učestvuju lekari specijalisti : neurolog, otoneurolog neurotraumatolog i fizijatar. Takođe, ovi lekari će vam odrediti terapiju i dalje lečenje, tako da ćemo u ovom tekstu predstaviti nekoliko načina za prvu pomoć, ili samopomoć u slučaju vrtoglavice, i naglasiti još jednom važnost ovog problema.

Vrtoglavica – lečenje

Ukoliko se nađete u društvu osobe koja ima problema sa vrtoglavicom možete joj pomoći tako što ćete je smestiti u udoban položaj za glavu, lagano je masirati i staviti hladne obloge preko čela i lica. Izbegavanje kofeina i cigareta će definitivno pomoći u razvitku daljih simptoma i sprečavanju pojačavanja intenziteta simptoma.

Takođe, izbegavanje začinjene hrane, opuštanje, disanje i masaža mogu biti nekoliko činilaca značajnih za olakšavanje simptoma vrtoglavice. Ipak, veoma je važno rano otkrivanje uzroka zbog daljeg toka lečenja. Sada želim da vam ispričam svoje iskustvo.

Vrtoglavica - simptomi

Vrtoglavica koja traje 14 dana

Bilo je to jedno vrelo letnje veče, mislim da sam imao oko 20. godina. Skupilo se društvo, pilo se i jelo, međutim kako je vreme prolazilo, nestalo je alkohola, i onda smo svi posegli za tim što je ostalo, belo vino. Pre toga smo svi pili neko domaće crno vino, jako ukusno, pitko, predivno.

Sve je bilo super, međutim ja sam se ujutru probudio sa nenormalnom vrtoglavicom. Objekti su mi se udaljavali i približavali, osećao sam se nestabilno dok hodam, pogotovo dok vozim. Da bi ironija bila veća, u tom trenutku sam bio zaposlen kao viljuškarista u jednoj renomiranoj kompaniji.

Naravno, odmah sam se požalio svojim nadređenima da imam problema i da ne znam kako ću i da li ću moći da obavljam posao kako valja. Nisam dobio potpuno razumevanje od njih, i morao sam da nastavim da radim. To je bio pakao. Svakoga dana sam proživljavao isto, simptomi nisu nestajali i bilo mi je sve teže.

Jednoga dana sam bio toliko uplašen da ću se prevrnuti sa viljuškarem i odmah sam otišao kod nadređenog da još jednom pokušam da prijavim problem. On mi je rekao da sam to samo umislio i da pokušam da reagujem kad god osetim simptome.

Nisam imao drugog rešenja, pa sam ga poslušao. Svaki put kada bih osetio nestabilnost, vrtoglavicu i taj nemir izazvan simptomima, ja sam na glas izgovarao, ma nije mi ništa, umislio sam, jači sam od toga. Prvi put, nije uspelo. Drugi put, takođe, ništa. Već treći put, kao da sam prekinuo simptome baš u nastajanju.

Pokušao sam još nekoliko puta, i na kraju su simptomi prosto nestali. Neverovatno, ali istinito. Ubedio sam svoju podsvest da su vrtoglavica i ta nestabilnost koju osećam, nerealni i da su samo u mojoj iluziji. Uspelo je napokon. Bio sam presrećan zbog toga. Putem autosugestije sam izlečio vrtoglavicu.

Sada ne mogu da kažem da se svi oblici vrtoglavice mogu izlečiti ovim putem, ali to je moja istinita priča, pa eto možda nekom pomogne. Svakako predlažem da se kod ovog problema najpre obratite lekaru i pokušate da otkrijete prave uzroke svog problema.

Nadam se da će vam ovaj tekst biti koristan i da će vam doneti nešto dobro. Ostanite zdravi, do sledećeg čitanja, živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.