prostata 1

Prostata – problemi i moguća rešenja

Prostata je muška polna žlezda koja predstavlja jedan delić muškog reproduktivnog sistema. Smeštena je između rektuma i bešike, a okružuje uretru (cev koja provodi mokraću iz bešike do penisa).

Problemi sa prostatom najčešće se ogledaju u tome što često idete u toalet tokom noći, kao i u osećaju peckanja pri mokrenju. Ovo su glavni simptomi, ali ih svakako ima više. Sve veći broj muškaraca se suočava sa ovim, a problem dolazi posebno sa godinama.

Prostata - problemi i moguća rešenja

Prostata – korisne informacije

Ova polna žlezda je otprilike veličine kestena kada se rodimo, međutim ona raste sve do puberteta, i te normalne dimenzije (3.5 x 4.5 x 2.5 cm) zadržava sve do četrdesete godine života. Nakon toga prostata ponovo raste usled povećanja broja ćelija, naravno ovo je benigni proces i smatra se potpuno normalnim.

Polna žlezda o kojoj govorimo se sastoji od mišićnih ćelija i od žlezdanog tkiva koje proizvodi semenu plazmu, koju klasifikujemo kao skup spermatozoida.

Različite vrste produkta prostate uglavnom služe za produženje vrste, međutim sekret koji ona proizvodi ima višenamenstu zaštitu kompletnog sistema.

Statistički podaci pokazuju da od svih unutrašnjih organa čoveka, prostata je upravo organ koji najčeše oboljeva. Razlikujemo nekoliko vrsta oboljenja:

  • Benigna prostatična hiperplazija
  • Prostatitis
  • Prostatatodinija
  • Rak prostate

Benigna prostatična hiperplazija

Uglavnom znači benigno uvećanje prostate koje se može lako pratiti i uočiti običnim ultrazvučnim pregledom. Klasifikuje se kao dobroćudno unutrašnje uvećanje prostate.

Prostatitis

Prostatitis je klasična upala prostate i najčešći uzroci nastanka ove bolesti su biološkog karaktera. Mogu je uzrokovati više činilaca kao što su virusi, gljivice, gnoj, ili bakterije.

Prostatatodinija

Česta potreba za mokrenjem, bolovi u donjem delu leđa, bolovi u predelu genitalija, bolno mokrenje i slični simptomi su neki od jasnih pokazatelja da se radi o hroničnom oboljenju poznatijem kao prostatatodinija.

Rak prostate

Rak prostate nije moguće dijagnostifikovati samo na osnovu simptoma koje možda imate, međutim rano otkrivanje je itekako moguće prilikom rutinskih pregleda kod urologa. Najveći rizik za nastanak ove bolesti postoji kod pacijenata koji su prevršili starosnu dobu od pedeset godina.

Prostata - korisne informacije

Prostata – moguća rešenja

Kada govorimo o preventivnim pregledima, definitivno trebamo uzeti u obzir činjenicu da je izlečenje moguće, a tome u prilog ide rano otkrivanje i dijagnostifikovanje bilo kojeg akutnog stanja vezanog za probleme sa prostatom.

Učestalo mokrenje, anemija, gubitak težine, krv u mokraći ili otežano mokrenje, bolovi u maloj karlici, nemogućnost odlaganja mokrenja, bol u kostima i slični simptomi ukazuju na to da je došlo vreme da zakažete pregled kod svog urologa.

Naravno, nakon odrađenog pregleda vaš lekar će vas verovatno uputiti na dodatne analize kao što su tumor markeri, analiza krvi i mokraće, digiteroreklatni pregled, biopsiju ili citoskopiju.

Nakon toga ćete imati mnogo jasniju sliku o problemu koji imate i lečenje će biti znatno olakšano, ali možda i najvažnije, možete sprečiti pojavu karcinoma ili neko ozbiljnjije stanje.

Sigurno je da postoje razne vrste čajeva i alternativnih rešenja koji mogu uspešno lečiti probleme sa ovom polnom žlezdom, međutim uvek je preporuka da se najpre obratite lekaru, uradite analize, pa onda odlučite na koji način ćete nastaviti lečenje.

Prostata - korisne informacije

Sve je veći broj muškaraca koji imaju sličnih problema, ali se nikako ne usuđuju da naprave taj prvi korak i odu lekaru. Neki to ne žele da učine zbog straha da će im se nešto dogoditi sa polnim organom, dok drugi imaju predrasude o celokupnom procesu lečenja.

Svakako bih u ovom tekstu želeo da ohrabrim vas muškarce koji imate problema sa prostatom, da krenete sa lečenjem što je pre moguće! Postoji mnogo razloga zbog čega morate biti hrabri pri ovoj odluci. Prvi i najvažniji je rano otkrivanje karcinoma, (ukoliko postoji) znatno olakšava dalji proces lečenja i isceljenje je moguće!

Drugi razlog jeste taj da će vas definitivno ohrabriti činjenica da ovi pregledi nisu bolni, samo izazivaju dozu neprijatnosti, neki od njih, čak ne svi! Tako da bi to trebalo da vas oslobodi briga. Treći razlog jeste činjenica da vam ovaj problem, koji sada deluje kao minoran, kasnije može izazvati mnogo veće probleme ukoliko ne krenete sa lečenjem na vreme.

Nema razloga da budete sebični prema ljudima koji vas vole, jer vam oni žele samo najbolje, a sigurno je da ste veći od svojih strahova i očekivanja. Pokažite to svima! Zakažite pregled i konsultacije sa stručnim licem koje vam može spasiti život.