Liga Evrope nakon 4 kola

Liga Evrope i dalje donosi odličan fudbal

Drugo po kvalitetu evropsko fudbalsko takmičenje, Liga Evrope i ove godine pruža mnogo razloga da se prati. Dosta ujednačenih grupa i ekipa čini ovo takmičenje atraktivnim, a ekipe koje se dugo ili nikad nisu takmičile u Evropi imaju posebnu želju da se što bolje predstave. Fudbalski fanovi iz Srbije imaju i poseban razlog da prate ovogodišnju Ligu Evrope jer se u njoj takmiči i TSC koji nastoji iz meča u meč da ostavi što bolji utisak, i da pokuša da se ravnopravno takmiči sa ekipama koje su ipak kvalitetnije od njega.

Grupe A i B

TSC se takmiči u grupi A zajedno sa ekipama Vesthema, Frajburga i Olimpijakosa. U dosadašnja četiri kola, srpski tim je uspeo da osvoji jedan bod, i to protiv grčkog tima kod kuće. U ostalim utakmicama su pružene solidne partije, i uglavnom se ekipa trudila da pokaže da može da igra sa svima, ali je kvalitet ipak dolazio do izražaja, te su tako zabeleženi porazi protiv Frajburga (dva puta) i Vesthema. U ovoj grupi se trenutno na prvom mestu nalazi baš engleski tim koji to prvo mesto deli sa Frajburgom jer obe ekipe imaju po devet bodova. Olimpijakos ima četiri boda, i trenutno samo teoretske šanse da uspe da se domogne jednog od prva dva mesta koja vode dalje. U svakom slučaju, svaka od ovih utakmica će ekipi TSC-a doći kao jedno veliko iskustvo igranja u Evropi, i sigurno će im biti lakše kada sledeći put zaigraju neko evropsko takmičenje, a čemu će sigurno u budućnosti i težiti.

U grupi B se trenutno na prvom mestu nalazi marsejski Olimpik koji ima osam bodova dok ga u stopu prati Brajton sa sedam. Na trećem mestu je atinski AEK sa četiri boda, a poslednji je Ajaks sa samo dva boda. Holandska ekipa je možda i najveće razočaranje ovogodišnjeg takmičenja, ali i šire gledano. U domaćem prvenstvu su katastrofalni, do pre dva kola su se nalazili u zoni ispadanja, a dve pobede koje su ostvarili u poslednja tri kola su ih malo pomerile na tabeli. U Ligi Evropi je slična situacija, i čini se da neće uspeti da nastave takmičenje i na proleće, a ni većina kladionica im ne daje puno šansi za to. Ovde su Olimpik i Brajton gotovo sigurni, a AEK-u ostaju minimalne šanse da proba da izbori drugo mesto.

Grupe C i D

U grupi C španski Betis drži prvo mesto nakon četiri kola. Ekipa iz Sevilje trenutno ima devet bodova dok se na drugom mestu nalazi Rendžers sa sedam bodova. Treća je Sparta iz Praga sa četiri, a poslednji je Aris iz Limasola sa tri boda. Sve ovo garantuje interesantna poslednja dva kola jer drugo, treće i četvrto mesto u ovoj grupi još uvek nikom nije garantovano. Betis nastoji da obezbedi prvo mesto pred nastavak takmičenja, a iste želje ima i Rendžers koji i dalje pokušava da se oporavi od prošle decenije loših rezultata.

Atalanta drži prvo mesto u grupi D, i čini se da neće imati problema da ga i sačuva do kraja grupne faze, i tako sebi omogući direktan plasman u narednu rundu. Ona ima tri boda više od drugoplasiranog Sportinga dva kola pre kraja, a u sledećem kolu dočekuje portugalsku ekipu, te ima priliku da reši sve nedoumice. Na trećem mestu se nalazi Šturm iz Graca koji će pokušati da napravi neko iznenađenje, i domogne se eventualno drugog mesta dok poljski Rakov sa samo jednim bodom nema gotovo nikakve šanse za plasman na jedno od prva tri mesta.

Grupe E i F

U grupi E se i dalje na čelu nalazi Liverpul iako je u poslednjem kolu izgubio od francuskog Tuluza. To ne bi trebalo da predstavlja neki veći problem za četu Jirgena Klopa koja bi do kraja takmičenja po grupama trebalo da rutinski sačuva ovo prvo mesto kao što se rutinira slot igra koju ste igrali već dosta puta. Na drugoj poziciji je Tuluz koji ima sedam bodova, tri više od belgijskog Uniona, te se i on nada da se u naredna dva kola neće puno toga promeniti kako bi ostvario veliki uspeh osvajanjem drugog mesta u ovoj grupi. Na poslednjem mestu je trenutno poljski LASK koji će teško moći da se pomeri sa ovog mesta jer u poslednja dva kola igra sa Liverpulom i Tuluzom.

U grupi F situacija je prilično interesantna iako se Ren nalazi na prvom mestu sa devet bodova. Na drugoj poziciji je španski Viljareal sa šest bodova, a treći je Panatinaikos sa četiri boda iz prva četiri kola, te je ovde još uvek sve vrlo otvoreno. Viljareal jeste favorit za osvajanje drugog mesta, ali ne bi trebalo potceniti ni grčku ekipu. Na četvrtom mestu se nalazi Makabi iz Haife sa samo jednim bodom, i teško je verovati da oni do kraja takmičenja po grupama mogu nešto više da urade.

Grupe G i H

Slavija iz Praga je možda najprijatnije iznenađenje ovog dela takmičenja jer ravnopravno drži prvo mesto na tabeli grupe G sa italijanskom Romom. Sigurno je da će pokušati da održe ovaj poredak stvari, i da na kraju budu prvi u ovoj grupi ispred slavnog italijanskog kluba. Na trećem mestu se nalazi švajcarski Servet sa četiri boda dok je na poslednjoj poziciji Šerif sa jednim bodom, i sa malim šansama da se pomeri sa trenutne pozicije.

U grupi H nemački Bajer iz Leverkuzena prikazuje sjajne igre, i drži čelnu poziciju ne samo u Bundes ligi već i u ovoj grupi. Oni imaju maksimalnih 12 bodova iz prva četiri kola, i ozbiljno su istakli kandidaturu za najviši plasman u Ligi Evrope. Doduše, grupa u kojoj se nalazi je možda najlakša od svih, a na drugoj poziciji u njoj se nalaze Karabag i Molde sa šest bodova, i ove dve ekipe će voditi veliku borbu do kraja kako bi uspele da osvoje drugo mesto. To će verovatno biti interesantno i svima onima koji će aktivirati opciju klađenja uživo na utakmicama ove dve ekipe. Na poslednjem mestu se nalazi švedski Haken koji do sada nije uspeo da osvoji nijedan bod.