izdvojena anksioznost 1

Kako pobediti anksioznost?

Anksioznost je uvek praćena bezrazložnim osećanjem straha, brige, i uzmenirenosti, i ona svakako predstavlja psihološku smetnju. Dakle postavlja se pitanje. Kako pobediti anksioznost?U ovom tekstu ću pokušati da vam otkrijem nekoliko načina za preovladavanje strahova, i za izlaz iz anksioznosti.

decko koji se plaši

Kada shvatite da je život jedno divno putovanje i da ga trebate proživeti u sreći, zdravllju, ljubavi i veselju, onda će vam biti lakše da osetite zahvlanost. Zahvalnost je pravi put ka transformaciji svesti i pozitivnoj emociji koja vas neminovno uvodi u osećanje zadovoljstva i radosti.

Možete biti zahvalni za milion stvari koje imate u ovom životu. Ako vam je potrebno recite to i na glas. Zahvalan sam što sam živ, što sam zdrav, zahvalan sam na ovom danu, zahvalan za svu ljubav koju osećam prema nekome itd. Izgovaranje reči zahvalnosti je uvod u transformaciju koja sledi. A ta transformacija je nešto dobro što će vam se desiti, i samim tim što vas je ovaj tekst našao, vi ste na pravom putu ka isceljenju.

Svake večeri se pre spavanja zahvalim Bogu na ovom danu koji mi je dat. Svakog jutra se pomolim za zdravlje i sreću, i osetim zahvalnost za sve ono što već imam. A onda izgovorim pozitivnu afirmaciju, sa kojom privlačim u svoj život sve ono što mi je potrebno, za svoj rast, za svoj mir, pa tako i za moju sreću.

Ovu moćnu vežbu sam uveo kao novi oblik ponašanja pre oko godinu dana. Od tada su počele da se dešavaju magične stvari u životu. Doživeo sam transformaciju svesti i vantelesno iskustvo, o kome ću verovatno pisati u nekom narednom tekstu. Nego hajdemo mi sada pravo na poentu. Predstavljam vam nekoliko saveta za prevazilaženje anksioznosti.

Kako pobediti anksioznost?

Prvi savet

Odvojite tridesetak minuta dnevno za sebe. Stvorite ambijent koji će biti prijatan za vas i udobno se smestite. Napravite spisak svega što vas opterećuje, jer ćete tako uvideti da je bar pola stvari o kojima brinete, sasvim nepotrebno ili nerealno.

Tamo gde mislite da zaista postoji problem, pokušajte da smislite najbolje rešenje, ili se jednostavno pre spavanja obratite svojoj podsvesti sa rečima, „kako da rešim ovaj problem“ i rešenje će sigurno doći. Postoji mnogo izbora i rešenja za problem koji imate, tako da ne morate previše da brinete zbog toga.

Drugi savet

Preispitajte sebe i svoju prošlost. Zbog čega je došlo do problema? Idite do najmanjih sitnica i potražite uzroke koji su doveli do ovog problema? Nerešeni problemi iz prošlosti često mogu da budu uzrok anksioznosti. Pričajte sami sa sobom, pitajte sebe, budite iskreni prema sebi, i ako znate da to nekada nije baš lako.

Na ovaj način će vaša podsvest reagovati, i predstaviće vam prava rešenja, ali i izvore problema. A onda kada budete razumeli zbog čega se dešava, to što se dešava, i dobijete pravu sliku o svemu tome, do rešenja ćete sigurno doći lakše.

Treći savet

Napravite listu svojih stahova i rangirajte ih po tome kako utiču na vas, odnosno po važnosti koja remeti vaš normalni tok života. Kada ovo uradite potrebno je da svakom strahu date ocenu od jedan do deset, ili ako vam je lakše, po slovima abecede. Na primer, A je važno, F je manje važno. Zdrav razum će vam pomoći da klasifikujete i odredite pravu važnost, kao i razloge nastanka strahova.

Naravno neki od njih će biti potpuno nerealni i ne toliko važni, a vaš zdrav razum će to lako prepoznati. Sve ovo će vam pomoći kasnije u preovladavanju anksioznosti i strahova.

pisac

Četvrti savet

Uvedite neku vrstu fizičke aktivnosti u svoj život. Ovo će vam biti od ogromnog značaja jer ćete tako podstaći rad hormona i ubrzati svoj um. Hormoni donose zadovoljstvo, opuštaju i relaksiraju vaš nervni sistem, pa tako dovode do poboljšanja opšteg stanja organizma.

Znojenje potpomaže telo da izbaci nepoželjne toksine koji se gomilaju godinama, a fizička aktivnost deluje povoljno na vaše mišiće i kopletni nervni sistem, pa tako i na vaš um.

Peti savet

Odvojite dovoljno vremena za opuštanje i odmor. Svakodnevno obezbedite sebi petnaest minuta za relaksaciju. To može podrazumevati, meditaciju, slušanje muzike, jogu, ili neku novu aktivnost koja će doprineti da se osećate bolje. Uvek kada naiđe napad anksioznosti možete pokrenuti ovu metodu, koja će sasvim sigurno uticati na nivo stresa, panike i straha. Dobro bi bilo da uradite i vežbu disanja, udah na nos, izdah na usta.

odmor

Šesti savet

Pauzirajte svoje poroke. Ispijanje kafe, duvanski dim, alkohol, gazirana pića i nezdrava hrana utiču na centralni nervni sistem i tako sprečavaju njegovo normalno funkcionisanje. Utiču na raspoloženje i na opšti doživljaj sebe, ali i okoline u kojoj se nalazite. Ako je moguće svoje poroke odbacite u potpunosti. Budite uporni i istrajni u tome, jer to nije ni malo lak posao.

Sedmi savet

Potražite pomoć i podršku porodice. Ako mislite da je potrebno, potražite pomoć i savet stručne osobe. Razgovarajte sa svojim ukućanima o svom problemu, ako ništa drugo, biće vam lakše. Pričajte najbližim ljudima kako se osećate, jer kada postoji problem nije sramota potražiti pomoć, ma kakav problem da je u pitanju.

reiki

Kako pobediti anksioznost?

Kao zaključak na ovu temu izdvojio bih i činjenicu da morate preduzeti akciju. Ne smete dozvoliti da bude pasivni i da čekate da se problem sam od sebe reši. Takođe, moj iskreni i nadobronamerniji savet je, da trebate sebi izgovarati pozitivne afirmacije, one su meni pomogle u velikoj meri.

Anksioznost nije nešto što je nerešiv problem. Rešenje postoji, ali morate biti istrajni u tom procesu koji nekada može potrajati i mesecima, a u teškim slučajevima čak i godinama. Ne dozvolite da vas ovo obeshrabri. Postavite sebi ciljeve za preovladavanje ovog problema.

Zapišite svoje ciljeve na papir i klasifikujte ih po važnosti, kao što sam napisao malo iznad u ovom tekstu. Odaberite najvažniji cilj i krenite da radite na njemu odmah. Svakoga dana uradite po jednu, ili više malih stvari i koraka koji će vas približiti ostvarenju tog cilja.

Nikada ne odustajte! Konstantno tražite resurse i rešenja koji će vas približiti ostvarenju i rešenju problema i ciljeva. Svakodnevni rad na sebi vam može puno pomoći u životu, i to na mnogo načina. Uvedite sebi neku novu vrstu ponašanja ili rutine, i pokušajte da ostanete dosledni u tome minimum dvadeset i jedan dan.

Krenite od jutra. Kada se probudite ujutru, vi imate neku vrstu rutine po kojoj obavljate sve aktivnosti, a na koju ste već navikli. Veoma je važno da od samog početka dana, uvedete novo ponašanje koje ća vas osloboditi rutine koja se ispostavila kao loša po vaše zdravlje.

motivacija

Da li će to biti fizička aktivnost, izgovaranje pozitivne afirmacije, joga, priprema zdravog obroka ili nešto sasvim novo i jedinstveno za vas, o tome odlučujete vi sami. Ali je važno da takvu odluku donesete, i da je se pridržavate. Ovakva promena će već posle nekoliko dana početi da donosi rezultate.

Osetićete novu pozitivnu energiju kako struji vašim bićem, bićete srećniji, raspoloženiji i imaćete više energije da se posvetite sebi, i rešavanju svog problema sa anksioznošću. Vaši strahovi neće više biti u prvom planu, a um će biti fokusiran na poštovanje novih obrazaca ponašanja i tako krenuti da radi za vas, a ne protiv vas.

Odlazak u prirodu može biti od pomoći. Spajanje sa prirodom, udisanje čistog vazduha i slušanje cvrkuta ptica, umiruje um i telo. Blagotvorno deluje na opšti osećaj slobode i smiruje dušu. Utišava nemirne misli i otklanja sve nemire. Priroda je nešto od čega smo i sami sastavljeni, i trebamo biti više vezani za nju. Ponekad svi odgovori dolaze iz prirode i pokušaja da je razumemo.

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da će vam biti od koristi. Voleo bih da čujem kako ste pobedili anksioznost i prevazišli strahove. Pišite mi ako je tako. Biće mi drago da sam vam pomogao i učinio vas srećnima. Ako ipak nije uspelo, budite toliko slobodni da me kontaktirate i preko društvenih mreža ili preko kontakt forme na sajtu, pa da zajedno pokušamo da dođemo do rešenja.

Takođe moju prvu elektronsku knjigu pod nazivom „Moć misli i snaga uma“ možete poručiti preko kontakt forme ili preko društvenih mreža.

Moc misli i snaga uma

Zapratite me na društvenim mrežama. Želim vam puno uspeha, želim vam puno sreće i zdravlja. Ostanite zdravi i pobedite strah! Do sledećeg čitanja, živeli!