nurse 2141808 1280 1

Biološka terapija u onkologiji

Biološka terapija se lakše podnosi u odnosu na sve druge vrste hemioterapija, i kreirana je da ciljano utiče na ćelije kancera. Biološke terapije se prepisuju na osnovu izveštaja o genetskom testiranju, koje je izvršeno na vaš zahtev. Testiranje se vrši tako što se od uzorka tkiva koje je hirurg izolovao, prilikom hirurške intervencije, uzimaju kalupi.

Biološka terapija

Biološka terapija

Kada se dobiju rezultati, onkolozi tada određuju koje ćete lekove tada dobiti, kao i trajanje same terapije. Najčešće je to kombinacija lekova koje ste i ranije primali uz dodate nove doze bioloških lekova. Postoji mnogo varijanti, pa ću se zbog toga fokusirati na ono što mi je poznato, odnosno na ove terapije koje su meni propisane.

Dakle, FOLFIRI hemioterapije sa biološkim lekom u kombinaciji se primaju u dnevnoj bolnici, i trajanje terapije je oko 4 sata. Postupak je veoma jednostavan, nakon merenja telesne težine i konsultacija sa onkologom, ubrzo počinje čitava procedura. Najpre se daje premedikacija, zatim se prima hemioterapija, a negde između toga sledi ona veoma bolna vakcina o kojoj sam već pisao.

Ta vakcina je bitna, zato što neki od lekova mogu da izazovu grčenje mišića, i ona je preventiva u tome. Ubrzo nakom primljene hemioterapije, počinju i prve tegobe. Te tegobe su: mučnina, nesanica i nervoza. Najteži dani su dan posle terapije, i naredna dva dana.

Mogući su osipi po koži, bubuljice, svrab, nesanice i nervoza. U mom slučaju, ja sam imao sve simptome. Mučnine su veoma uporne i mogu da traju i do pet dana nakon terapije, ali se takođe ni svrab nikako ne može zanemariti. Bubuljice nikako nemojte cediti. Ja sam napravio grešku kada sam češao i cedio bubuljicu posle koje mi je ostao ožiljak. Ta mesta na kojima se nalaze bubuljice su veoma bolna.

Najčešća mesta pojave bubuljica su oko nosa, čela, i ustiju. Svrab je nešto što vam nikako ne da mira, i veoma ometa nervni sistem. Pogotovo, u večernjim satima, kada na red dolazi san. Moja preporuka je da popijete tabletu za smirenje, jer je to nešto što je meni pomagalo da zaspim. Preporučuje se izbegavanje sunčeve svetlosti i preterano znojenje, jer može doći do iritacije kože i većeg intenziteta svraba po celom telu.

Biološka terapija u onkologiji

Zaključak

Dakle, kao zaključak bih naveo da je svaka biološka terapija individualna i zbog toga ne mogu konkretno da se osvrnem na neke činjenice. Posledice i tegobe koje bi osoba mogla da oseća tokom i nakon primljene hemoterapije, su takođe individualne.

Na primer, ako bolujete od kancera dojke, testisa ili jetre, terapije su nešto drugačije, a samim tim i posledice, tegobe i nuspojave. Što se tiče debelog creva nekako sam uspeo da zaključim da se one najlakše podnose i da izazivaju najmanje nuspojava.

Nema opadanja kose i vlasi, ali zato su mučnine intenzivne. Ne ostajete po sedam dana na terapijama, već je sve gotovo od jednog do tri dana. Ako pravilno koristite premedikaciju i lekove koje dobijate za olakšavanje tegoba, onda ne bi trebalo da bude većih problema.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam biti od pomoći. Ako još nekako mogu da vam pomognem budite toliko slobodni da mi pišete u direktnoj poruci ili preko društvenih mreža. Takođe, na ovom sajtu možete pronaći još korisnih tekstova koji vam mogu biti od koristi.

Puno sam pisao o kanceru na debelom crevu, depresiji, anksioznosti i strahovima, ali i motivaciji koja vam može biti prekretnica u životu, ako samo uspete da primenite ono o čemu sam pisao. Nadam se da ćete biti dobro i da ćete uspeti da pomognete svojim najbližima koji se sa ovom bolešću bore. Ako sam i ja nekako uspeo da vam pomognem, biće mi drago da to čujem od vas. Želim vam svako dobro. Ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.